hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új törvényjavaslat: a polgármesterek veszélyhelyzetben megnövelt jogkörét csökkentené

  • lapszemle
1

Több törvényjavaslatot is benyújtott a kormány hétfőn a parlamentnek. Ezek közül az egyik csökkentené a polgármesterek veszélyhelyzetben egyébként megnövelt jogköreit, olvasható a 24.hu oldalán

A katasztrófavédelmi törvény alapján veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek a feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja. Botrány is lett abból, hogy egyes polgármesterek elkezdtek élni a lehetőséggel, Komló fideszes polgármestere például egyedül fogadta el a város költségvetését, de a nagykanizsai fideszes polgármester is erre a szabályra hivatkozva oldotta fel a maga javára a hónapok óta tartó politikai patthelyzetet.

Ugyanakkor Karácsony Gergely főpolgármester sem hívta össze a Fővárosi Közgyűlés márciusi ülését, igaz, döntéseiről egyeztetett a frakciókkal, így a Fidesszel is.

A kormány most benyújtott javaslata a polgármesterek döntési jogkörét a megyei és fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyásához kötné. A védelmi bizottság a javaslatról öt napon belül köteles dönteni, a határidő jogvesztő.

Mindez jelentősen korlátozza a polgármesterek döntési szabadságát, ráadásul egy nem választott testület javára. A megyei, illetve a fővárosi védelmi bizottság elnöke ugyanis a kabinet által kinevezett kormánymegbízott, szakmai elnökhelyettese a honvédelemi miniszter által kijelölt katona, valamint a katasztrófavédelmi szerv területi szervének vezetője. A bizottság tagja a megyei közgyűlés elnöke, a fővárosban a főpolgármester vagy az általa kijelölt főpolgármester-helyettes, a megyei jogú város polgármestere, a katonai igazgatás területi szervének vezetője, a bizottság illetékességi területén működő rendvédelmi szerv illetékes vezetője, az egészségügyi államigazgatási szerv képviselője és az árvízi védekezésért felelős szervezet vezetője.

A törvény elfogadása feltehetően kezelhetetlen helyzetet okozna, különösen a fővárosban, a védelmi bizottság ugyanis könnyen belefulladhat a döntéshozatalba, ha 23 kerület és a főváros ügyeiben kell folyamatosan, néhány napon belül határoznia. Ráadásul a törvény azt sem részletezi, hogy milyen szempontokat vizsgáljon ehhez. Sőt a jogszabály jogorvoslati lehetőséget sem kínál a többségében katonák, rendőrök és népegészségügyi szakemberek alkotta védelmi bizottság döntésével szemben.

A kormány emellett azt is javasolja, hogy a városligeti múzeumi negyed beruházás minősüljön kiemelten közérdekűnek. A törvényjavaslat egyúttal kimondaná, hogy a Városligetben a főváros által kihirdetett változtatási tilalmat nem kell alkalmazni – márpedig a főváros ezzel próbálta elejét venni a további, nem kívánt építkezéseknek.

A törvényjavaslat ITT érhető el.

A járványügyi helyzettel összefüggő cikkeinket
ITT olvashatja el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
QUO VADIS

... az azért mégis jó, ha valami ennyire kiszámítható... nem érik meglepetések az embereket... :-)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ausztria forrásadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Készpénzes számla beütése pénztárgépbe

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Kiskereskedelmi különadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close