17 találat a(z) jogorvoslat cimkére

Podcast adásban érte jogsérelem? Ezek a lehetőségek a jogorvoslatra Cikk

Különösen nehéz helyzetben találhatja magát az a vállalat, amely egy podcast adásban hamis állítások miatt jogsérelmet szenved el. Ugyanis igencsak problémás lehet a helyreigazítás kérése, hiszen egy podcast nem minden esetben sajtótermék, így a tartalom közzététele sem minősül mindig médiaszolgáltatásnak – mutat rá az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás.

Speciális jogorvoslatok az Art.-ben Cikk

Előző írásunkban az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvényben (Air.) megtalálható és az adózó kérelmére induló rendes, rendkívüli és „kvázi” jogorvoslati eszközöket elemeztük. E jogorvoslati eszközök sajátossága, hogy azok az adóhatóság tévesnek vélt döntését hivatottak orvosolni. Jelen cikkünkben szintén a jogorvoslati eszközök lesznek terítéken, azokon belül is az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvényben (Art.) szabályozott olyan jogorvoslati lehetőségeket fogunk röviden elemezni, amelyek közös jellemzője, hogy az adózó egy adójogszabály magasabb szintű jogszabályba ütközését állítja és ennek alapján kéri adófizetési kötelezettségének mérséklését.

Megjelent a szeptemberi VálaszAdó Cikk

Augusztus elején még bízni lehetett abban, hogy a koronavírus-járvány csillapodása után újraindul az élet. Mire kiadványunkat olvassák, már szinte biztos, hogy itt a második hullám, az azzal járó újabb szabályváltozások garmadájával. Az Adózóna szakértői folyamatosan igyekeznek gyors és alapos információkhoz juttatni az olvasókat mind a frissen kihirdetett előírásokról, mind a július 1-jével hatályba lépett jogszabályváltozások kapcsán felmerülő gyakorlati problémákról és megoldásukról.

Táppénz többes jogviszonyban, ha az orvos csak egy igazolást ad Cikk

Nem volt hajlandó két keresőképtelenségi igazolást adni a két cégnél dolgozó beteg munkavállaló részére az orvos. Mit tehet? Olvasói kérdésre dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő jogász válaszolt.

Jogorvoslati eszközök az adóeljárásokban Cikk

Írásunkban az adózók által kérelemre indítható, az Air.-ban megtalálható rendes, rendkívüli és „kvázi” jogorvoslati eszközöket elemezzük.

Új törvényjavaslat: a polgármesterek veszélyhelyzetben megnövelt jogkörét csökkentené Cikk

Több törvényjavaslatot is benyújtott a kormány hétfőn a parlamentnek. Ezek közül az egyik csökkentené a polgármesterek veszélyhelyzetben egyébként megnövelt jogköreit, olvasható a 24.hu oldalán

Ilyen következményekkel jár a fellebbezés megszűnése a társadalombiztosítási ügyekben Cikk

2020. március 1-jével számos hatósági ügyben – beleértve a nyugdíj, és egészségbiztosítási hatósági ügyeket is – megszűnt a hatósági határozatok elleni fellebbezés, azaz megszűnt a közigazgatáson belüli jogorvoslati jog, erre tekintettel 2020. március 1-jétől a jogorvoslatra csak közigazgatási perben kerülhet sor. Mit is jelent ez a gyakorlatban? Az alábbi cikkben erre kérdésre vonatkozóan keressük a választ.

Elévült iparűzésiadó-túlfizetés, mit tehet az adózó? Cikk

Mi a sorsa az elévült iparűzésiadó-túlfizetésnek? Az Adózóna olvasójának kérdésére dr. Verbai Tamás jogász (HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.) válaszolt.

GDPR: ki, mit tehet, ha visszaélnek a személyes adataival? Cikk

Jelentős változást hoz a jogorvoslati rendszerben az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete (GDPR).

Építményadó jogellenessége Kérdés

Tiszelt Szakértő ! Fót város helyi építményadó rendelete lakóingatlanra vonatkozóan 100 Ft/nm, hétvégi házra vonatkozóan 400 Ft/nm adót vetett ki. A település egy területén a helyi építési szabályzat (véleményem szerint jogellenes) 2001-es módosítása kapcsán egymás mellett lévő ingatlanok egyike lakóház, míg a másik hétvégi ház besorolású. Ennek következtében az egymás melletti házak tekintetében az önkormányzat szabályozása folytán a lakóházzá át nem minősíthető ingatlan adóterhe négyszerese a mellette lévő hétvégi háznak (amiket ugyanúgy életvitelszerűen lakóházként használnak). Ebben az ügyben közérdekű bejelentést tettem az állampolgári jogok biztosánál alapjogba ütközés (diszkrimináció) miatt, de panaszomat elutasították, véleményük szerint ez nem jogsértés. Mivel ez a kérdés lakóterületünkön közel 100 ott élő családot érint, természetesen nem akarunk ebbe belenyugodni, hiszen véleményünk szerint nincs jogalapja a megkülönböztetésnek. Mit tanácsol, mit tegyünk?

Munkaviszony megszüntetése: ez lehet a közös megegyezésben Cikk

Pár dolgot mindenképpen tartalmaznia kell a munkaviszony közös megegyezéssel való megszüntetésének ahhoz, hogy az érvényes legyen. Vannak továbbá a felek szabad akaratából rögzíthető, de tiltott elemek is.

Esélyek a NAV elleni adóperekben Cikk

Kevesen használják ki a jogorvoslati lehetőségek teljes skáláját adóügyekben, a cégek a növekvő szakmai színvonal ellenére sem bíznak a bíróságok adójogi kompetenciájában. A Deloitte második alkalommal készített felmérést a hazai vállalatok körében az adóügyekben kezdeményezett jogorvoslatokkal kapcsolatos tapasztalatokról, hogy pontosabb képet kaphassunk a magyar joggyakorlatról és az abban rejlő kiaknázatlan területekről.

Jogorvoslati bizonytalanságok az új Munka törvénykönyvében Cikk

Az új Mt. (2012. évi I. tv.) munkaügyi jogvitára vonatkozó rendelkezései --hasonlóan a korábbi szabályozáshoz -- meghatározzák, hogy a munkavállaló a munkáltató jognyilatkozatának közlésétől számítva hány napon belül terjesztheti be keresetét.

Nyugdíj és jogorvoslat: mikor lehet fellebbezni és mikor bírósághoz fordulni? Cikk

Fellebbezés és bírósági eljárás - milyen jogorvosltai eljárások vannak, s mikor nem tehet az ügyfél semmit? Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Nyugdíjmegállapítás: kihez fordulhatok jogorvoslatért? Cikk

Január 1-jével megszűntek a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságok. A továbbiakban ismét megyei szinten működnek, de már nem önállóan, hanem integrálódva a megyei és fővárosi kormányhivatalokba, annak szakigazgatási szerveként. Az elmúlt időszakban érkezett olvasói kérdések kapcsán bemutatjuk a nyugdíjbiztosítás szervezetét és illetékességét.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület

Bunna Erika

adótanácsadó

MLM rendszerben fizetett jutalék, áfabevallás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Motorbenzin – áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close