hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rendkívüli támogatás uborkatermesztőknek

  • adozona.hu

A Magyar Közlöny 202. számában megjelent a konzervuborka felvásárlás fenntartása érdekében nyújtott rendkívüli támogatásról szóló 42/2021. AM rendelet.

A támogatás jellege és igénybevételének feltételei

A rendelet alapján a konzervuborka felvásárlási és értékesítési tevékenysége során a kilenc centiméternél nem hosszabb méretosztályozott konzervuborka 2021. évben történt leselejtezése következtében elszenvedett veszteségeinek részleges ellentételezése és pénzügyi stabilitásának megőrzése érdekében átmeneti támogatásként egyszeri, vissza nem térítendő támogatás igénybevételére az a kedvezményezett jogosult, aki vagy amely

a) a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 28. § (3) bekezdése szerinti nyilvántartásba-vételi kötelezettségének eleget tett, és a 28. § (3a) bekezdésének megfelelően a támogatási kérelem benyújtásakor az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben kérelemre nyilvántartásba vett ügyfélként szerepel;

b) a támogatási kérelem benyújtásának időpontjában
ba) nem áll csőd-, felszámolási, végelszámolási, kényszertörlési vagy végrehajtási eljárás alatt,
bb) megfelel az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 50. § (1) bekezdés a) pontja szerint a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményeinek és c) pontja szerint átlátható szervezetnek minősül, és

c) a támogatási kérelem benyújtásával egyidejűleg nyilatkozik
ca) arról, hogy 2019. december 31-én nem minősült nehéz helyzetben lévő közép-, illetve nagyvállalkozásnak, továbbá arról, hogy mikro- és kisvállalkozásként nem részesült az „Iránymutatás a nehéz helyzetben lévő, nem pénzügyi vállalkozásoknak nyújtott megmentési és szerkezetátalakítási állami támogatásról” című, 2014. július 31-i 2014/C 246/01 számú bizottsági közlemény szerinti megmentési vagy szerkezetátalakítási támogatásban,
cb) a 20/2020. (VI. 19.) AM rendelet hatálya alá nem tartozó támogatási program vagy egyedi támogatás alapján általa és a vele kapcsolt vállalkozásnak minősülő vállalkozások által korábban már igénybe vett egyéb átmeneti támogatás összegéről euróban kifejezve,
cc) arról, hogy a vállalkozása kapcsolt vállalkozásnak minősül-e,
cd) a kapcsolt vállalkozások adatairól (név, adószám vagy adóazonosító jel, ügyfél-azonosító) és
ce) a b) pontban foglaltakról.

Támogatás iránti kérelem

A kérelmező a támogatási kérelmét 2021. november 12. és 2021. november 19. között nyújthatja be elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítást követően az erre a célra rendszeresített elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül a Magyar Államkincstárhoz.

A támogatási kérelem tartalmazza a kérelmező

a) ügyfél-azonosítóját,
b) a (3) bekezdésben szereplő dokumentumok alapján
ba) a selejtezett kilenc centiméternél nem hosszabb méretosztályozott konzervuborka mennyiségét kg-ban kifejezve,
bb) a selejtezési jegyzőkönyv vagy számviteli bizonylat számát és
bc) a könyvviteli nyilvántartásokban szereplő, kilenc centiméternél nem hosszabb méretosztályozott leselejtezett konzervuborka értékét forintban.

A támogatási kérelemhez mellékelni kell

a) az egyedi azonosítóval rendelkező, dátummal ellátott selejtezési jegyzőkönyvet, amely tartalmazza a leselejtezett, kilenc centiméternél nem hosszabb méretosztályozott konzervuborka mennyiségét vagy a készletnyilvántartásból „selejtezés” megnevezéssel kivezetett, kilenc centiméternél nem hosszabb méretosztályozott konzervuborka mennyiségére vonatkozó számviteli bizonylatot,

b) az a) pontban felsorolt dokumentumokon szereplő árumennyiség és selejtezési jegyzőkönyvre vagy bizonylatszámra történő hivatkozással a könyvviteli nyilvántartásban szereplő veszteségként leírt konzervuborka értékét alátámasztó főkönyvi kivonatot és

c) a kérelmező nyilatkozatát a fentiekben foglaltakról.

Hiányosan benyújtott támogatási kérelem esetén a Kincstár egyszeri alkalommal, ötnapos határidő tűzésével hiánypótlásra szólítja fel a kérelmezőt.

Az eljárás során minden dokumentumot, így a hiánypótláshoz kapcsolódó dokumentumokat és – a felügyeleti eljárás kivételével – a jogorvoslati eljáráshoz kapcsolódó dokumentumokat (beadvány) is az elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül kell benyújtani. A nem elektronikus úton benyújtott beadvány a döntés meghozatalánál nem vehető figyelembe.

Ha a kérelemre indult eljárásban foglalt kötelezettségek elektronikus úton történő teljesítése során a kérelmező helyett és nevében meghatalmazottja jár el, akkor a meghatalmazott a Kormány által biztosított elektronikus azonosítási szolgáltatással elérhető elektronikus felületet használja az eljárási cselekmények elektronikus elvégzéséhez.

A támogatási kérelem a benyújtásától számított három napon belül, de legkésőbb a meghatározott határidő végéig, az elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül módosítható. Módosítás esetén az utolsó támogatási kérelmet kell elbírálni. A támogatási kérelem benyújtásának időpontja az utolsó módosításra irányuló kérelem benyújtásának időpontja.

Egy kérelmező kizárólag egy támogatási kérelmet nyújthat be.

A támogatás mértéke és keretösszege

A támogatás alapja az igazoltan 2021. augusztus 12. napjáig leselejtezett, kilenc centiméternél nem hosszabb méretosztályozott konzervuborka számviteli nyilvántartások szerinti értéke.

A Kincstár a fentiek teljesülését adminisztratív úton, valamint a támogatás kifizetését megelőzően helyszíni ellenőrzés keretében is vizsgálhatja.

A Kincstár a 20/2020. (VI. 19.) AM rendelet 3. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott értékhatárt meghaladó igényt elutasítja.

Ha a tárgyévi jogos igények együttesen meghaladják az 5. §-ban meghatározott keretösszeget, akkor a rendelkezésre álló forrást a benyújtott támogatási kérelmek alapján a kedvezményezettek részére megállapítható jogos támogatások összegének arányos csökkentésével kell felosztani.

A Kincstár a támogatás összegét a 20/2020. (VI. 19.) AM rendelet 3. § (5) bekezdésében foglaltakra tekintettel állapítja meg, és azt legkésőbb 2021. december 31-éig folyósítja a kérelmező részére.

A forintban meghatározott összegek euróra történő átszámításánál a támogatási kérelem benyújtási hónapjának első napján érvényes, az Európai Központi Bank által közzétett, két tizedesjegy pontossággal meghatározott devizaárfolyamot kell alkalmazni.

A támogatás finanszírozására a 2021. évben 150 000 000 forint keretösszeg áll rendelkezésre.

A Magyar Közlöny 202. száma itt érhető el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gépkocsijavítás fél áfa

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs