hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Orbán Viktor: újabb rendkívüli intézkedések, kijárási tilalom, étterembezárás

  • adozona.hu

Orbán Viktor Facebook oldalán jelentette be a szerdától hatályba lépő szigorításokat. A járvány továbbra is Európában felszállóágban van. A vakcina megérkezéséig még több hét van hátra – hangsúlyozza. Ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor az orvosok, ápolók, vagyis a kórházak nem fogják bírni a terhelést, ezért a megbetegedések számát csökkenteni kell, a maszkviselés önmagában már nem elég. Mindezek a járvány terjedését korlátozó, további, szigorú intézkedések bevezetését indokolják.

Az operatív törzs a helyzetet áttekintette és már javaslatokat is tett. Ha az országgyűlés valóban megadja a felhatalmazást kormány számára, és a parlamenti képviselők megszavazzák az előterjesztést, akkor kedd éjféltől Ausztriához hasonló intézkedések lépnek életbe Magyarországon is, amelyek a következők:

1. Este 8 óra és hajnal 5 óra között kijárási tilalom lesz, felmentés csak a munkába járás, munkából történő hazajárás és rendkívüli esetekben van.

2. Minden gyülekezés tilos.

3. Az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges, az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.

4. Az üzletek, fodrászatok és az egyéb kisipari szolgáltatók 19 órakor bezárnak.

5. A szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat nem.

6. Általános rendezvénytilalom lép életbe.

7. Családi összejöveteleken, magán rendezvényeken legfeljebb 10 fő vehet részt.

8. Esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek, az egyházi, illetve a polgári szertartáson a szertartáshoz szükséges személyek, a tanúk, a szülők és a testvérek vehetnek részt.

9. A temetéseken legfeljebb csak 50 fő vehet részt.

10. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött lehet megrendezni.

11. Szabad téren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos.

12. A szabadidős létesítmények, fitnesstermek, fedett uszodák, múzeumok, színházak, állatkertek bezárnak.

13. A felsőoktatás csak online formában működhet, a felsőoktatási kollégiumokat is be kell zárni.

14. A középiskolákban 8. osztály fölött digitális oktatás lép életbe.

15. Bölcsődék, óvódák és általános iskolák 14 év alattiak számára nyitva maradnak.

16. A kórházi dolgozókat, az iskolai tanárokat, az óvónőket és a bölcsődei dolgozókat hetente célzottan tesztelni kell akkor is, ha ismert, hogy a gyorsteszt csak 50–60 százalékos biztonságot ad.

17. A Kereskedelmi és Iparkamara javaslatára a szállodáknál a zárás utáni első 30 napban a november 8-áig történt foglalásokat, illetve azok 80 százalékát az állam megtéríti. Ennek az a feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el és a munkavállalók megkapják a fizetésüket.

18. Az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a dolgozói után erre a 30 napra nem kell járulékot fizetni, és az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti. Ennek szintén az a feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el és ők kapják meg a fizetésüket.

Ezeket a korlátozó intézkedéseket 30 napra vezetik be, szükség esetén azonban meghosszabbíthatják. Az intézkedések kedd éjféltől, vagyis szerda 00 órától lépnek hatályba.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi munkavállaló hazautazásának költségtérítése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ajándékutalány

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs