hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Magyarországon az első lakossági használatú antigénteszt, EU-engedéllyel

  • adozona.hu

Néhány héttel ezelőtt regisztrálta az OGYÉI, és a napokban meg is érkezett az országba az a teszt, amely megszünteti azt a szakmailag elfogadhatatlan helyzetet, hogy a hazai lakosság antigéntesztek helyett százezres léptékben vásárolt antitestteszteket a friss fertőzések kimutatásának céljából is.

Az antitesttesztek a már lezajlott fertőzések vagy a vakcinázás hatására termelődő antitestek azonosítására szolgálnak, utóbbi esetben is többnyire csak akkor, ha képesek a vírus tüskefehérje, az S protein kimutatására. A gyorstesztek többsége az N, azaz nukleokapszid proteint mutatja ki, és csak néhány az S, azaz Spike proteint vagy mindkettőt. Az antigén tesztek a tünetek megjelenése előtti 1-2 naptól kezdve mintegy egy hétig jelzik az újonnan kialakuló fertőzések meglétét.

Az antigéntesztek jelentősége abban is áll, hogy ezekkel nem csak a fertőzöttség mutatható ki, hanem az aktuális fertőzőképesség is. Mind hivatalos eseményeken, mind magánrendezvényeken és családi eseményeken talán ennek van és lesz a legnagyobb jelentősége a jövőben is a járvány megállítása és kontrollálása, valamint az egyéni és közösségi biztonság szempontjából.

Amikor magas a víruskoncentráció a páciens szervezetében, akkor a csúcsminőségű antigén tesztek ma már közel 100 százalékos pontosságúak – állítja Dr. Tamási András, a Triton csoporthoz tartozó Smart Hospital Kft. orvos-igazgatója.  A több százezer PCR- és több tízezer antigéntesztet végző intézmény szakmai vezetője úgy véli, hogy a két teszt egyidejű használatával szerezhető a legmegbízhatóbb és legsokrétűbb információ a friss fertőzések jellegéről, mivel a szakmában etalonnak tartott PCR-tesztek a fertőzőképességről szóló információt önállóan nem feltétlenül nyújtanak, hiszen ezek akár hetekkel a fertőzőképesség elmúlása után is képesek kimutatni a vírusfragmentumok jelenlétét.  

Dr. Tamási szerint a kettős vizsgálatra azonban többnyire nem jut elegendő pénzügyi forrás, azaz céltól függően a pácienseknek választaniuk kell közülük. Számos európai ország magas fertőzés veszély mellett havi néhány antigén tesztet térítésmentesen adott a lakosságnak, Magyarországon ezt nem látták indokoltnak a döntéshozók, igaz, az év elején még nem létezett otthoni használatra engedélyezett gyorsdiagnosztikai eszköz sem a piacon.

Noha jelenleg mélyponton van az új Covid-19 fertőzések napi regisztrált száma hazánkban, a Delta mutáns várható nyár végi, őszi térhódítása előtt most új fegyvert kaptak a védekezni kívánók is. A Magyarországon is elérhető otthoni használatra is engedélyezett antigénteszt, a Boson Biotech eszköze volt az első Európában, amely megkapta a kontinens szintű self-test minősítést. Ezeknek a teszteknek sokkal hosszabb és szigorúbb vizsgálaton kell átmenniük, amely részét képezi egy tényleges teljesítmény vizsgálat is. A Boson Biotech lakossági antigén tesztjét a TÜV Rheinland tanúsította.

A Boson márkaképviselője, az A-Lab Pharma (a korábbi ArvaLab) képviselője szerint a Boson tesztje a forgalmazón kívül egyelőre néhány tucat független patikában vagy kisebb hálózati patikában, egy kiemelt viszonteladónál, az Aerosoft Kft.-nél érhető el. Karvalics Attila szerint az ára kedvezőbb lesz, mint a jelenleg megvásárolható lakossági Covid-19 teszt termékeké.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénztárgép használata

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Katából társasági adózásra visszatérő bt. osztalékfizetése 2023-ban

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Áfa – teljesítési idő

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs