hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Külföldiek előtt zárva Magyarország, a beérkező magyaroknak kötelező egészségügyi vizsgálat

  • adozona.hu

Újabb rendkívüli intézkedéseket hozott kormány 81/2020. számú, 2020. április 2-ától hatályos rendeletében. E rendelet a veszélyhelyzet elhárításának felelőseként a miniszterelnököt jelöli ki. Külföldiek nem léphetnek Magyarország területére, a beérkező magyaroknak egészségügyi vizsgálat alá kell vetniük magukat. Mindkét esetben vannak kivételek.

A rendelet értelmében a külföldről érkező nem magyar állampolgárok személyforgalomban Magyarország területére nem léphetnek be.

A személyforgalomban külföldről érkező magyar állampolgárok:

a)     a Magyarországra való belépés során egészségügyi vizsgálaton esnek át, amely eltűrésére kötelesek,
b)     akiknél az egészségügyi vizsgálat COVID-19 fertőzés gyanúját állapítja meg, kijelölt karanténban kerülnek elhelyezésre,
c)     akiknél az egészségügyi vizsgálat során COVID-19 fertőzés gyanúja nem merül fel, kötelesek 14 napra lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön otthoni járványügyi megfigyelésnek alávetni magukat azzal, hogy
– a járványügyi hatóság e személyeket nyilvántartásba veszi,
– a  hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi,
d) akiknél az egészségügyi vizsgálat során COVID-19 fertőzés gyanúja nem merül fel, de nem rendelkeznek Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel,
– a hatósági előírásoknak megfelelően el kell hagyniuk Magyarország területét, vagy
– kijelölt karanténba kell menniük.A magyar állampolgárral azonos megítélés alá esik azon EGT-állampolgár, aki állandó tartózkodásra jogosult, és ezt a jogát állandó tartózkodási kártyával igazolja.

(A c) és d) pontok nem alkalmazandóak, ha a külföldről érkező magyar állampolgár hitelt érdemlően igazolja, hogy COVID-19 fertőzésből gyógyult, fertőzés tüneteit nem mutatja, vagy a belépést megelőzően legalább 14 napig járványügyi megfigyelés hatálya alatt állt.)

A magyar állampolgárral azonos megítélés alá esik azon EGT-állampolgár, aki állandó tartózkodásra jogosult, és ezt a jogát állandó tartózkodási kártyával igazolja.

A külföldiek belépési tilalma, illetve a külföldről érkező magyarok egészségügyi vizsgálata, karanténba helyezése alól az országos rendőrfőkapitány adhat felmentést, illetve egyedi szabályokat állapíthat meg a szomszédos állam polgárai esetében, valamint a humanitárius célból történő tranzitáthaladás során a határátlépésre, a Magyarország területén tartózkodásra, az áthaladásra, az útvonalra, a megállási lehetőségekre, a  humanitárius tranzitforgalomra vonatkozó különös közlekedésre.

A hatósági házi karanténban vagy kijelölt karanténban tartózkodók ellátásáról a települési önkormányzat polgármesterének kell gondoskodnia.

A szabályokat megszegő nem magyar állampolgárokat kiutasítják, kitoloncolják.

A szabálysértőknek 5000 forinttól 500 ezer forintig terjedő bírságot kell fizetniük.

A felsőoktatási intézményeket nem látogathatják a hallgatók, a bölcsődei és az óvodai ellátásra az illetékes polgármester rendkívüli szünetet rendelhet el.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék

Széles Imre

tb-szakértő

Járulékalap külföldi kiküldetés esetén

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ausztriai magánszemély megbízási jogviszonyban

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close