hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Táppénz koronavírus idején a karanténba zárt hozzátartozónak

  • adozona.hu

Munkavállalónk jelezte, hogy tesztelték a feleségét, és pozitív lett. Dolgozónkat is karanténba helyezték (nála nem végeztek tesztet); milyen táppénzre jogosult? – kérdezte olvasónk. Dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, ügyvéd válaszolt.

A koronavírus kapcsán elrendelt hatósági karanténra vonatkozóan az EMMI – még a járvány tavaszi időszakában – tájékoztatást adott ki, mely szerint, aki COVID-19 vírussal kapcsolatban vagy az otthonában, vagy egészségügyi intézményben járványügyi megfigyelés alá kerül, keresőképtelen állományba vehető 7-es kóddal.

A keresőképtelenségre a fenti 7-es kóddal akkor veszi fel az orvos a beteget, ha  a karanténról a járványügyi hatóság határozatot hoz, amelyről a keresőképtelenséget megállapító orvost is értesíti. Azaz akkor lehet „7”-es kódos keresőképtelenséget megállapítani, ha ennek alapját képező hatósági határozat meghozatalra kerül.

Megjegyzés: 7-es kód: közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltás, hatósági elkülönítés

„7”-es kódos keresőképtelenség esetén betegszabadság nem jár, így a keresőképtelenség első napjától a biztosítottnak táppénz kerül megállapításra és folyósításra. A táppénz mértéke az általános szabályok szerint alakul, azaz 50 százalékos vagy 60 százalékos mértékű. A foglalkoztatót – „7”-es kódos keresőképtelenség esetén – táppénzhozzájárulás-fizetési kötelezettség nem terheli.

OLVASSA EL a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfrissebb cikkeinket is!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesületi tagdíj fizetésének átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Tag járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Kiegészítő társas vállalkozói kivét

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close