hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Koronavírus: február elsejétől alkalmazzák az uniós, digitális Covid-igazolvány új, érvényességi szabályait

  • adozona.hu

Az Európai Bizottság uniós digitális Covid-igazolvánnyal kapcsolatos, tavaly decemberben elfogadott szabályai idén február elsején léptek hatályba. Januárban a Bizottság emellett ajánlást fogalmazott meg a pandémia miatt hozott, utazással kapcsolatos intézkedésekről, olvasható az Európai Tanács és az EU Tanácsának hivatalos honlapján.

Az Európai Bizottság 2021. december 21-én az uniós, digitális Covid-igazolványhoz kapcsolódó szabályokat fogadott el, amelyekben 9 hónapos vagy 270 napos érvényességi időszakot állapít meg, az alapoltási sorozat befejezése utáni 14. naptól számítva. Az új szabályokat 2022. február 1-jétől alkalmazzák.

Emellett az oltási igazolványok kódolására vonatkozó szabályokat is kiigazították az emlékeztető oltások figyelembevételének érdekében. Az emlékeztető oltásra vonatkozó adatokat a következőképpen fogják feltüntetni:

  • 3/3 a két adagból álló alapoltási sorozat befejezését követő emlékeztető adag esetében,
  • 2/1 az egy adagból álló alapoltási sorozat befejezését követő emlékeztető adag vagy egy kétadagos oltóanyag gyógyult személynek beadott első adagja esetében.

A Tanács új ajánlást fogadott el a Covid19-járvány miatt hozott, utazással kapcsolatos intézkedésekről

2022. január 25-én a Tanács új ajánlást fogadott el a Covid–19-világjárvány alatti biztonságos szabad mozgás megkönnyítésére vonatkozó koordinált megközelítésről. Az ajánlás elfogadására az átoltottság jelentős növekedésére, valamint az uniós digitális Covid-igazolvány gyors bevezetésére válaszul került sor. Az új ajánlás a korábbi, (EU) 2020/1475 ajánlás helyébe lép.

Az új ajánlás értelmében a Covid–19-cel összefüggésben hozott intézkedések alkalmazásakor az érintett személy egészségügyi státuszát kell figyelembe venni, nem pedig a régiós szintű járványügyi helyzetet – azon területek kivételével, ahol a vírus nagyon nagy mértékben terjed (sötétpiros területek). Ez azt jelenti, hogy a legfontosabb tényezőként az utazó uniós digitális Covid-igazolványát kell figyelembe venni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi ingatlan esetén tételes átalányadó

Lepsényi Mária

adószakértő

Munkaerőpiacra lépők szocho-kedvezménye

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs