hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kijárási tilalom, kulturális és sportrendezvények: itt vannak a korlátozás részletei

  • adozona.hu
1

Megjelentek a Magyar Közlöny 237. számában a veszélyhelyzet kihirdetéséről, valamint a veszélyhelyzet idején alkalmazandó további védelmi intézkedésekről szóló kormányrendeletek.

November 4-étől veszélyhelyzetet hirdetett ki a kormány Magyarország egész területére az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében – olvasható a Magyar Közlönyben megjelent 478/2020. számú kormányrendeletben. A veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről külön kormányrendeletek rendelkeznek majd.

A veszélyhelyzet idején alkalmazandó további védelmi intézkedésekről szóló, 479/2020. számú kormányrendeletben közzé is tették az első korlátozó intézkedéseket.

Kijárási korlátozás

Éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. Kivétel ez alól, ha valaki

a) munkavégzés céljából,
b) a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából,
c) a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából vagy
d) egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet miatt, valamint életvédelmi céllal

hagyja el a lakó-, a tartózkodási, illetve a szálláshelyét.

Kulturális rendezvények

Nem lehet lemezbemutatót, élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatást  tartani, ahol áll a közönség. Továbbra is működhetnek viszont a színházak, mozik, koncerttermek, viszont a nézőket úgy kell ültetni, hogy csak minden harmadik ülőhelyet foglalhatják el, két néző között két ülőhelyet üresen kell hagyni, és a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket nem foglalhatják el, azzal, hogy az egymás mellett és a különböző sorokban ülők között is lehetőség szerint 1,5 méteres távolságot kell biztosítani.

A kulturális vagy sportrendezvény során a nézők – a nézőtéren kialakított ülőhelyeken kívül – 1,5 méteres távolságot kötelesek egymástól megtartani, különösen a páholyokban, a kulturális vagy sportrendezvény szünetében, a kulturális vagy sportrendezvény létesítményének területén, illetve a kulturális vagy sportrendezvény helyszínén található vendéglátó üzletben.

A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvényben meghatározott muzeális intézmény, nyilvános könyvtári ellátást biztosító intézmény, kép- és hangarchívum, közművelődési intézmény, közösségi színtér, valamint integrált kulturális intézmény látogatható, azzal, hogy a látogatók kötelesek egymástól 1,5 méter távolságot tartani.

Az  védelmi  intézkedés betartásáról az intézmény üzemeltetője köteles gondoskodni. Azt a személyt, aki az üzemeltető vagy az üzemeltető alkalmazottja felszólítására sem tartja meg a másik személytől az 1,5 méter távolságot, az üzemeltető vagy az üzemeltető alkalmazottja köteles a látogatásból kizárni, és gondoskodni arról, hogy e személy a helyiséget, illetve a területet elhagyja.

A kötelezettségek a rendőrség ellenőrzi. Ha szabálytalanságot talál, akkor figyelmeztetést alkalmaz, 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki, a helyiséget, területet, intézményt, illetve a helyszínt – a sportrendezvény  helyszíne  kivételével – legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja, vagy sportrendezvény  helyszíne esetében elrendeli, hogy a helyszínen legalább egy, de legfeljebb tíz sportrendezvényt nézők nélkül, zártkapus formában kell megtartani.

Elrendelte továbbá a kormány, hogy mától ingyenesen lehet parkolni. Emellett Budapesten, valamint a megyei jogú városokban munkanapokon 7 és 9 óra között, valamint 15 és 19 óra között sűríteni kell a tömegközlekedési járatokat. időszakokra.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Polgári jogi társaság

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Németországi tankolás elszámolása itthon

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs