hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kijárási korlátozás: a munkáltatói igazolás tartalma

  • adozona.hu
6

A kijárási korlátozás miatt szükséges-e minden dolgozónak munkáltatói igazolást kiadni. Ha igen, az igazolásnak mit kell tartalmaznia? – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

A kijárási korlátozást a 71/2020. kormányrendelet vezette be. A rendelet 3. paragrafusa szabályozza a korlátozást, amely szerint a lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására az e rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor.

A 4. paragrafus (1) bekezdésének a) pontja szerint alapos indok – egyebek mellett – a munkavégzés és a hivatásbeli kötelezettség.

A fentiek alapján javasolt minden munkavállaló számára munkáltatói igazolást kiállítani (aki nem az otthonából végzi a munkáját), amely a következőket tartalmazza:

– a munkáltató megnevezése, székhelye, cégjegyzékszáma, képviselőjének megnevezése, a munkáltató telefonos elérhetősége,

– a munkavállaló neve, lakcíme, az édesanyja leánykori neve,

– munkáltatói nyilatkozat arról, hogy a munkavállaló munkaviszonyban áll a munkáltatóval,

– munkáltatói nyilatkozat arról, ha a munkavállalót szombaton, illetve vasárnap is terhelheti munkavégzési kötelezettség.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (6) , melyek közül a legfrissebbek:

Nem szokásom ilyen fórumokon sem megnyilvánulni, de ügyvéd úr visszajelzése nem köszörülte ki a csorbát, amit az eredeti írása okozott (amit egy kis korrekcióval, pontosítással, netán a válasz újragondolásával megtehetett volna), hanem azt állítja, hogy a kérdés nem az volt amire szerintünk nem jó a válasz.
Nagyon kellemetlen, de sajnos ügyvéd úr vagy csúsztat, vagy nagyon felületes (es egy ilyen szerep eseteben nem tudom melyik a rosszabb), ugyanis a kerdes most is olvashato, es arra bizony nem jó a még mindig nem korrigált valasza...

dr. Kéri Ádám

Tisztelt Hozzászólók,

az Operatív Törzs véleményét mindenki hallotta, nem arra irányult a kérdés. A kérdés jogosan arra irányult, hogy ellenőrzés esetén mivel igazolom az alapos indok fennállását. Könnyű belátni, hogy a kormányrendelet szövege és az Operatív Törzs nyilatkozata nem állnak összhangban. A válaszomat azzal kezdtem, hogy "javasolt" ilyen tartalmú igazolás kiállítása.

Akinek a fentiekkel kapcsolatosan szakmai ötlete, kiegészítése van, mindig szívesen vesszük.

dr. Kéri Ádám
ügyvéd

Öregkönyvelő

Tisztelt Adózóna!
Ilyen írásos dokumentumra nincs szükség a rendelet sem írja elő és a kormányszóvivő is a minap ezt kommunikálta.

jkerek

Csatlakozom az előző levelekhez azzal a kiegészítéssel, hogy az ügyvéd úr elfelejtkezett a nem munkaviszonyban álló (pl. szerződéses, stb.) munkavégzőkről. Meggondoltabb és szakmailag alátámasztható válaszokat várunk.

Nem ártana ha ugyved ur indokolná is az álláspontját, ha mar ennyire egyertelmuen a hivatalos tájékoztatással és a jogszabalyban foglaltakkal sem alátámasztható álláspontot képvisel. Nem beszélve arrol, hogy tudomásom szerint a "paragrafus" csak egy jel, nem szabályoz semmit. Szóval a portál szakmai hitelén most van mit helyrehozni.

Ruszin Zsolt

"Az Operatív Törzs illetékese hangsúlyozta: a korlátozások idején a munkába járáshoz nem kell munkáltatói igazolás."

http://m.atv.hu/belfold/20200328-a-rendorseg-ellenorzi-a-kijarasi-korlatozas-betartasat

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Áfa levonhatósága

Bunna Erika

adótanácsadó

Rokkantnyugdíjas ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close