hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Itt vannak az új védettségi szabályok

  • adozona.hu

Január 20-án, a 2022. évi 7. számú Magyar Közlönyben megjelent a koronavírus elleni védettség igazolásával összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 13/2022. kormányrendelet.

A rendelet kimondja, hogy az érintett védettsége érvényes

a) egydózisú oltóanyag esetén

aa) az első oltást követő hat hónap elteltéig,

ab) a második oltást követően korlátlan ideig,

b) kétdózisú oltóanyag esetén

ba) a második oltás beadásának napjától a második oltást követő hat hónap elteltéig, ha az érintett a harmadik oltást nem vette fel,

bb) a harmadik oltást követően korlátlan ideig,

c) a második oltást követően korlátlan ideig, ha a második oltás egydózisú oltóanyaggal történt.

A tizennyolcadik életévét be nem töltött személy védettsége

a) egydózisú oltóanyag esetén az első oltást követően,

b) kétdózisú oltóanyag esetén a második oltás beadásának a napjától

a tizennyolcadik életévének betöltéséig érvényes abban az esetben, ha az a) vagy b) pont szerinti oltást követően újabb oltásban nem részesült.

Érvényes védettséggel rendelkezik az is, aki egydózisú oltóanyag esetén az oltást követő hat hónap elteltéig a második oltást vagy kétdózisú oltóanyag esetén a második oltást követő hat hónap elteltéig a harmadik oltást azért nem vette fel, mert

a) egydózisú oltóanyag esetében az első oltást,

b) kétdózisú oltóanyag esetében a második oltást

követő hat hónapon belül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (a továbbiakban: EESZT) nyilvántartott pozitív eredményű koronavírus kimutatására szolgáló antigén gyorsteszt vagy molekuláris biológiai vizsgálati eredménye alapján koronavírussal megfertőződött. 

Ilyenkor a védettség érvényessége az EESZT-ben nyilvántartott pozitív eredményű koronavírus kimutatására szolgáló antigén gyorsteszt vagy molekuláris biológiai vizsgálati eredményének a dátumát követő hat hónapig tart. Ha az érintett ezen idő alatt újabb oltásban részesül, a védettsége korlátlan ideig érvényes.

A részleteket ITT találja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Csere erdősítés

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs