hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Béren kívüli juttatás koronavírus-járvány idején

  • adozona.hu

A járványügyi helyzetre tekintettel nyújt béren kívüli juttatást dolgozóinak a munkáltató. Figyelnie kell-e a munkavállaló előző munkahelyén 2020-ban kapott ilyen juttatásokat? Az új belépőknél kell-e arányosítania? Olvasónk kérdéseire Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Cégünk (nonprofit kft.) most decemberben SZÉP-kártyára béren kívüli juttatás kifizetését tervezi dolgozóinak, idén első alkalommal. A tervezett összeg a vendéglátás alszámlára nettó 200 ezer forint. A béren kívüli juttatásra vonatkozó rendelkezések módosultak a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvényben, az értelmezéshez az alábbi kérdésekben kérjük a segítséget: 1.) Szükséges-e nyilatkoztatni a dolgozókat más munkáltatótól 2020. évben kapott béren kívüli juttatásról, vagy elegendő annak ismerete, hogy a cégünk által tervezett, a vendéglátás alszámlára utalandó 200 ezer forint juttatással nem lépjük át a béren kívüli juttatás 265 ezer forintos évi keretét (például több munkáltató is utalt korábban a dolgozónak a vendéglátás alszámlájára, a cégünk által tervezett juttatás összegével a 265 ezer forintos keretösszeget túllépjük, így egyéb juttatásként adózik a 265 ezer forint feletti összeg, vagy ebben az esetben a mérvadó a cégünk által utalni tervezett 200 ezer forint, ami nem haladja meg a 265 ezer forint vendéglátás alszámla keretösszegét)? 2.) Vannak részmunkaidős dolgozóink, esetükben szükséges-e arányosítani az összeget a heti 40 órás dolgozóhoz képest (például heti 20 órás munkaidő esetén csak a tervezett összeg 50 százaléka jár, vagy részmunkaidőtől függetlenül adható-e a teljes összegű juttatás)? 3.) Évközi belépés esetén a dolgozó csak az időarányos részre jogosult (napi arányosítás), ez alól a cégünk tehet-e kivételt?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:
 

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény 40. §-a szerint a jogszabály alszámlákra vonatkozó szövege nem tartalmazza a „több juttatótól származóan együttvéve” kitételt, ami azt jelenti, hogy 2021. június 30-áig, ha a magánszemélynek egyidejűleg van több, vagy egymás után van több munkáltatója, akár mindegyiktől kaphat béren kívüli juttatásként 400-400 ezer forint támogatást a szálláshely alszámlájára, 265-265 ezer forint támogatást a vendéglátás alszámlájára, 135-135 ezer forint támogatást a szabadidő alszámlára. Ebből következően nem szükséges a munkavállaló nyilatkozata arról, hogy más munkáltatótól az egyes alszámlákra mennyi támogatást kapott.

Évközi belépés esetén az egyes alszámlákra előírt értékhatárokat nem kell arányosítani, az arányosítást csak a három alszámára utalt támogatás együttes összegére vonatkozó rekreációs keretösszegre kell alkalmazni.

A részmunkaidősök esetében sem az alszámla-értékhatárokat, sem a rekreációs keretösszeget nem kell arányosítani.

Jelen esetben a vendéglátás alszámlára utalt 200 ezer forint támogatás 200/800= 0,25) minden olyan munkavállalónál, akinek a munkaviszonya a cégnél az arányosított 0,25x 365=91 napot az idén meghaladja, béren kívüli juttatásnak minősül. Annál, akinél a munkaviszonyban töltött napok száma ennél kevesebb, az arányosított keretösszeget meghaladó összeg egyes meghatározott juttatásként adóköteles. Ilyen esetben nincs akadálya, hogy a munkáltató csak a béren kívüli juttatásként adóköteles összeget utalja az érintettnek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalékelőleg előző év

Szipszer Tamás

adószakértő

Könyvelői felelősség

Szipszer Tamás

adószakértő

Kft. tevékenységének szünteltetése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close