hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bepótolja a NAV az elmaradt ellenőrzéseket, jogkövetési vizsgálatokat

  • Kocsis Zoltán közgazdász, Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda
1

Tapasztalataink szerint rengeteg ellenőrzést indított a NAV a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet júniusi feloldását követően. Ezek nagyobbik része jogkövetési vizsgálat, amelyeket az elterjedt tévhitekkel ellentétben azért kell komolyan kell venni, mert ekkor még lehetőség van helyrehozni az esetleges tévedéseket. Jogkövetési vizsgálat során számtalan hibát elkövethetnek az adózók, s ezzel adóellenőrzés elrendelését idézhetik elő.

A koronavírus-járvány miatt az idei évben kialakult helyzetben a kormány folyamatosan új adóintézkedéseket jelentett be, amelyek az adóhivatalnál is komoly változásokat eredményeztek. Az intézkedések érintették a végrehajtást, a fizetési, illetve egyéb kedvezményeket, a kényszertörléseket, a hivatali munkavégzést és kapcsolattartást, illetve ezek folyományaként az ellenőrzéseket is.

A kormány által elrendelt veszélyhelyzet ideje alatt érezhetően sokkal kevesebb vizsgálat volt, illetve az ellenőrzések lebonyolításának formája is változott. Mivel az adóellenőrök is általában otthonról dolgoztak („home office” jelleggel), ezért az egyeztetés sokkal nehézkesebb volt, mivel a kommunikáció nagyjából a cégkapun keresztüli levelezésre korlátozódott. Az adóhivatalba sem lehetett iratanyagot vinni, ezért azt online kellett az ellenőrzés rendelkezésére bocsátani, ami a rendszerek leterheltsége miatt nem volt könnyű. Sokszor csak az iratok feltöltése is komoly, akár több napos feladatot is jelentett, közben pedig rohant a jogkövetési vizsgálatok esetén a 30 napos vizsgálati határidő.

A veszélyhelyzet megszüntetését követően érezhetően megnőtt a adóvizsgálatok gyakorisága a társaságoknál. Egyértelműen látszik, hogy a NAV most próbálja bepótolni az elmaradt vizsgálatokat.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, miért vegye komolyan a jogkövetési vizsgálatot, és melyek a leggyakoribb adóellenőrzést kiváltó okok!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Főállású átalányadózó

Széles Imre

tb-szakértő

Katabevétel

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs