Adómérséklés: július közepéig kérhető a NAV-tól a veszélyhelyzetre hivatkozva

  • adozona.hu

Június 16-án megszavazta az Országgyűlés a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt, másnap a kormány jóváhagyta a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló rendeletet. Ennek folyományaként már csak alig egy hónapig kérelmezhetik a NAV-tól a cégek adótartozásuk mérséklését – hívja fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.

A trövény rendelkezései szerint a cégek a veszélyhelyzet megszűnését követő harmincadik napig, tehát 2020. július 17-éig nyújthatnak be kérelmet a NAV-nak, hogy adótartozásukat legfeljebb húsz százalékkal (maximum 5 millió forintig) mérsékeljék. A kérelemben meg kell jelölni, hogy a fizetési nehézség milyen összefüggésben van a veszélyhelyzettel.

Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adópartnere hangsúlyozza: az adómérséklés csak egy adónem esetében kérelmezhető, viszont ez sok vállalkozásnak érdemi segítséget jelenthet, és az összeg tekintetében is már megéri a fáradtságot, hogy az igénylést benyújtsák.

FAG01 nyomtatvány kitöltése egyébként a szakértő elmondása szerint nem vesz igénybe több időt, mint fél óra, így az adminisztráció sem jelentős ezzel összefüggésben.

A Pénzügyminisztérium vasárnapi közleménye szerint a hatóság rendkívül támogatóan és méltányosan áll a kérelmezőkhöz, és a beadvűnyokat gyorsan, mindössze 15 nap alatt bírálja el.

Ezzel összefüggésben Bagdi Lajos még azt emelte ki, hogy tapasztalataik alapján az adóhatóság sok esetben hiánypótlással fordul a cégekhez, amely egyrészt meghosszabbítja az elbírálást, másrészről olyan pótlólagos információkat kér be (például likviditási helyzet kapcsán), amely az igénybevétel jogosságát is megkérdőjelezheti, ezért rendkívül körültekintően kell eljárniuk az adózóknak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close