hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adatkezelési szabályok: újabb változások

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A jogalkotó 2020. május 5. napjával átmeneti időre – bizonyos adatkezelők vonatkozásában – eltért a GDPR, illetve az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény (Info. tv.) egyes szabályaitól. Ennek következtében a GDPR-ban nevesített érintetti jogok gyakorlása nehézkesebbé, az Info. tv.-ben rögzített, közérdekű adatokhoz történő hozzájutás pedig időigényesebbé vált. A T/10748. számú törvényjavaslat ezen átmeneti rendelkezések sorsát határozza meg, az előírások a kihirdetést követő 15. napon lépnek hatályba. Változnak továbbá az adatkezelés szabályai az egészségügyi veszélyhelyzet kapcsán a személy- és vagyonvédelemmel összefüggésben.

Kiindulási alap: 179/2020. kormányrendelet

A kormányrendelet előírja, hogy a 40/2020. kormányrendelettel kihirdetett veszélyhelyzet megszűnéséig a koronavírusos megbetegedések megelőzése, megismerése, felderítése, valamint továbbterjedésének megakadályozása érdekében a személyes adatok kezelésének, illetve a közérdekű adatok nyilvánosságának szabályai a kormányrendeletben nevezett módosításokkal alkalmazandóak.

A kormányrendelet szerint az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szervnek vagy személynek (tehát nem csupán az államnak és az önkormányzatoknak, hanem mindenkinek, aki ilyen adatot birtokol) lehetővé kell tennie, hogy a kezelésében lévő közérdekű adatot és közérdekből nyilvános adatot erre irányuló igény alapján – a törvényben megállapított kivételekkel – bárki megismerhesse.

Ilyen igény esetén fő szabály szerint 45 napon belül kell az érintett adatokat rendelkezésre bocsátani, mely határidő további 45 nappal meghosszabbítható, ha valószínűsíthető, hogy az adat kiadása a közfeladat ellátását veszélyezteti. Ezen határidő korábban (2020. május 4. napjáig) 15+15 nap volt.

Az Adózóna járványügyi helyzettel összefüggő korábbi cikkeit itt olvashatja el!

A személyes adatok védelmére nézve hasonlóképpen változások léptek életbe. Az érintetti jogok többsége vonatkozásában ugyanis a kormányrendelet úgy rendelkezik, hogy a jogok gyakorlása érdekében benyújtott kérelem alapján teendő minden intézkedést a veszélyhelyzet megszűnéséig fel kell függeszteni, az ezen intézkedésekre irányadó határidők kezdő napja a veszélyhelyzet megszűnésének napját követő nap. Az érintettet erről a veszélyhelyzet megszűnését követően haladéktalanul, de legkésőbb a kérelem beérkezésétől számított kilencven napon belül tájékoztatni kell.

A kormányrendelet lefekteti, hogy az adatkezelési tájékoztatást teljesítettnek kell tekinteni, ha az adatkezelés céljait, jogalapját és terjedelmét közérthető formában rögzítő általános tájékoztató elektronikus úton közzétett módon az érintett rendelkezésére áll.   

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, melyek az érintetti jogokra és a közérdekű adatigénylésekre vonatkozó előírások, és hogy milyen eltérő adatkezelési és eljárási szabályok irányadóak az egészségügyi készlet megóvására!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Jövedéki adó

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Mikorra könyveljem?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tárgyi eszköz számviteli elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close