hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Pótbefizetés teljesítése, illetve visszafizetése a kisvállalati adóban

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

Gyakran felmerülő kérdés a kisvállalati adóalany gazdasági társaságoknál, hogy a tagok által teljesített pótbefizetés összegével szükséges-e módosítani a kisvállalati adó alapját, illetve a korábban – akár a társasági adóalanyiság időszakában – teljesített pótbefizetés visszafizetése esetén van-e korrekciós tétel a kivában.

A) Indítsuk az elemzést a társasági jogi háttér, a polgári törvénykönyv irányából. A polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban Ptk.) 3:183. § (1) bekezdése szerint, ha a társasági szerződés feljogosítja a taggyűlést arra, hogy a veszteségek fedezésére pótbefizetési kötelezettséget írjon elő a tagok számára, meg kell határozni azt a legmagasabb összeget, amelynek befizetésére a tag kötelezhető, továbbá a pótbefizetés elrendelhetőségének gyakoriságát. Az (5) bekezdés továbbá kimondja, hogy a veszteség pótlásához nem szükséges pótbefizetéseket a visszafizetés időpontjában a tagjegyzékben szereplő tagok részére vissza kell fizetni. (A visszafizetésre a törzsbetétek teljes befizetése után kerülhet sor. A saját üzletrészre jutó pótbefizetést nem kell visszafizetni.)

Tehát a pótbefizetést kizárólag a társaság veszteségeinek fedezése céljából rendelhetik el, ebből következik, hogy ha ennek indokoltsága elmúlik, a társaságnak főszabály szerint vissza kell fizetnie (adnia) a fel nem használt pótbefizetést. E rendelkezés abból a társasági jogi felfogásból következik, hogy a pótbefizetés nem minősül a tagok vagyoni betétjének, nem tekintendő a társaság részére (véglegesen) átadott vagyonrésznek, vagyis arra a tagnak visszakövetelési joga áll fenn. Ez igaz még akkor is, ha a Ptk. a visszafizetés lehetőségét a törzsbetétek teljes befizetése után teszi lehetővé [Ptk. 3:183. § (5) bekezdés].

Megjelent legújabb kiadványunk!

Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel a "Cégek átalakulása és megszűnése" című kiadványt!
A kiadvány sorra veszi a főbb eljárási formákat, döntési szempontokat és feladatokat, gyakorlatias segítséget ad ezzel egy végelszámolás vagy egy felszámolás véghezviteléhez, de segítséget nyújt például abban is, hogy egy beolvadás vagy egyesülés során hogyan kell elkészíteni a vagyonmérleget szabályszerűen.

Megjegyezzük, hogy polgári jogilag, illetve társasági jogilag nem kizárt, hogy a társaság tagja a társaság veszteségeinek fedezésére fel nem használt pótbefizetés összegének „elszámolásáról” a társasággal a Ptk. 3:183. § (5) bekezdésétől eltérően állapodjon meg. A Ptk. visszafizetési rendelkezése csupán azt a garanciát biztosítja a tagok részére, hogy ha eltérő megállapodás nincs, a társaság köteles legyen visszafizetni (visszaszolgáltatni) a fel nem használt pótbefizetést. Nincs akadálya azonban annak, hogy a felek másként állapodjanak meg, és a társaság és a tag között értelmezhető más jogviszonyba vonják be a tag korábbi teljesítését, mint szerződéses szolgáltatást.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy a pótbefizetés miatt milyen számviteli és kivás szabályokat kell figyelembe venni!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékfizetés euróban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szállásadó általi étkeztetés áfája

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyesület által fizetett nevezési díj

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs