hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Maradhat-e katás az egyéni vállalkozó, ha munkaviszonyt létesít?

  • adozona.hu
3

Az lenne a kérdésem, hogy milyen következménye van a kata szempontjából, ha egy katás egyéni vállalkozó, aki nem szüneteltette a tevékenységét, heti 40 órás munkaviszonyt létesített 2023.08.11-2023.09.09-ig? Maradhatott katás abban az időszakban? A munkaviszony nem állt fenn a tárgyhónap egészében, így marad főállású egyéni vállalkozó? Olvasónk kérdéseire dr. Császár Zoltán adótanácsadó jogász válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A kérdésben szereplő időszakban már az új katatörvény mai napon is hatályos szövege volt érvényben. A 40 órás (tehát 36 órát meghaladó) munkaviszony létesítésére tekintettel, a vállalkozó 2023.08.11-étől nem felelt meg a főfoglalkozású egyéni vállalkozó fogalom feltételeinek [Katv. 2. § 2. pont a) alpont].

A törvény újonnan bevezetett 5. § (1) h) pontja szerint annak a hónapnak az utolsó napjával szűnik meg az adóalanyiság, melyben (annak egészében) nem teljesül valamely adóalanyisági feltétel.

Jelen esetben sem augusztus, sem szeptember hónapokra nem igaz az, hogy a hónap egészében 36 órát meghaladó munkaviszonyban állt volna a vállalkozó, így véleményem szerint a kataalanyiság nem szűnt meg a vizsgált időszakban az alanyiság feltételeinek nemteljesítésére [Katv. 5. § (1) bekezdés h) pont] tekintettel.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (3)
Ruszin Zsolt

Az adóhatóság nem adott ki a honlapján a témáról tájékoztatást, így akármit is mondtak, vagy írtak, az nem köti az őket.

Hasonlóan sunyi pálfordulót tapasztaltunk a normál EV megszűnését követően, az adóéven belüli új EV átalányadózási választása terén. A jogszabály szövege ott még a tiltást nem is tartalmazza, de azt a NAV - a PM egyetértésével - gátlástalanul alkalmazza, holott korábban azt mondták, hogy ilyenkor választható az átalányadózás. Bizony.

dr. Császár Zoltán

A válasz - és így a cikk - hasonló esetben kapott egyedi adóhatósági tájékoztatáson alapul. Így mondhatni legjobb tudásunk szerint helyes. Bírósági, NAV ellenőrzési teszten egyelőre nem esett át.

Ruszin Zsolt

A jogalkotás - szokás szerint - zavarosan fogalmaz, így jelenleg nem tudható biztosan, hogy milyen álláspont alakulna ki.

Tény, hogy a kisadózásra vonatkozó tilalom 2023.08.11-én beállt.

Az is tény, hogy a tárgyhó EGÉSZÉBEN nem állt fenn az a feltétel, hogy ne lett volna heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszony - ennek időtartamát a feltétel nem nevesíti, egy akár 1 percnyi ilyen munkaviszony is elég a tilalom beálltához.

Így a jogszabályt értelmező adóhatóság, később pedig a törvényszéki bíró, valamint a Kúria juthat arra az álláspontra is, hogy a jogalkotói szándék az lehetett, hogy a tilalom megsértési hónapjának utolsó napjával a kisadózás szűnjön meg.

Sajnos az a helyzet, hogy a COVID előtt se születtek értelmes jogszabályszövegek, de azóta sokat romlott a helyzet...

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékká vált osztalékelőleg

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink