Kata, ekho, efo: sajátos biztosítási és járulékfizetési szabályok

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Egyes tevékenységeknél a munkaviszonyon alapuló munkabéren kívül más javadalmazási forma is alkalmazható, ezekre speciális társadalombiztosítási előírások vonatkoznak.

A Tbj. (2019. évi CXXII.) törvény 38. szakasza értelmében 

♦ az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás fizetését megalapozó jogviszonyból származó jövedelem után a biztosított az e törvény szerinti társadalombiztosítási járulék-fizetési kötelezettségét az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló 2005. évi CXX. (ekho) törvényben meghatározottak szerint teljesíti;
♦ kisadózóként bejelentett személyek után fizetendő, társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettséget is kiváltó közteherfizetést a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. (kata-kiva) törvényben meghatározottak szerint kell teljesíteni;
♦ az egyszerűsített foglalkoztatásra e törvény rendelkezéseit az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. (Efo) törvényben foglalt eltérések figyelembevételével kell alkalmazni.

A következőkben a fent említett eltérő rendelkezésekkel foglalkozunk. 

Kezdjük az ekho. törvénnyel, ami a legkorábbi azon hatályos jogszabályok között, amelyek a Tbj.-től függetlenül társadalombiztosítási kötelezettségeket határoznak meg.

Ugyanakkor az ekho törvény 13. § (7) bekezdése „kellő szerénységgel” visszautal a Tbj.-re, rögzítve, hogy az ekhót fizető magánszemély biztosítási jogviszonyára és e jogviszonyával összefüggő nyilvántartási, adatszolgáltatási, a járulékfizetési kötelezettség teljesítésére, valamint jogosultságaira az e törvényben meghatározott eltéréssel a Tbj. rendelkezéseit megfelelően alkalmazni kell.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen társadalombiztosítási sajátosságai vannak az ekhónak, a katának és az egyszerűsített foglalkoztatásnak!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Környezetvédelmi termékdíj – számla záradéka

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Elfekvő készlet

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyszerűsített végelszámolás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs