hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A kiva és a munkavállalói kölcsön: hogyan kell kezelni?

  • Adózóna

Mit kell tenni kivásként a munkavállalónak nyújtott kölcsönnel? Olvasónk kérdésére az adózóna szakértője, Szolnoki Béla válaszol.

Január 1-től beléptem a kiva hatálya alá. Kérdésem a pénzforgalmi eredményt növelő illetve csökkentő tételekre vonatkozik, nevezetesen, hogy a kapott hitel törlesztése (nyújtott hitel törlesztése) esetén csökkentő, illetve növelő tételként az elszámolt összeg arányos része vehető figyelembe. Az „arányos rész” értelmezésére sajnos a kitöltési útmutató sem ad eligazítást. A konkrét helyzet a következő: 2011. december 27-én a munkavállalónak adtam 6.000.000 forint kamatmentes kölcsönt, 5 év futamidőre. Az első törlesztés 2012. január 10-e. A dolgozó a törlesztést rendszeresen, bár anyagi lehetőségének függvényében eltérő mértékben és időközökben fizeti. Ezzel nincs is gond. 2013. január 1-jén, a nyújtott kölcsön állománya 4.000.000 forint volt. Hogyan kell kezelnem ezt az összeget a kiva elszámolásnál? Mennyi tekinthető 2013-ra növelő, illetve csökkentő arányos résznek? Hogy kell kezelni azt az esetet, ha ebben az évben egy összegben kifizeti a kölcsön hátramaradt részét?

A hivatkozott törvényi rész úgy szól, hogy „az adózó által nyújtott hitel vagy kölcsön törlesztése, visszafizetése esetén”… „a növelő tételként elszámolt összeg arányos része”. Tehát ha a kivás időszakban lenne ilyen esemény pl. növelő tételként elszámolna 4 millió forint kölcsön-nyújtást és ennek a következő évben a felét visszakapja, akkor 2 millió forinttal kellene az adóalapot csökkenteni. Esetünkben azonban nem az általános szabályról, hanem az átmenetről van szó (20.§ 14 bekezdés), amely szerint a kiva hatálya alá kerülés időpontjában kimutatott nyilvántartás szerinti (arányos) értéket kell figyelembe venni. Ez esetükben 4 millió forint, tehát ennek az arányos visszafizetésekor, a visszafizetés arányának megfelelő rész csökkenti az adóalapot. Például ha visszafizetnek 1 millió  forintot, ami 25 %, akkor ugyanezzel a 25 %-kal – 1 millió  forint – tudja csökkenteni a kiva alapját. Ha a teljeset visszafizetik, akkor az arány – 100% - tehát az egész csökkenti az adóalapot.

Megjegyzem, hogy valószínű a törvényi megfogalmazás egyszerűbben érthető lenne a hivatkozott (arányos) kifejezés nélkül.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Lakásszövetkezet – felújítási alap

Pölöskei Pálné

adószakértő

"Turisztikai adó"

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close