hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

30 százalékkal nő a chipsadó, egyes alkoholok jövedéki adója pedig 60 százalékkal

  • Patyik Tímea adótanácsadó

Mindegy, hogy sós vagy édes, keserű a változás, miszerint a népegészségügyi termékadót júliustól a mostaninál többféle termék után és a jelenleginél jóval nagyobb mértékben kell fizetni. Kormányrendelettel emelkednek egyes jövedéki adók is.

A Magyar Közlöny 2022. június 4-én megjelent 93. számában az extraprofit adókról szóló 197/2022. kormányrendeletben a rendelet címét meghatározó adónemen kívül további adószabályokat érintő fontos változásokat találhatunk.

Az egyik változásokkal érintett jogszabály a 2011. évi CIII. számú, a népegészségügyi termékadóról szóló törvény, azaz Neta törvény. Az ezen jogszabály által előírt adókötelezettségeket szoktuk köznyelven chipsadónak is nevezni, bár az érintett termékkör ennél lényegesen szélesebb.

A kormányrendelet 2022. július 1-jén lép életbe, így még van lehetőség áttekinteni, hogyan módosulnak az eddigi előírások, illetve milyen új adókötelezettségek keletkeznek a Neta-val kapcsolatban.

A Neta kötelezettségeket meghatározó jogszabály, hasonlóan sok másikhoz, a vámtarifaszám alapján meghatározott termékek körére vonatkozóan irányoz elő kötelezettségeket. Így érdemes tudni róla, hogy a kormányrendelet hatályba lépése után a Kombinált Nómenklatúra 2022. május 15-én hatályos szövege szerinti tarifaszámot kell figyelembe venni a jogszabály hatálya alá tartozó termékkör vizsgálatánál.


Adóköteles lesz a hevített dohány

Módosítaná a jövedéki adókról szóló törvényt a 2023. évi költségvetés megalapozásáról szóló T/360. számú törvényjavaslat is.

A kormány előterjesztése szerint a jövő év január 1-jétől jövedéki terméknek minősülne hevített dohánytermék kategóriában a hevítéssel fogyasztható, dohányt vagy nikotint nem tartalmazó (jellemzően gyógynövényalapú) termék is, amelyet kizárólag zárjeggyel lehetne forgalmazni.

Az adó mértéke szálanként 35 forint lenne.

Az eredeti jogszabállyal ellentétben – ahol külön-külön paragrafusokban volt meghatározva a termékkör és a rájuk vonatkozó adómérték –, az új jogszabályban a termékkört és a rájuk vonatkozó adómértéket a jogszabály mellékletében kiemelve, táblázatos formában találjuk. De nem csak a jogszabály szerkezete, hanem a megfogalmazások is érdemben változtak. Ajánlott ezért mindenkinek alaposan áttanulmányozni és a saját termékei tekintetében pontosan értelmezni a rendeletet, mert jelenlegi megfogalmazásukban a különböző feltételek és meghatározások nem konzekvensek és néhol nem tűnnek értelemszerűnek.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy a változtatások hogyan érintik a népegészségügyi termékadóra köteles termékkört, az adómértéket, továbbá a jövedéki adókat!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó egyéni vállalkozó járuléka

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Ingatlanvásárlás készpénzért

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Személygépjármű-értékesítés

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs