hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

30 százalékkal nő a chipsadó, egyes alkoholok jövedéki adója pedig 60 százalékkal

  • Patyik Tímea adótanácsadó

Mindegy, hogy sós vagy édes, keserű a változás, miszerint a népegészségügyi termékadót júliustól a mostaninál többféle termék után és a jelenleginél jóval nagyobb mértékben kell fizetni. Kormányrendelettel emelkednek egyes jövedéki adók is.

A Magyar Közlöny 2022. június 4-én megjelent 93. számában az extraprofit adókról szóló 197/2022. kormányrendeletben a rendelet címét meghatározó adónemen kívül további adószabályokat érintő fontos változásokat találhatunk.

Az egyik változásokkal érintett jogszabály a 2011. évi CIII. számú, a népegészségügyi termékadóról szóló törvény, azaz Neta törvény. Az ezen jogszabály által előírt adókötelezettségeket szoktuk köznyelven chipsadónak is nevezni, bár az érintett termékkör ennél lényegesen szélesebb.

A kormányrendelet 2022. július 1-jén lép életbe, így még van lehetőség áttekinteni, hogyan módosulnak az eddigi előírások, illetve milyen új adókötelezettségek keletkeznek a Neta-val kapcsolatban.

A Neta kötelezettségeket meghatározó jogszabály, hasonlóan sok másikhoz, a vámtarifaszám alapján meghatározott termékek körére vonatkozóan irányoz elő kötelezettségeket. Így érdemes tudni róla, hogy a kormányrendelet hatályba lépése után a Kombinált Nómenklatúra 2022. május 15-én hatályos szövege szerinti tarifaszámot kell figyelembe venni a jogszabály hatálya alá tartozó termékkör vizsgálatánál.


Adóköteles lesz a hevített dohány

Módosítaná a jövedéki adókról szóló törvényt a 2023. évi költségvetés megalapozásáról szóló T/360. számú törvényjavaslat is.

A kormány előterjesztése szerint a jövő év január 1-jétől jövedéki terméknek minősülne hevített dohánytermék kategóriában a hevítéssel fogyasztható, dohányt vagy nikotint nem tartalmazó (jellemzően gyógynövényalapú) termék is, amelyet kizárólag zárjeggyel lehetne forgalmazni.

Az adó mértéke szálanként 35 forint lenne.

Az eredeti jogszabállyal ellentétben – ahol külön-külön paragrafusokban volt meghatározva a termékkör és a rájuk vonatkozó adómérték –, az új jogszabályban a termékkört és a rájuk vonatkozó adómértéket a jogszabály mellékletében kiemelve, táblázatos formában találjuk. De nem csak a jogszabály szerkezete, hanem a megfogalmazások is érdemben változtak. Ajánlott ezért mindenkinek alaposan áttanulmányozni és a saját termékei tekintetében pontosan értelmezni a rendeletet, mert jelenlegi megfogalmazásukban a különböző feltételek és meghatározások nem konzekvensek és néhol nem tűnnek értelemszerűnek.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy a változtatások hogyan érintik a népegészségügyi termékadóra köteles termékkört, az adómértéket, továbbá a jövedéki adókat!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Iratselejtezés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Átalányadó teszor

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozás megszüntetése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs