hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tájékoztatót adott ki a NAV az eAEO bevezetéséről

  • adozona.hu

Az eAEO bevezetésével, 2019. október 1-jétől től a NAV ügyfelei és az AEO engedélyt kibocsátó és kezelő vámszervek eltérő, egymáshoz interfészen keresztül kapcsolódó alkalmazást fognak használni, de egymás rendszeréhez rendelkeznek majd jogosultsággal. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókról tájékoztatót adott ki a NAV.

Az Uniós Vámkódexben előírt elektronikus rendszerek fejlesztésére és telepítésére vonatkozó uniós munkaprogramban az engedélyezett gazdálkodók (AEO) rendszerének korszerűsítésére megadott határidő első szakasza 2018. márciusban zárult le. Ennek során új adatok jelentek meg az AEO kérelem formanyomtatványon, aminek egyúttal a formátuma is megváltozott. Ezzel egyidejűleg módosult a vámhatóság által használt uniós gazdálkodói rendszer (Economic Operator System, a továbbiakban: EOS), amelyből az engedélyezési eljárás lezárását követően kiállításra kerül az AEO engedély.

A fejlesztés második szakasza folyamatban van, záró határnapja 2019. október 1., amely egyben az eAEO bevezetésének tervezett időpontja. Ekkortól az érintett ügyfelek és a tagállamok vámhatóságai uniós platformon, elektronikus úton fogják kommunikálni egymás felé a szükséges információkat (kérelem, felszólítás, hiánypótlás, döntés stb.) az AEO eljárás során.

A tájékoztatót itt olvashatja el!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kivás cég egyszerűsített végelszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Üzletrész eladása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Transzferár-nyilvántartás

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close