hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az utóbbi idők egyik" legszervezettebb jövedéki bűncselekményéről" számolt be a NAV

  • MTI

Mintegy egymilliárd forint adót csalt el egy olajtermékekkel üzletelő bűnbanda - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

Több szálon futó nyomozás vezetett ahhoz a bűnbandához, amely alig egy év alatt mintegy egymilliárd forint kárt okozott az államnak az adószabályok kijátszásával: törvénytelen üzletek sorozatával bújt ki a jövedéki adó és az áfa megfizetése alól - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. Közölték, ez volt az utóbbi idők egyik legszervezettebb jövedéki bűncselekménye.
   
A bűncselekményt Németországban és Ausztriában vásárolt olajtermékek magyarországi forgalmazásával követték el, adókötelezettségüket eltitkolták, és illegális működésüket szándékosan bebuktatott cégekkel leplezték. A szabálytalanul forgalmazott olajtermékek eladásában több, részben az elkövetők által üzemeltetett benzinkút is közreműködött. A folyamatban több százezer liter, egyébként nem jövedéki adóköteles kőolajtermék üzemanyagként cserélt gazdát, miközben a forgalmazók tetemes haszonra tettek szert, törvénytelenül - írták.
   
Emlékeztettek, a NAV még októberben hozta nyilvánosságra azt az esetet, amelyben pénzügyőrök luxusautókkal érkező, gyanúsan viselkedő férfiakat ellenőriztek egy benzinkúton. Akkor nagy mennyiségű euró és gyanús cégpapírok, dokumentumok kerültek elő. Mint kiderült, azok a cégpapírok is ehhez az olajüzlethez vezettek.
   
A közlés szerint a több helyszínen és egymástól eltérő időpontokban végzett ellenőrzések adatai és bűnjelei között a pénzügyőrök és a pénzügyi nyomozók összefüggést sejtettek, így a nyomozás több szálon is elindult, és a nyomok egyazon elkövetői körhöz vezettek.
   
A benzinkúton találkozó társaságon túl kamionok szállítmányait, fuvarleveleit ellenőrizték a NAV munkatársai, a dokumentumokat nemzetközi adatbázisokkal vetették össze, így rövid időn belül feltérképezték a cégek módszereit és gyakorlatát.
   
Az utóbbi idők egyik legnagyobb akciójában 96 pénzügyőr és 60 pénzügyi nyomozó dolgozott együtt a NAV bevetési egységeivel Budapesten és több megyében. A pénzügyi nyomozók 21 helyszínen tartottak házkutatást, miközben a pénzügyőrök 44 helyszínen, benzinkutakon, végfelhasználó cégeknél és magánszemélyeknél jövedéki ellenőrzéseket végeztek.
   
Az ellenőrzések alkalmával mintegy 70 ezer liter kőolaj terméket foglaltak le. Az okozott kár megtérülése érdekében a gyanúsítottaktól készpénzt, eurót és forintot is lefoglaltak 16,5 millió forint értékben.
   
Az ügyben jelenleg nyolc gyanúsított van, akik közül négy férfit előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság. Visszaélés jövedékkel és adócsalás bűncselekmények miatt kell felelniük a büntetőeljárásban.
   
Emellett a gyanúsítottaknak és a tetten ért végfelhasználóknak az adót és a kiszabott bírságot is meg kell fizetniük, az érintett benzinkutakat pedig be is zárhatják a törvénytelen forgalmazás miatt - olvasható a közleményben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Garantált bérminimum vagy minimálbér

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Ingatlan-bérbeadás adózása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Mérlegbeszámoló tipusa

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink