hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az Egyesült Államok elhalasztotta a francia termékeket sújtó büntetővámok bevezetését

  • MTI

Az Egyesült Államok meghatározatlan időre elhalasztotta a francia kozmetikai termékeket, kézitáskákat és egyéb árucikkeket sújtó büntetővámok bevezetését, amelyet megtorlásnak szánt arra, hogy Franciaország digitális adót vetett ki a nagy globális technológiai cégekre.

Az amerikai kereskedelmi főképviselő hivatala csütörtökön közölte, hogy felfüggesztik az évi 1,3 milliárd dollár értékben importált francia javakra kivetett 25 százalékos vámtarifa alkalmazását.
    
Washington júliusban jelentette be, hogy büntetővámot vet ki Franciaországból importált termékekre, mert megítélése szerint a franciák által elfogadott digitális szolgáltatási adó hátrányosan megkülönbözteti az olyan amerikai vállalatokat, mint a Google, a Facebook, az Apple vagy éppen az Amazon. A vonatkozó rendelet e hét szerdáján lépett hatályba, de másnap már fel is függesztették.
    
Európai vezetők és ipari csoportok üdvözölték a döntést, hangsúlyozva, hogy ezáltal több idő marad az egységes nemzetközi megoldás kidolgozására a digitális adóztatást illetően.
    
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) keretein belül mintegy 140 ország próbálja meg elfogadni a digitális nagyvállalatok megadóztatásának új szabályait, amelyek célja, hogy a digitális üzleti modellek útján elért nyereség arányos módon adóztathatóvá váljon a jövedelemszerzésben érintett valamennyi országban. A tárgyalások azonban megfeneklettek tavaly nyáron, mert Washington vonakodott aláírni egy nemzetközi megállapodást az elnökválasztás előtt. A résztvevők októberben úgy döntöttek, hogy 2021 közepéig meghosszabbítják az egyeztetéseket.
    
Franciaország és más, főleg európai országok úgy tekintik a digitális szolgáltatási adót, mint lehetőséget arra, hogy növeljék bevételeiket a nagy technológiai cégek helyi működéséből. Azzal érvelnek, hogy a nagy digitális technológiai cégek – elsősorban is a Google, az Amazon és a Facebook – túl kevés adót fizetnek ott, ahol üzletüket ténylegesen bonyolítják, mivel minimális nemzetközi fizikai infrastruktúrával rendelkeznek és hatalmas profitjukat így a világon szinte bárhová át tudják könyveléssel csoportosítani.
    
Washington tavaly júniusban vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a tíz országban, köztük Nagy-Britanniában, Olaszországban, Ausztriában, Csehországban és Indiában elfogadott digitális adó versenyhátrányba hozza-e az amerikai cégeket vagy sem. A vizsgálat még nem zárult le minden esetben, de ha igen lesz a válasz, az Egyesült Államok új vámokat léptet életbe ellenintézkedésként.
    
Az amerikai kereskedelmi főképviselő hivatala csütörtökön annyit közölt, a Franciaország elleni fellépés felfüggesztése lehetővé teszi, hogy összehangolt választ adjanak a folyamatban lévő vizsgálatok eredményeként.
    
A Franciaországban 2019 júliusában elfogadott törvény értelmében 3 százalékos adót vetnek ki azon nagy technológiai vállalatok franciaországi bevételeire, amelyeknek a digitális szolgáltatásokból származó éves forgalma világszinten eléri a legalább 750 millió eurót, és ebből legalább 25 millió euró Franciaországon belül keletkezik. Ez a négy legismertebb amerikai óriásvállalattal (Facebook, Amazon, Apple és a Google anyavállalata, az Alphabet) együtt harminc nagy céget érint, többségük amerikai. E törvény mindaddig érvényben marad, amíg nemzetközi szinten ki nem dolgozzák és életbe nem léptetik a nemzetközi nagyvállalatok igazságos megadóztatását célzó új rendszert. 
    
Franciaország a napokban megerősítette, hogy nemzetközi megállapodás híján a 2020-as év után beszedi a digitális adót, miután a tavaly januárban kötött amerikai-francia "tűzszünet" lejárt. A két ország elnöke, Emmanuel Macron és Donald Trump tavaly januárban abban állapodott meg, hogy Franciaország felfüggeszti egy évre a digitális szolgáltatási adó beszedését, cserébe pedig az Egyesült Államok nem emeli meg a francia importáruk vámtételeit. E "tűzszünettel" elvileg az volt a cél, hogy lökést adjanak az OECD keretein belül folyó nemzetközi tárgyalásoknak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanértékesítés áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Családi gazdálkodó tételes költségelszámolása 2022-ben.

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őcsg bevétele

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs