hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Február 1-jétől változik az illetéktörvény: vége az ingatlanspekulációknak?

  • Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adótanácsadási üzletágának igazgatója

2020. február 1-jétől hatályba lép a belterületbe vont ingatlanok értéknövekedése után fizetendő, szerény mértékűnek semmiképpen sem mondható vagyonátruházásiilleték-kötelezettség. Az illeték mértéke 90 százalék, melyet – a megszokottól eltérően – nem a vevőnek, hanem az eladónak kell megfizetnie.

2019 végén az országgyűlés – utolsó rendes ülésszakán – elfogadta az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (Itv.) módosítását, és az erről szóló 2019. évi XCIX. törvény (mintegy karácsonyi ajándékként) 2019. december 12. napján kihirdetésre is került. A módosítás az ingatlanszektorban fontos változást hoz a korábbi szabályozáshoz képest.

A 2020-as változásokról szóló írásainkat itt találja!

Az indokolás szerint a módosítás célja az ingatlanügyletek fokozottabb teherviselése és az ingatlanspekulációs ügyletek visszaszorítása. A külterületi ingatlanok forgalmi értéke ugyanis a belterületbe vonás után jelentősen megnő, így azok megvásárlása gyakran azzal a céllal történik, hogy a belterületbe vonást követően jelentős haszonnal továbbértékesítsék. A törvénymódosítással a jogalkotó az ilyen spekulációs, a külterületi ingatlanok belterületbe vonásának köszönhetően jelentős vagyonszerzéssel kecsegtető ügyletektől szeretné elvenni a befektetők kedvét azzal, hogy az elért nyereség 90 százalékát illeték formájában elvonja. Ebből a célból 2020. február 1-jétől az Itv. vagyonátruházási illeték tárgyát részletező rendelkezései kiegészítésre kerülnek, melynek következtében visszterhes vagyonátruházási illetékkötelezettség alá esik

– a belterületbe vont ingatlan és

– a belterületbe vont ingatlannal rendelkező társaság vagyoni betétjének visszterhes átruházása.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, hogyan szólnak a jogszabály értelmező rendelkezései, valamint, hogy mi képezi a vagyonátruházási illeték alapját!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Személyautó-eladás számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Online számla rendszer

Kelemen László

adószakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs