Február 1-jétől változik az illetéktörvény: vége az ingatlanspekulációknak?

  • Antretter Erzsébet adószakértő, Niveus Consulting Group

2020. február 1-jétől hatályba lép a belterületbe vont ingatlanok értéknövekedése után fizetendő, szerény mértékűnek semmiképpen sem mondható vagyonátruházásiilleték-kötelezettség. Az illeték mértéke 90 százalék, melyet – a megszokottól eltérően – nem a vevőnek, hanem az eladónak kell megfizetnie.

2019 végén az országgyűlés – utolsó rendes ülésszakán – elfogadta az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (Itv.) módosítását, és az erről szóló 2019. évi XCIX. törvény (mintegy karácsonyi ajándékként) 2019. december 12. napján kihirdetésre is került. A módosítás az ingatlanszektorban fontos változást hoz a korábbi szabályozáshoz képest.

A 2020-as változásokról szóló írásainkat itt találja!

Az indokolás szerint a módosítás célja az ingatlanügyletek fokozottabb teherviselése és az ingatlanspekulációs ügyletek visszaszorítása. A külterületi ingatlanok forgalmi értéke ugyanis a belterületbe vonás után jelentősen megnő, így azok megvásárlása gyakran azzal a céllal történik, hogy a belterületbe vonást követően jelentős haszonnal továbbértékesítsék. A törvénymódosítással a jogalkotó az ilyen spekulációs, a külterületi ingatlanok belterületbe vonásának köszönhetően jelentős vagyonszerzéssel kecsegtető ügyletektől szeretné elvenni a befektetők kedvét azzal, hogy az elért nyereség 90 százalékát illeték formájában elvonja. Ebből a célból 2020. február 1-jétől az Itv. vagyonátruházási illeték tárgyát részletező rendelkezései kiegészítésre kerülnek, melynek következtében visszterhes vagyonátruházási illetékkötelezettség alá esik

– a belterületbe vont ingatlan és

– a belterületbe vont ingatlannal rendelkező társaság vagyoni betétjének visszterhes átruházása.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, hogyan szólnak a jogszabály értelmező rendelkezései, valamint, hogy mi képezi a vagyonátruházási illeték alapját!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katázás feltételei

Szipszer Tamás

adószakértő

Katabevallás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata, hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close