hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Illeték törlése, visszatérítése – így lehet kérni

  • adozona.hu

Egyes, jogszabályban meghatározott esetekben kérhető a megállapított illeték törlése vagy visszatérítése. Ilyen lehet például, ha a szerződést a felek közös megegyezéssel megszüntetik, vagy ha az illeték végleges megállapítása után az örökség értéke visszamenőleg csökken – írja az illeték törléséről és visszatérítéséről közzétett tájékoztatójában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a nav.gov.hu-n.

Ha az illetéket még nem fizették meg, de az adóhatóság már kiszabta, és valamilyen oknál fogva – akár visszamenőlegesen – mérsékelhető vagy mégsem kell megfizetni, akkor az illeték törlése kérhető.

Ha a kiszabott illetéket már megfizették, azonban az valamely, jogszabályban meghatározott ok miatt visszajár, akkor az illeték visszatérítését lehet kérni.

Az illeték törlését és visszatérítését egyes esetekben az illetékes szervek hivatalból elvégzik, máskor kérelmezni kell. A kérelmet a NAV honlapján megtalálható, ÁNYK-programmal kitölthető, elektronikusan is benyújtható ITV nyomtatványon, vagy kötetlen formában, a megfelelő adatok feltüntetésével lehet benyújtani a NAV-hoz – áll a NAV honlapján.

A további részleteket ITT olvashatja el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Remote munka Hollandiában

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Napelempark létesítésének áfatartalma

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink