hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szálláshely-szolgáltatás: katás bevétel, áfaalap, ifa számlázása

  • adozona.hu
1

Mi számít a katás egyéni vállalkozó bevételének szálláshely-szolgáltatásnál, kell-e számlázni az ifát? – kérdezte az Adózóna olvasója. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Katás egyéni vállalkozóként szálláshely-szolgáltatással szeretnék foglalkozni, bookingon és airbnb-n történő foglalások elszámolására tekintettel. A két szolgáltató euróban fogadja a foglalások ellenértékét. Felém minden hónapot követő hónap 15-éig történik majd meg a szállásdíj utalása, csökkentve a booking- és airbnb-szolgáltatás díjával (12 százalék). Katás vállalkozóként mi a bevételem, illetve a vendég távozásakor hogyan és milyen árfolyamon számlázom a szálláshely-szolgáltatás díját? Ebben az esetben külön számlán kell számlázni a szálláshely díját és az ifát? Az ifát készpénzben, távozásakor fizeti a vendég? A szálláshely értékét a szolgáltató booking és airbnb minden hónap hónapot követő 15-éig utalja át. Mi lesz a turisztikai adó alapja?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A kérdésben szereplő esetben az airbnb tulajdonképpen szolgáltatást nyújt a szálláshelyadónak, amely szolgáltatásról számlát is kell adnia. Ezen szolgáltatásnyújtás összege valójában nem csökkenti a szállásdíjat, annak ellenére sem, hogy technikailag az levonásra kerül a szállásdíjból. Ez valójában csak a felek közötti elszámolást érinti, a szállásdíj teljes összege bevételnek és áfaalapnak számít a szállásadónál.

Kata szempontjából a bevétel megszerzésének napja az a nap, amikor annak összegét jóváírják a számláján. Ha külföldi pénznemben történik az ellenérték megtérítése, akkor a jóváírás napján érvényes MNB-árfolyamon kell átszámítani azt forintra a katabevétel szempontjából. Jelen esetben a hónapot követő hónap 15. napján érvényes MNB-árfolyam az irányadó. Ha forintszámlára utalnak, akkor a bank fogja átváltani azt forintra és ezen forintértéket kell figyelembe vennie.

Ha forintban állítják ki a számlát, akkor gyakorlatilag megegyezés kérdése, hogy milyen árfolyamot alkalmaznak. Ilyen árfolyam lehet például a szállás-igénybevétel utolsó napján érvényes MNB- vagy banki vételi árfolyam.

Viszont, ha idegen devizában állítja ki a számláját, akkor az áfa szempontjából a teljesítés napján (távozás napja) érvényes banki eladási árfolyamon, vagy előzetes, NAV-nak történő bejelentés alapján MNB-árfolyamon kell ennek forint értékét megállapítani és ezt az összeget figyelembe venni az alanyi áfamentesség összeghatáránál.

Az idegenforgalmi adó összegét nem köteles feltüntetni a számlán, mivel az nem tekinthető nyújtott szolgáltatásnak. Ugyanakkor nem tilos feltüntetni a számlán annak értékét.

Az önkormányzat szabadon dönthet arról, hogy milyen mértékű idegenforgalmi adót vezet be és hogyan állapítja meg annak mértékét. A megállapítás történhet személyenként és vendégéjszakánként tételes összegben vagy a beszedett szállásdíj 4 százaléka alapján. Az adott önkormányzat rendeletét kell ehhez ismerni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Annanet

A kérdést feltevő, utolsó mondatában a "Turisztikai adó" -ra is rákérdez. Szerintem itt a Turizmusfejlesztési hozzájárulásra gondol, amit 2020. január 1-től, ( mivel 5%-os áfa kulcs alá került besorolásra a szálláshelyszolgáltatás) e tevékenységből származó bevételük után az Alanyi mentes adózóknak is fizetniük kell. Bevallani évente egyszer tárgyévet követő február 25-ig a 20TFEJLH jelű Ányk-ás nyomtatványon kell az 5%-os áfa kulcs alá tartozó árbevételük 4%-ának megfelelő összegben.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kivás kft. osztalék kifizetése

Szipszer Tamás

adószakértő

Napenergia-termelés visszatérítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Katás egyéni vállalkozó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close