hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Közeleg az építmény- és telekadót érintő adatbejelentés határideje

  • adozona.hu

Január 15-éig kell az adózóknak bejelentést tenniük az építmény- és telekadó kapcsán a 2021-ben bekövetkezett, adókötelezettséget érintő változásokról – hívja fel a figyelmet hírlevelében a Mazars.

A magyar adórendszerben az adók többségét önadózással (bevallás benyújtásával) kell megállapítani. Kivételt képez ez alól – egyebek mellett – az építmény- és a telekadó, mert ezek úgynevezett kivetéses típusú adók, ami azt jelenti, hogy az adófizetési kötelezettség megállapítása technikailag nem bevallás útján, hanem "hatóságilag" történik. Ugyanakkor a kivetéshez az adózók előzetes adatbejelentése szükséges. A bejelentés alapján az illetékes önkormányzatok feladata az adókötelezettség kiszámítása.

Lényeges, hogy az építmény- és telekadónak az az alanya, aki az év első napján az építmény/telek tulajdonosa. Nekik a 2021-ben bekövetkezett, adókötelezettséget érintő változásokat 2022. január 15-éig kell az illetékes önkormányzatnak bejelenteniük, ha volt olyan változás, ami ezt indokolja. Ilyen adókötelezettséget érintő változás lehet például telek/épület eladása, apportálása, épület használatba vétele vagy éppen az épület lebontása. Az önkormányzat az adatbejelentés alapján határozatban állapítja meg a fizetendő adó összegét (vagy éppen törlését). Az adót két egyenlő részletben, március 15-éig és szeptember 15-éig kell megfizetni.

Érdemes tehát átgondolni, hogy milyen változások történtek a tavalyi évben a telkek, illetve építmények tulajdonjogi és egyéb viszonyait illetően.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ügyvezetés – Megbízási jogviszony

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Részesedés csökkenése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink