hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Iparűzésiadó-bevallás több telephely esetén: lehet-e nullás az egyik településen?

  • adozona.hu
3

Társaságnak több városban van telephelye. A hipabevallást a Htv. mellékletének 2.1 pontja alapján személy- és eszközarányosan osztja meg. Van egy város, melyhez sem személyi, sem eszközértéket nem tudnak rendelni. Lehetséges kettő bevallást benyújtani, mely esetben egyik azokra a városokra vonatkozik, melyekben vannak költségek, a második bevallást pedig nullásan, arra a városra vonatkozóan, ahol nem merül fel költség? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Nem alkalmazható olyan megosztási módszer, amely nulla adóalapot eredményez egy adott önkormányzat területén – szögezte le válasza elején szakértőnk. Ha egyik módszer sem vezet adóalaphoz egy önkormányzat esetén, akkor kérdéses, hogy valóban adójogilag telephelyről beszélünk, de az is lehet hogy rosszul alkalmazzák az eszközérték vagy személyi jellegű ráfordítások számba vételét.

Számolni kell azzal, hogy eszközérték keletkezik a nullára leírt eszközöknél is, valamint a bérelt eszközök esetén is. Személyi jellegű ráfordítás keletkezhet olyan ügyvezető után is, akivel kapcsolatban nincs személyi jellegű ráfordítás (ez esetben évente 500 ezer forintot kell figyelembe venni).

Az ügyvezető utáni személyi jellegű ráfordítás szétosztásánál a törvény kimondja, hogy legalább 10 százalékot a székhelynél, és maximum 90 százalékot a telephelyeknél kell figyelembe venni. A telephelyek közötti ügyvezetői személyi jellegű ráfordítás szétosztására nincs további szabály, így – szakértőnk álláspontja szerint –egy reális, igazságos módszer alapján azt szét kell osztani.

Ha a fenti információk nem segítenek, akkor felmerül kérdésként hogy valóban van-e telephelye a vállalkozásnak az adott önkormányzatnál?

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (3)
Szipszer Tamás

A törvény Mellékletének 7. pontja rögzíti azt, hogy nem lehet olyan megosztási módszert alkalmazni amely nulla adóalapot eredményezne egy önkormányzat területén

üdv

Janosne41

Amennyiben csak eszközérték megosztás van és csak székhelyszolgáltatás és az eszköz a telephelyen van egy szálloda akkor is ragaszkodika bevallás ahhoz, hogy nem lehet nullás a megosztás.

Ruszin Zsolt

Én nem olvastam a törvényben, hogy pusztán azért kell egy másik megosztási módszert választani, mert nullára jön ki a telephelyen az adóalap, de egyébként is a törvényben egy ilyen mondat, hogy "nem lehet nulla" a magyar jogalkotás színvonalát minősíti.

Miért nem lehetett tételes szabályokat írni?

Ha a választott megosztási módszer nem eredményes, akkor a matematika szabályai szerint lehet nulla a telephelyre, telephelyekre jutó adóalap azt vélelemmel nem lehet pótolni!

Ezt a Baranya megyei bíróság még 2010-ben kimondta, a Pénzügyminisztérium pedig törvénymódosítási javaslatot tett. Ha esetleg lenne egy hasonló ügy, akkor ugyanezt kimondhatja egy törvényszéki bíró a telephelyekre vonatkozóan és így (talán) a Pénzügyminisztérium valamilyen fennhéjázó magyarázat mellett végre helyretenné a témát.

A kínos ítélet itt megtalálható: https://drive.google.com/file/d/0Bz1m7tFnduvrUUl5MS1tU2hIcUk

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jégpályaépítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31