hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Iparűzési adó alapjának megosztása

  • adozona.hu

Katás egyéni vállalkozónak két külön helységben van a telephelye és a székhelye is. A hipaalap megosztásánál hogyan kell helyesen eljárnia? A személyi jellegű ráfordítás mi lesz ilyenkor? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Ha a kérdéses vállalkozó az iparűzési adó alapját nem a tételes adóalap-megállapítás szerint határozza meg, akkor valóban meg kell osztania az adóalapját a székhelye és a telephelye között.

Személyi jellegű ráfordítások hiányában köteles évente 500 ezer forint személyi jellegű ráfordítást figyelembe venni a vállalkozó után. Ez az 500 ezer forint tehát egy törvényi alapú vélelmezett átalányösszeg.

Az 500 ezer forint személyi jellegű ráfordítást kell a székhely és a telephely között megosztani, úgy, hogy a székhelyre legalább 10 százalék arány jusson.

Részletes módszert a törvény nem ad. Ha az egyéni vállalkozó vezetett nyilvántartást a székhelyen, illetve a telephelyen töltött munkanapokról, akkor azok arányában is meg lehet osztani az adóalapot: Szakértőnk véleménye szerint ez megfelel az adózási elveknek. Ha ilyen nyilvántartással nem rendelkezik, akkor bármilyen munkaidő alapú igazolható módszer elfogadható, amely lehetővé teszi a megosztást a személyi jellegű ráfordítások arányában.

A másik lehetőség, hogy a vállalkozás az eszközérték arányában osztja meg az adóalapot. Kataalany vállalkozásnál azonban az eszközérték megállapítása számos problémát okozhat, így javasolt megosztani a személyi jellegű ráfordítást (500 ezer forint).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő járulékfizetés

Széles Imre

tb-szakértő

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Közhasznú alapítványnak tartós adomány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close