hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Földadó: tiltakoznak a gazdák, törvénnyel kötné meg a kormány az önkormányzatok kezét

  • MTI/Adózóna

Az Agrárminisztérium már dolgozik a földadó eltörlését célzó törvényjavaslaton, amelyre a gazdaszervezetek kérték fel a kormányt – közölte ma a Miniszterelnöki Kabinetiroda, miután Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere földadót vetett ki. A város a rezsiárak miatt nélkülözők megsegítésére, és a nyugdíjasok támogatására vezette be a földadót.

A gazdaszervezetek képviselői márciusban adták át jelképesen Nagy István agrárminiszternek azt a 120 ezer aláírást, amelyet a földadó elleni petícióban gyűjtöttek, és felkérték a minisztériumot arra, hogy dolgozza ki a földadó eltörlését lehetővé tévő törvényjavaslatot.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs szerint az aláírás mennyisége komoly társadalmi igényt jelez, a magyar gazdák úgy gondolják, hogy rendkívül káros és felelőtlen döntés a földadó bevezetésének bármilyen formája – olvasható a Miniszterelnöki Kabinetiroda közleményében.

A közlemény szerint Nagy István agrárminiszter közölte: az Agrárminisztérium és a kormány a magyar gazdák mellett áll, elítélik és ellenzik a helyi földadók bevezetésének minden formáját. A törvényjavaslatot a gazdaszervezetek és a kormányzat szereplői közösen fogják kidolgozni és benyújtani az Országgyűlés elé – idézi a közlemény Jakab Istvánt, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnökét.

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója arra mutatott rá, hogy a földadó következményei mindenkit érintenek, hiszen az adóteher az élelmiszerek drágulását vonja magával. A törvényjavaslat kidolgozása megfontolt, de gyors munkát igényel, ezért az a törekvés, hogy azt minél hamarabb benyújtsák és elfogadják.

​Hódmezővásárhelyen idén januártól hektáronként 10 ezer forintos adót kell fizetniük a négy hektárnál nagyobb földterületek tulajdonosainak. Az önkormányzat becslése szerint 80 millió forint folyhatna be a földadóból, amelyet az év első felében rezsitámogatásra, az év második felében a nyugdíjasokra fordítottak volna. Márki-Zay Péter polgármestert korábban a Szegeder.hu-nak azt nyilatkozta, hogy álságosnak tartja a Hódmezővásárhellyel szembeni kritikát, mivel az országban 90 másik település vezette már be a földadót. Szerinte az országban a hódmezővásárhelyi az egyetlen olyan földadó, amelyet kizárólag a szegények, a rezsiárak miatt nélkülözők megsegítésére, és a nyugdíjasok támogatására vezettek be.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jövedéki termék beszerzése

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink