hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bővült a létszám? Utoljára lehet így megúszni az iparűzésiadó-fizetést

  • adozona.hu

A 2018-as adóévhez kapcsolódóan, azaz a legtöbb adózónál 2019. május 31-éig érvényesíthető utoljára a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó adóalap-mentesség – figyelmeztetnek a Niveus Consulting Group szakemberei.

Az iparűzésiadó-bevallás benyújtási határidejének közeledtével érdemes tudni, hogy a 2018-as adóévben érvényesíthető utoljára a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó adóalap-mentesség – hívja fel a figyelmet Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adótanácsadási üzletágának partnere.

A mentesség lényege, hogy az iparűzésiadó-alap csökkenthető az adóévi átlagos statisztikai állományi létszámnak az előző évi átlagos statisztikai állományi létszámhoz képest bekövetkezett növekménye után 1 millió forint/fő összeggel. Így például 250 fős bővítés esetén, 2 százalékos adókulccsal számolva 5 millió forint összegű iparűzési adó spórolható meg – tájékoztat Bagdi Lajos.

A lehetőség érvényesítése során figyelemmel kell lenni azonban arra, hogy nem vehető igénybe az adóalap-mentesség azon létszámbővítéshez, amely állami támogatás igénybevételével jött létre – teszi hozzá Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adótanácsadási üzletágának szenior menedzsere.

Szintén fontos, hogy ha a kedvezmény 2018. évi igénybevételét követően 2019-ben 5 százalékot meghaladó mértékű létszámcsökkenés következik be, akkor az előző adóévre igénybe vett adóalap-mentességgel növelni kell a 2019. évi helyi iparűzési adó alapját. Tehát csak akkor érdemes a kedvezményt igénybe venni, ha 2019-ben nem várható számottevő csökkenés az átlagos statisztikai állományi létszámban – hívja fel a figyelmet a szakértő.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Személygépkocsi mint céges autó

Nagy Norbert

adószakértő

Zárt végű pénzügyi lízing

Nagy Norbert

adószakértő

2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X