hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Alvállalkozói szerződés: mire kell ügyelni az iparűzési adó csökkentésénél?

  • adozona.hu

Milyen feltételeknek kell megfelelniük az érintett szerződéseknek, ha adóalany alvállalkozói teljesítménnyel kívánja csökkenteni az ipaalapját? Szükséges-e a megrendelővel kötött szerződésben külön megjelennie, hogy szolgáltató alvállalkozót vesz vagy vehet igénybe? Kell-e valamilyen külön dokumentáció a teljesített alvállalkozói szerződéseknek (például megrendelőlap, szállító levél), illetve adóalany teljesítményébe való beépülésnek alátámasztására? Szükséges-e adóalany által kiállított számlán szerepelnie valamilyen külön megjegyzésnek, jelzésnek (mint közvetített szolgáltatás esetén) az alvállalkozói teljesítményről? Olvasónk kérdéseire Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) 39. § (1) bekezdése alapján az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó alapja az értékesített termék, illetőleg végzett szolgáltatások nettó árbevétele, csökkentve az eladott áruk beszerzési értéke és közvetített szolgáltatások együttes értékével, az alvállalkozói teljesítések értékével, valamint az anyagköltség összegével.

A Htv. előírásai alapján akkor csökkenthető az iparűzési adóalap az alvállalkozói teljesítések értékével, ha a vállalkozás a Ptk. szerinti vállalkozói szerződéses kapcsolatban áll a megrendelőjével és azzal a vállalkozóval is, aki azt a szolgáltatást nyújtja, amelyet ő beépít a saját teljesítésébe. 

Az alvállalkozói minősítéshez így azt kell megvizsgálni, hogy az adott szolgáltatás beépül-e a vállalkozási szerződéses jogviszonyban nyújtott szolgáltatásba, illetve, hogy erről van-e mind az alvállalkozói, mind a megrendelői oldalon írásos vállalkozói szerződés. Az új Ptk. szerint vállalkozási szerződés alapján a vállalkozó tevékenységgel elérhető eredmény megvalósítására, a megrendelő annak átvételére és a vállalkozói díj megfizetésére köteles.

A megrendelőnek kiállított számlában nem kell külön szerepeltetni az alvállalkozói teljesítmény megnevezését és annak összegét.

Kizárólag a fenti feltételek teljesülése esetén csökkenthető az iparűzési adó alapja az alvállalkozói teljesítések értékével. 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egészségügyi szolgáltatási járulék

Széles Imre

tb-szakértő

Bejelentett részesedés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szoftvervásárlás Ausztriában

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close