hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: mikor lehet az üzemanyagköltség anyagköltség az iparűzési adózáskor?

  • adozona.hu

Tekinthetik-e anyagköltségnek az üzemanyagköltséget az szja-törvény hatálya alá tartozó adóalanyok az iparűzésiadó-kötelezettség megállapításakor? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Hogyan kell megítélni a kérdést, ha az érintett adózók az üzemanyagnorma és a NAV által közzétett üzemanyagár alapján számítják ki az üzemanyagköltség értékét, illetve ha a vállalkozó, őstermelő az üzemanyagköltséget – útnyilvántartás vezetése nélkül – 500 kilométernyi út és a NAV által közzétett üzemanyagnorma alapján számolja el? – részletezte kérdését olvasónk.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az 500 kilométeres átalány alkalmazása nem minősül anyagköltségnek, tekintve, hogy nem a valós fogyasztáson és menetteljesítményen alapul a számítás.

Ha azonban tételes útnyilvántartás alapján számol el a vállalkozó üzemanyagköltséget, akkor azt anyagköltségnek kell tekinteni. Ez esetben ugyanis a valós menetteljesítményt veszi alapul, az szja-törvény rendelkezéseinek megfelelően. Üzemanyagszámlát nem köteles ugyan csatolni az adózó, de ha mégis az üzemanyagszámlák alapján számolná el az üzemanyagköltséget, akkor is köteles útnyilvántartást vezetni, és az elszámolt üzemanyag-mennyiség ez esetben sem lehet több a futásteljesítményre jutó, kormányrendeletben meghatározott fogyasztási normánál.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Erdőgazdálkodó adózása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink