hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: mi lesz a helyi iparűzési adó alapja?

  • adozona.hu

Átalányadós egyéni vállalkozó jövedelme nem érte el a mentes határt. Ezért a szja-alap nulla forint. Az iparűzési adózásban az átalányadót választottuk, azaz az szja-alap 20 százalékkal növelt értéke az iparűzési adó alapja. Ez a vállalkozó esetében ugye nulla forint. Most szóltak az önkormányzattól, hogy ez nem helyes így, csak a bevétel 80 százalékát választhatom adóalapnak, és fizessek adót. Valóban így van? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Ha a 2022-es évben egész évben átalányadózóként adózott, vagy ha 2022-ben kezdte meg a tevékenységét akkor a megkezdéstől kezdve átalányadózott, és a bevallását határidőben nyújtotta be, azaz 2023 május 31-éig, akkor joga volt az átalányadózókra vonatkozó egyszerűsített adóalap megállapítást választania.

Az Adózóna „Egyéni vállalkozók adózása, számvitele” című kiadvány 10 százalék kiadói kedvezménnyel itt vásárolható meg.

Az esetükben 2022-ben az iparűzési adó alapja nem más mint a megállapított átalány 20 százalékkal növelt összege. Szeretném hangsúlyozni, hogy az átalány adómentes része is adóalapnak tekintendő az iparűzési adózásban.

Átalányadózó pedig 2022-ben nem alkalmazhatott olyan módszert mely szerint bevételének 80 százaléka számít iparűzésiadó-alapnak. Ezt a fajta egyszerűsítést éppenhogy a nem átalányadózó vállalkozók alkalmazhatták csak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyeremény adózása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Amatőr/profi sportoló támogatási lehetőségei

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31