hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Életkora miatt nem kap hitelt? A GDPR szabályait is sértheti a bank

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd
1

Az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletének (GDPR) esetjoga most kezd kialakulni, hiszen a szabályrendszer csak egy éve vált alkalmazhatóvá az unió területén. Egymás után jelennek meg a tagállami döntések, melyek a rendelet kiterjesztő értelmezését vetítik előre. Az egyik ilyen döntés egy hitelintézet életkori adatokra támaszkodó hitelezési gyakorlatát bírálta.

Hitelezési szempontok és az egyenlő bánásmód

A hitelintézetek a hitelezéssel összefüggésben jogszerűen vizsgálnak különféle szempontokat, így azt, hogy az ügyfélnek van-e egyéb hitele, mekkora a jövedelme, hány embert kell eltartania, valamint, hogy a hitel lejártakor hány éves. A hitelintézet ezen szempontokat együttesen mérlegelve jogszerűen juthat arra a következtetésre, hogy az ügyfél számára a hitel nyújtása kockázatos.

Annak megítélése során, hogy ezzel a döntéssel a bank diszkriminál-e, az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség megvalósításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény (Ebktv.) rendelkezéseit kell vizsgálni. Ez a követelményrendszer szintén az európai uniós jog alapján vált a hazai jogrend részévé.

Az Ebktv. 8. paragrafusa az életkort védett tulajdonságnak ismeri el. Ha a döntésben az életkor, azaz egy védett tulajdonság játszik szerepet, a hitelintézetnek (és nem a hiteligénylőnek) kell bizonyítania, hogy a döntése jogszerű. Ugyanezen törvény 30. paragrafusa alapján az egyenlő bánásmód követelményének megsértését jelenti különösen – a 8. paragrafusban meghatározott tulajdonság alapján – az ügyfélforgalom számára nyitva álló helyiségben, így például a vendéglátó-ipari, kereskedelmi, valamint a művelődés és a szórakozás céljára létrehozott intézményekben

– megtagadni vagy mellőzni szolgáltatások nyújtását, áru forgalmazását,

– az adott helyen rendelkezésre álló szolgáltatásoktól, illetve áruktól eltérő minőségben szolgáltatást nyújtani, illetve árut forgalmazni, vagy

– olyan feliratot, jelzést elhelyezni, amely azon következtetés levonását teszi lehetővé, hogy az ott nyújtott szolgáltatásból vagy áruforgalmazásból valakit vagy valakiket kizárnak.

A szolgáltatást nyújtónak ilyenkor azt kell bizonyítania, hogy a hátrányt szenvedő fél alapvető jogát másik alapvető jog érvényesülése érdekében, elkerülhetetlen esetben korlátozza, feltéve, hogy a korlátozás a cél elérésére alkalmas és azzal arányos, illetve, hogy a különbségtételnek tárgyilagos mérlegelés szerint az adott jogviszonnyal közvetlenül összefüggő, észszerű indoka van. Ha a szolgáltató valóban összetett szempontrendszert alkalmaz, abban az esetben a döntése nem sérti az egyenlő bánásmód követelményét, hiszen a hitelek kihelyezésénél köteles azok megtérülését vizsgálni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben bemutatjuk az esetet, amikor az adatvédelmi és az egyenlő bánásmód hatóság is megállapította, jogszerűtlenül diszkriminált a bank életkor szerint.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
lencsi baba

Sajnos az életkor szerinti diszkrimináció korát éljük!!
Nem csak hitelfelvételnél, de a hitelkártya használatát is életkorhoz kötik a bankok. (de van kivételes bank)
De ez jelenség az egészségügyben is, a 65 felettiek, főleg a 70 év felettiek más elbírálás alá esnek. Nem beszélve a 90-et betöltő betegről, akit hátsófali infarktus diagnózissal az éppen ügyeletes Honvéd Kórház a mentőstől megkérdezi a beteg életkorát, - akkor sajnos nem tudják fogadni. soroljam?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szállásáfa változása

Nagy Norbert

adószakértő

Pénztáros jogviszonya

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Katás bt. + ingatlan-bérbeadás

Szipszer Tamás

adószakértő

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X