hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyomkövetés GPS-szel: mit rögzíthet és mit nem jogosan a munkáltató?

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Számos kérdést vet fel az Európai Unió tavaly május 25-étől hatályos általános adatvédelmi rendelete (GDPR) a nyomkövetők alkalmazásával összefüggésben; cikkünkben sorra vesszük az ezzel kapcsolatos dilemmákat.

A munka törvénykönyve még nem jogalap

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 11/A paragrafusa alapján a munkavállaló a munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében ellenőrizhető. Ennek keretében a munkáltató technikai eszközt is alkalmazhat (ilyen például a GPS), erről a munkavállalót – előzetesen – írásban tájékoztatni kell.

Fő szabály szerint – eltérő megállapodás hiányában – a gépjármű, mint munkáltatói eszköz kizárólag munkavégzési célból használható. Akár létezik ilyen kikötés, akár nem, a nyomkövető berendezésnek kikapcsolhatónak kell lennie. Amint arra az EU 29. munkacsoportja véleményében rámutat, lehetőséget kell biztosítani a megfigyelés elutasítására, azaz arra, hogy a munkavállaló ideiglenesen kikapcsolja a tartózkodási hely nyomon követését, ha azt különleges körülmény, például egy orvos felkeresése indokolja. Ilyen módon a munkavállaló saját döntése alapján védetté tehet bizonyos tartózkodási helyre vonatkozó, magánjellegű adatokat.

Fontos látni, hogy az Mt. nem keletkeztet jogi kötelezettséget a munkáltató részéről, így az ellenőrzés jogalapja a jogos érdek lehet. Ebből eredően a munkáltatónak érdekmérlegelési tesztet kell végeznie, s annak keretében mérlegelni az adatkezelés szükségességét, illetve arányosságát. A tesztet az adatkezelési tájékoztató részévé is kell tenni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben bemutatjuk, mikor követhető jogszerűen a munkavállaló mozgása, mikor aggályos a megfigyelés, s mely esetben indokolt rögzíteni a tartózkodás helyét.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iparűzési adó őcsg-tagoknak

Szipszer Tamás

adószakértő

FOSZK hallgató szochokedvezmény-lehívás

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink