hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyomkövetés GPS-szel: mit rögzíthet és mit nem jogosan a munkáltató?

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Számos kérdést vet fel az Európai Unió tavaly május 25-étől hatályos általános adatvédelmi rendelete (GDPR) a nyomkövetők alkalmazásával összefüggésben; cikkünkben sorra vesszük az ezzel kapcsolatos dilemmákat.

A munka törvénykönyve még nem jogalap

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 11/A paragrafusa alapján a munkavállaló a munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében ellenőrizhető. Ennek keretében a munkáltató technikai eszközt is alkalmazhat (ilyen például a GPS), erről a munkavállalót – előzetesen – írásban tájékoztatni kell.

Fő szabály szerint – eltérő megállapodás hiányában – a gépjármű, mint munkáltatói eszköz kizárólag munkavégzési célból használható. Akár létezik ilyen kikötés, akár nem, a nyomkövető berendezésnek kikapcsolhatónak kell lennie. Amint arra az EU 29. munkacsoportja véleményében rámutat, lehetőséget kell biztosítani a megfigyelés elutasítására, azaz arra, hogy a munkavállaló ideiglenesen kikapcsolja a tartózkodási hely nyomon követését, ha azt különleges körülmény, például egy orvos felkeresése indokolja. Ilyen módon a munkavállaló saját döntése alapján védetté tehet bizonyos tartózkodási helyre vonatkozó, magánjellegű adatokat.

Fontos látni, hogy az Mt. nem keletkeztet jogi kötelezettséget a munkáltató részéről, így az ellenőrzés jogalapja a jogos érdek lehet. Ebből eredően a munkáltatónak érdekmérlegelési tesztet kell végeznie, s annak keretében mérlegelni az adatkezelés szükségességét, illetve arányosságát. A tesztet az adatkezelési tájékoztató részévé is kell tenni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben bemutatjuk, mikor követhető jogszerűen a munkavállaló mozgása, mikor aggályos a megfigyelés, s mely esetben indokolt rögzíteni a tartózkodás helyét.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!




További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kivás cég egyszerűsített végelszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Üzletrész eladása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Transzferár-nyilvántartás

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close