hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adatkezelő vagy adatfeldolgozó? Így határoljuk el egymástól

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A gyakorlatban jelentős nehézséget okozhat az adatkezelői, illetve adatfeldolgozói státusz elhatárolása, mely kérdésről több alkalommal is írtunk. Újabb iránymutatás jelent azonban meg a European Data Protection Supervisor hivatalától, mely segíthet bennünket abban, hogy az elhatárolást egyértelműbben tudjuk megtenni. Az alábbiakban ennek részleteit ismertetjük.

Ezek az adatkezelő jellemzői

A GDPR definíciója szerint adatkezelőnek az minősül, aki az adatkezelés célját és eszközeit meghatározza. Az iránymutatás három csoportot különít el egymástól. Az első eset az, amikor az adatkezelői státuszt maga egy jogszabály hozza létre. Ezzel rokon eset az, amikor a jogalkotó feladatokat és hatáskört telepít valakire, és az így válik adatkezelővé. Az utolsó, lényegében számunkra legfontosabb esetkör, amikor a körülmények alapján válik valaki adatkezelővé.

Az iránymutatás kiemeli, hogy az adatkezelői minőség feltétele a legfontosabb körülményekről való döntés: ő dönt arról, hogy milyen személyes adatokat, mennyi ideig kezelünk, kik válnak érintetté, kik férnek hozzá a személyes adatokhoz, valamint kiknek továbbítjuk a személyes adatokat.

Adatkezelésre utalhat az is, ha ágazati szakmai szabályok hatálya alatt állunk (ügyvéd, orvos, könyvvizsgáló stb.). Nem zárja ki az adatkezelést az sem, ha az adatfeldolgozó bizonyos szintű önállósággal rendelkezik a hardver, szoftver, adatbiztonság területén feltéve, hogy az általános ellenőrzés, utasítás az adatkezelőnél marad.

Az sem kizáró körülmény, ha a személyes adat nem is az adatkezelőnél, hanem az adatfeldolgozónál található, amennyiben az adatkezelés célját és eszközeit az adatkezelő határozza meg.

Nem kizárt az sem, hogy egyszerre adatkezelői és adatfeldolgozói tevékenységet is végezzünk. Egy vállalat az ügyfelei, munkavállalói személyes adatai vonatkozásában adatkezelő. Amennyiben azonban egy másik vállalat kiszervezett bérszámfejtését is ellátja, e tekintetben adatfeldolgozóként jár el.

Az ingatlanjog.hu ügyben azt emelte ki a hatóság, hogy az adatkezelő ügyvéd abban az esetben, amikor a honlapot működtető vállalkozás számára kérdések megválaszolásában működött közre, adatfeldolgozói tevékenységet végzett.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mikor jön létre közös adatkezelés, valamint, hogy melyek az adatfeldolgozás jellemzői!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Ha részletesebben tájékozódna a témában, rendelje meg kiadványainkat
ITT!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Reklámlogózott fitnessruhák

Nagy Norbert

adószakértő

Foglaló és teljes összeg számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Pdf formátumú számla

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close