hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Két kérdés evás bt. egyszerűsített végelszámolásáról

  • adozona.hu
1

Kell-e egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni a saját jogú nyugdíjas végelszámoló után, és mi a teendő, ha a cégnek semmiféle kötelezettsége nincs hitelezőkkel szemben? – kérdezte az Adózóna olvasója. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

A kérdés konkértan így szólt: "Bevételi nyilvántartást vezető evás bt. egyszerűsített végelszámolását határozta el. Ezzel kapcsolatban két kérdésre szerenék választ kapni: 1. Egyszerűsített végelszámolás esetében a végelszámoló a bt. beltagja lesz. Nevezett nyugdíjkorhatárt betöltött saját jogú nyugdíjas. Szeretném megkérdezni, hogy a végelszámolás ideje alatt kell-e utána egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni és bevallani? 2. A cégnek semmiféle kötelezettsége nincs hitelezőkkel szemben. Tehát, ha letelik a közzétételt követő 40 nap, akkor nem tudok jegyzéket készíteni a követelésekről, mert nincs miről. Kérdésem, hogy ezen jegyzék helyett be kell-e nyújtani a cégbírósághoz egy nemleges nyilatkozatot? Vagy egyszerűen meg fog egyezni a nyitómérleg és a korrigált nyitómérleg, és nincs egyéb teendőm?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az adózási és járulékkérdésére a következő összefüggések vonatkoznak.

A korábbi szabályozás szerint a legfőbb szervnek végelszámolót kellett választania, de végelszámoló lehetett a cégvezető vagy a tulajdonos is. Egyszerűsített végelszámolásnál – a 2018. év közepétől hatályos – új előírás szerint nincs szükség a választásra, mert a törvény rögzíti, hogy a végelszámolót terhelő feladatokat a cég vezető tisztségviselői látják el.

A polgári törvénykönyv alapján a társaság ügyvezetését a vezető tisztségviselő – a társasággal kötött megállapodása szerint – megbízási jogviszonyban vagy munkaviszonyban láthatja el.

A kérdéses esetben feltételeztem, hogy ez a személy a bt. saját jogú nyugdíjas beltagja, aki nem munkaviszony, hanem megbízás keretében látja el vezető tisztségviselőként a végelszámolói feladatokat. A 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 4. § d) pont 5. alpontja alapján társas vállalkozó: a betéti társaság "... olyan természetes személy tagja, aki a társaság ügyvezetését nem munkaviszony alapján látja el, kivéve, ha az 1. alpont szerint társas vállalkozónak minősül." Tehát, ha az előző feltétel teljesül, és a közölt esetben teljesül a Tbj. 4. § e) pontja is, akkor a kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó szabályait kell alkalmazni.

A kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó után a társas vállalkozás a Tbj. 19. § (4) bekezdésében meghatározott egészségügyi szolgáltatási járulékot, a társas vállalkozó a Tbj. 19. § (2) bekezdésében meghatározott nyugdíjjárulékot fizet. A nyugdíjjárulék alapja a társas vállalkozónak a személyes közreműködése, a Tbj. 4. § d) pont 5. alpont szerinti társas vállalkozó esetében az ügyvezetői/végelszámolói tevékenysége alapján kifizetett (juttatott) járulékalapot képező jövedelem.

Ha a kiegészítő tevékenységet folytató személy díjazás nélkül (ingyen) végzi a tevékenységét, akkor csak az egészségügyi szolgáltatási járulékot kell megfizetnie a vállalkozásnak.

A második kérdést illetően: természetesen, ha nincsenek kötelezettségei, követelései, akkor nem tud mást közölni az egyszerűsített iratmintákban sem.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

A válasz nem említi meg, hogy nem minősül kiegészítő társas vállalkozónak az a nyugdíjas-végelszámoló, aki munkaviszonyra lép az általa végelszámolt vállalkozással. Ráadásul 2019.01.02-től már nem is kell bejelenteni őt, így a T1041-es adatlap beküldésével se tud "elkésni".

Az ilyen munkaviszonynál mennyi idő van szüksége a végelszámolónak a heti munkavégzéshez? Mondjuk legyen heti 5 perc? Akkor arányosítsuk a minimálbért. Nálam ez kb. 300 Ft havi munkabérre jött ki, legyen tehát a munkabér havi 300 Ft. A nyugdíjas munkavállalónak csak SZJA levonása van, ami 45 Ft, havonta. Ha jól figyeltem, akkor ez az összeg a 1908-as bevallásban "elmegy kerekítésbe".

Sikeres végelszámolást kívánok!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ügyvezetés – Megbízási jogviszony

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Részesedés csökkenése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink