56 találat a(z) vezető tisztségviselő cimkére

Vezető tisztségviselők díjazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesületünk a vezető tisztségviselők díjazására megbízási szerződést kötne. Van mindenkinek emellett 36 órás munkaviszonya is. Kell-e az alapszabályban ezt rögzíteni, ha igen, melyik szervnek a hatásköre a díj megállapítása?

Kényszertörlés: súlyosak a járulékos következmények is Cikk

Sokszor szembesülnek avval a cégvezetők, hogy a cégbíróság felszólítja őket, hogy amennyiben nem állítják helyre a cég törvényes működését, megindítják a kényszertörlési eljárás. A vezető tisztségviselő és a cég tagja eltiltható többségi tulajdonszerzéstől és milliókra bírságolható.

Ha lehúzná a rolót – végelszámolási abc Cikk

Mi a dolga a cég vezető tisztségviselőjének és a végelszámolónak a végelszámolás során, kire, milyen papírmunka vár? Lépésről lépésre mutatjuk be a teendőket.

Rokkantnyugdíjas, mint beltag Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem segítségét annak megítélésben, hogy kell-e járulékot vagy egyéb terhet fizetni annak a bt.-beltag rokkantnyugdíjasnak, aki csak, mint vezető tisztségviselő – díjazás nélküli megbízással – venne részt a bt. tevékenységében? Köszönöm válaszát.

Bt. kültag vezető tisztségviselő járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt.-ben a beltag és a kültag is önálló képviselő, vezető tisztségviselő. A beltag után megfizeti a tagi jogviszony szerint a garantált bérminimumra eső járulékot. A kültag csak 4 órában dolgozik a bt.-ben, és máshol nincs munkaviszonya. Közreműködhet a bt.-ben alkalmazottként, és elég megfizetni utána a 4 órás munkaidőre eső minimálbér után a járulékot, vagy tagként figyelembe véve a minimálbér után kell járulékot számfejteni? A társasági szerződés nem rögzíti, hogy tagként vagy alkalmazottként működik közre a kültag. Köszönettel Weiszné Ulicska Anna

Mi a dolga az egyesület vezetőjének? Itt a válasz az új Ptk.-ból Cikk

Az új Polgári törvénykönyvnek az egyesületek vezető tisztségviselőire, a felügyelőbizottságra és az egyesület megszűnésére vonatkozó szabályait foglaltuk össze cikkünkben korábbi írásunk folytatásaként.

Vezető tisztségviselő járulékfizetési kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy öttagú kft.-nek kettő, a cégbíróságon is jegyzett tisztségviselője (ügyvezetője) van. Az egyikkük gyes folyósítása mellett munkaviszonyban dolgozik a társaságnál. Régebben is itt volt a főállású munkaviszonya. A másik ügyvezető társas vállalkozóként 2005. 04. 01-től folyamatosan látja el az ügyvezetői feladatokat. Kérdéseim: – Elláthatja-e munkaviszonyban a továbbiakban az ügyvezetői feladatokat a jelenleg még társas vállalkozó tisztségviselő? – Szükséges-e ezért a társasági szerződést módosítani, vagy elegendő a NAV felé bejelenteni a változást? – Hogyan kell értelmezni azt, milyen nagyságrend vonatkozik arra, hogy az ügyvezetést 4 órában is el lehet látni? Ebben az esetben csak a napi 4 órai foglalkoztatás után kellene járulékot fizetni, és nem lenne kötelezett a minimálbér utáni járulékfizetésre? Várom mielőbbi szíves válaszukat. Köszönettel.

Így menekülhet a károkozási felelősség alól a vezető tisztségviselő Cikk

Mivel az új Ptk. egy szintre emeli a jogi személy és a vezető tisztségviselő felelősségét, az egyik legnagyobb problémát a vezető tisztségviselők felelősségére vonatkozó szabály okozza március közepe óta – írja hírlevelében a Mazars.

Adó és tb megbízási jogviszonyban Cikk

A munkaviszony mellett – és sokszor helyett – talán a leggyakrabban választott jogviszonyok egyike a megbízási jogviszony. A következőben e jogviszony – elsősorban adózással és társadalombiztosítással összefüggő – néhány jellemzőjét tekintjük át.

Bt. kültagja Kérdés

Tisztelt Adózóna! Bt. kültagja egyben vezető tisztségviselő is. A bt. beltagja is vezető tisztségviselő volt, aki sajnos elhunyt. Már körülbelül két éve a cég nem működik, nullás bevallásokat küld. Az új Ptk. szerint március 15-étől kültag nem láthat el vezető tisztségviselői feladatokat. Ez a szabályozás az újonnan alakult bt.-re vonatkozik, vagy ha régen a kültag vezető tisztségviselő volt, akkor március 15-étől automatikusan megszűnik ez a tisztsége, így a bt. működésképtelen? Mi a teendő ebben az esetben? Köszönettel: Lara

Vezető tisztségviselő járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kétszemélyes kft. vezető tisztségviselője - aki tagja és 50 százalékos tulajdonosa a társaságnak - elláthatja-e heti 2 óra munkaviszonyban a kft. ügyvezetését? A munkaviszonyt milyen okirattal (taggyűlési határozat, munkaszerződés) kell létesíteni, azt ki írja alá, saját munkaszerződését aláírhatja-e a vezető tisztségviselő? Milyen járulékfizetési kötelezettség jelentkezik, ha máshol nem teljesít járulékfizetést (heti 2 óra utáni vagy előírt minimális) ?

Akikre szigorúbb munkajogi szabályok vonatkoznak Cikk

Meghatározott munkáltatói körben még kollektív szerződésben sem lehet eltérni a munka törvénykönyvében rögzített szabályoktól. Összefoglaltuk a köztulajdonban álló munkáltatókra vonatkozó speciális munkajogi előírásokat.

Ügyvezető nyugdíjban Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy magyar társaságban egy német társaság tulajdonos 50 százalékban. Ennek a német társaságnak a magánszemély tulajdonosa Magyarországon (is) jogot szerzett öregségi nyugdíjra, mondjuk 2013. 09. 01-től. Nyugdíjba menetele előtt a magyar társaságban a társadalombiztosítása az ügyvezetőnek "munkaviszony/főjogviszonnyal" volt. A nem tag magánszemély öregségi nyugdíjat követően a magyar társaságban ismét ügyvezető lett, "tagi jogviszonyos/nyugdíj mellett" minősítéssel elszámolva a járulékait. Ez helyes? Kérdésem: vezető tisztségviselőnek minősül-e biztosítási szempontból ez a nyugdíjas (közvetve tulajdonos) ügyvezető? Milyen járulékfizetési kötelezettsége van idén, illetve volt tavaly a nyugdíj melletti magánszemélynek és a kifizetőnek? Jogszabályi hivatkozást az indoklásban külön megköszönnék. Válaszukat, fáradozásukat előre köszönöm.

Vezető tisztségviselők felelőssége: bizonytalanságok az adózásban Cikk

Az új Ptk. hatályba lépése után rémhíráradat indult a gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek „drasztikus felelősségnövekedéséről”. Valójában azonban nem a radikális újraszabályozás és az ennek következtében megnövekedett jogi felelősség, hanem a jelenleg még bizonytalan adókezelés jelenti a valódi kockázatot. A módosítás ugyanis adózási bizonytalanságot okoz, melyet a jogalkotó a vonatkozó jogszabály módosításával oldhatna fel. Addig is, míg ez megtörténik, szükség lenne az adóhatóság átfogó állásfoglalására – írja a LeitnerLeitner blogjában Siklós Márta és dr. Szecskay András.

Alapítványi vezető tisztségviselő nyugdíjjogosultság Kérdés

Alapítványi vezető tisztségviselő az elmúlt időszakban, ha nem kapott tiszteletdíjat, de igazolni tudja, hogy a fenti tisztséget betöltötte, akkor beszámítódik-e ez az időszak a nyugdíjéveibe? Továbbá az önkéntes munka beszámít-e a nyugdíjévbe?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyári gyakorlat együttműködési megállapodással

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Mikor mehetek nyugdíjba?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close