A vezető tisztségviselők részére fizetett megbízási díj adózása

  • Pauker Zoltán adótanácsadó, OrienTax

A Ptk. rendelkezései alapján a vezető tisztségviselők tevékenységüket megbízási jogviszonyban vagy munkaviszonyban láthatják el.

Elsőként rögzíteni szükséges, hogy vezető tisztségviselő alatt cikkünk szempontjából természetes személy ügyvezetőt (vezérigazgatót, igazgatósági tagot) értünk, tekintettel arra, hogy a köznyelv gyakran ide sorolja a vezető tisztségviselő irányítása alatt álló – alapvetően operatív feladatokat ellátó –, a társaság munkavállalói közül kinevezett cégvezetőket is.

A gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének tevékenysége az szja-törvény szerint nem önálló tevékenységnek minősül, mely tevékenységből származó jövedelem az összevont adóalap részét képezi, a magánszemély pedig azután szja megfizetésére köteles.

E megállapítás – azaz, hogy a vezető tisztségviselők díjazása nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül – további vizsgálatot igényel akkor, ha a vezető tisztségviselő tevékenységét megbízási jogviszony keretében látja el.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudja, önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül-e a vezető tisztségviselő részére fizetett megbízási díj.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs