38 találat a(z) vagyonszerzési illeték cimkére

Vagyonszerzési illeték Kérdés

Csok: ezekre érdemes figyelni, hogy elkerüljük a szankciókat Cikk

A családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódóan 2021. januártól több kedvezmény is elérhető: használt és új lakás vásárlása esetén nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni, új lakás vásárlásánál pedig visszaigényelhető az 5 százalékos általános forgalmi adó is. Csak ez a két támogatási forma több millió forintos segítséget jelenthet a családok számára, az óvatosság azonban nem árt, hiszen a csok-hoz hasonlóan ezeknél is előfordulhat, hogy vissza kell fizetni az igénybe vett támogatást. A Bank360.hu összefoglalta, mely esetekben kerülhet sor a visszafizetésre, és hogy ez mekkora terhet róna a családokra.

Vagyonszerzési illeték Kérdés

Ingatlanvásárlás, vagyonszerzési illeték Kérdés

Ingatlanértékesítés sorozat jelleggel Kérdés

Kölcsön megítélése Kérdés

Ingatlanvagyonnal rendelkező társaság megszűnése illeték Kérdés

Osztalék kifizetése ingatlannal Kérdés

Osztalék ingatlan formájában Cikk

Egy társasházakat építő és kivitelező kft. lakást ad osztalékként a magánszemély tulajdonosnak. Ilyen esetben milyen közterheket kell bevallani és befizetni? Olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Élettársi vagyonközösség megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy illetékkel kapcsolatos kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni. Ügyfeleim közel 30 éven keresztül élettársi kapcsolatban éltek egymással. A kapcsolat során sem közjegyzői élettársi nyilatkozatra, sem az élettársi kapcsolat regisztrációjára nem került sor. Az élettársi kapcsolat megszűnt, és az élettársi kapcsolat során történt vagyongyarapodásukat a felek megállapodással rögzítenék. A megállapodásban a felek közös egyetértésben rögzítik, hogy egyikük 80%, míg másik 20% részesedéssel járult hozzá az élettársi közös vagyon gyarapodásához. Ennek megfelelően az egyik fél az összes vagyongyarapodás 80%-át kitevő vagyont tart meg, míg a másik félnek 20%-nak megfelelő vagyonátadás történik. Az átadás során készpénz és ingatlan is átadásra kerül. Az ingatlan átadásánál ingatlan-nyilvántartási átírásra is szükség van, mert az átadandó ingatlan nem a megszerző fél nevén szerepelt eddig. (Minden ingatlan, amit vagyongyarapodásként az élettársi idő alatt szereztek, csak az egyik fél nevén lett szerepeltetve az ingatlan-nyilvántartásban.) Kérdés: Ha a vagyongyarapodás megosztása 80-20%-ban történik, amely szerzési arányt a felek a vagyonmegosztási szerződésben is elismernek, és rögzítenek, keletkezik-e bármelyik fél részére vagyonszerzésiilleték-fizetési kötelezettség? Szíves válaszát előre is nagyon köszönöm. Üdvözlettel: Scharf Zsuzsanna

Visszterhes vagyonátruházási szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik kérdésem az, hogy kell-e visszterhes vagyonszerzési illetéket fizetni a lakás vételárával együtt megvásárolt felszíni gépkocsiparkoló kizárólagos használati jog ára után, ha a szerződés ezt a tételt külön tartalmazza? A másik kérdés pedig az, hogy az első lakást szerzők miként igényelhetik a 12 havi kamatmentes részletfizetést? Kérem a válaszban a jogszabályi helyeket is szíveskedjenek feltüntetni! Válaszukat előre is köszönöm!

Vagyonszerzési illeték Kérdés

Ha a házastársi vagyonmegosztás jogcímén a feleség átruház a férjre 34 M forint értékű ingatlan tulajdoni hányadot, majd ezt követően lakást vesz 32 M forint-ért , akkor helyes-e az az elgondolás, hogy a házastársi vagyonmegosztás vonatkozásában fennálló illetékmentességen túlmenően a 32 M forint után a teljes 4 százalékos vagyonszerzési illetéket meg kell fizetnie? Köszönettel!

Gépjármű beszerzése egyéni vállalkozónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó (szja alá tartozó) tehergépkocsit vásárol, mely az áfa szempontjából VTZSZ:8703 alá tartozik, tehát sem a beszerzés, sem az üzemanyag áfája nem vonható le. Ha gazdálkodó szevezetként vásárolja meg, akkor mentesül a vagyonszerzési illeték alól, ugyanakkor könyveiben elég csak nyilvántartania vagy aktiválnia is kell? Ha ugyanezt a gépjárművet kata alá tartozó egyéni vállalkozó vásárolja meg, akkor ő mentesülhet-e vagyonszerzési illeték alól? Majdani értékesitéskor hogyan (áfás v. nem) állitja ki a számlát az szja alá tartozó vállalkozó és hogyan a kata hatálya alá tartozó vállalkozó? Katás bevétel lesz-e? Köszönettel és üdvözlettel!

Vagyonszerzési illeték Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ingatlant vásárolt, amelyet az adásvételi szerződésben rögzített feltételek teljesülése alapján 2016. november 22-én tárgyi eszközként állományba vett. Mivel az üzembehelyezésig az illetékes hatóság a vagyonszerzési illetéket nem állapította meg, az Szt. 47. § figyelembe vételével az illeték kalkulált összegével (vételár 4%-a) a bekerülési értéket megnöveltük, és ez alapján számoltuk a terv szerinti értékcsökkenést. A vagyonátruházási illeték összegéről 2018. február 18-án érkezett meg a határozat, amelyben az illeték összegét szakértő által megállapított forgalmi érték alapján határozták meg, ami összegszerűen a kalkulált értéknél több millió forinttal magasabb. Ez esetben a vagyonszerzési illetéket hogyan kell könyvelni? 2016. évre önellenőrzést kell végrehajtani, a bekerülési értéket módosítani kell a vagyonszerzési illeték különbözetével és módosulna a 2016. évre eredetileg elszámolt értékcsökkenés? A 2017. évre – ami még beszámolóval le nem zárt időszak – korrigálnánk az elszámolt értékcsökkenést, vagy a vagyonszerzési illetékről szóló határozat kézhezvételének időpontjával kell a bekerülési értéket módosítani a vagyonszerzési illeték különbözet összegével?

Vagyonszerzési illeték Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy kell-e illetéket fizetni lakás, tároló, garázs után, ha 9 éve férj és feleség 50-50 százalékban tulajdonos volt, majd válás után, 2011-től(vagyonközösség felosztása után) a feleség nevére került 100 százalékban, felmerül itt az illetékfizetés? Illetve tároló és garázs esetében hány éve kell az ingatlannak valaki tulajdonában lennie, hogy ne legyen illetékfizetési kötelezettség? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénzforgalmi elszámolás uniós számla

Nagy Norbert

adószakértő

Le nem vonható áfa könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Termékimportáfa

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink