39 találat a(z) védett kor cimkére

Adatszolgáltatási határidő Esemény

Nők kedvezményes nyugdíja: van-e munkajogi védelem? Kúriai határozat Cikk

A munka törvénykönyvéről szóló törvény több területen védelemben részesíti azon munkavállalókat, akiknek a munkaviszonya az öregségi nyugdíjkorhatáruk betöltését megelőző 5 éven belül kerül megszüntetésre. Felmerül a kérdés, hogy ez a védelem vonatkozik-e azon hölgyekre, akik a 40 éves jogszerző időtartam betöltését követően, de az öregségi nyugdíjkorhatárt megelőzően mennek nyugdíjba. A kérdést az alábbiakban vizsgáljuk a bírósági gyakorlat tükrében.

Adózási határidők 2020. szeptember 14-20. Cikk

Adózási határidők a NAV tájékoztatása szerint.

Nyugdíj előtt mondtak fel neki – perelt a dolgozó Cikk

A következetes ítélkezési gyakorlat szerint, ha a felmondás a felmondási korlátra utalást sem tartalmaz, önmagában emiatt nem lesz jogellenes – mondta ki a Kúria.

Adózási határidők 2020. június 8-14. Cikk

Adózási határidők a NAV tájékoztatása szerint.

Adatszolgáltatási határidő Esemény

Felmentési idő nyugdíjba vonulás előtt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenlegi munkahelyemen (költségvetési intézményben közalkalmazottként) próbaidőmet töltöm, véglegesíteni májusban fognak. A jelenlegi nyugdíjszabályok szerint már igényelhetném a "nők 40 éves" munkaviszonyára a kedvezményes nyugdíjamat, mivel az arra jogosító szolgálati időt már elértem. Ahhoz, hogy 2%-kal magasabb legyen a nyugdíjam, október 13-áig kellene dolgoznom. A jelenlegi munkahelyemen az a gyakorlat, hogy aki a „nők 40 éves kedvezményes nyugdíjával” megy nyugdíjba, annak 4 hónap felmentési időt adnak, aki pedig az öregségi nyugdíjjal megy nyugdíjba, annak viszont nem jár felmentési idő. Kérdésem arra vonatkozik, hogy – amennyiben a munkáltatóm nem véglegesíti a munkaviszonyomat, abban az esetben is jár-e a 4 hónap felmentési idő, ha a "nők 40-re vonatkozó" nyugdíjazás mellett döntök? – amennyiben viszont véglegesíti a munkáltatóm a munkaviszonyomat, viszont október 30-án úgy döntök, hogy a „nők 40 éves munkaviszonya alapján” kérem a nyugdíjazásomat, kérhetem-e a 4 hónap felmentési időt? Köszönöm a válaszát.

Adatszolgáltatási határidő Esemény

Adatszolgáltatási határidő Esemény

Munkaviszony megszűntetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy 61 éves (férfi) munkavállaló munkaviszonyának munkáltató részéről történő megszüntetése esetén a védett kor miatt milyen szabályok vonatkoznak a megszüntetés esetére?

Adatszolgáltatás Esemény

Nők 40 - munkajogilag nyugdíjas leszek? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jövőre - ha jól számolom - meglesz a 40 év jogosultsági időm, 16 éves korom óta dolgozom, tehát jóval 65 és valamivel 60 alatt vagyok. Engem is ugyanúgy elküldhet majd jövőre a munkáltatóm, mint a 65 éves munkavállalókat, végkielégítés és indoklás nélkül? Vagy ahhoz meg kell állapíttatnom, hogy jogosult vagyok erre a kedvezményes nyugdíjra? Vagy ez eleve megállapításra kerül? Jelenleg védett korú munkavállalónak számítok? Segítségét köszönöm.

Szocho-kedvezmények: további pontosítások az adócsomaghoz Cikk

Kiegészítéseket és pontosításokat terjesztett be 2018. november 6-án az egyes adótörvények uniós kötelezettségekhez kapcsolódó, valamint egyes törvények adóigazgatási tárgyú módosításáról szóló T/2931. számú törvényjavaslathoz az Országgyűlés gazdasági bizottsága. A következőkben a bizottság a szocho-kedvezményekkel összefüggő javaslatait ismertetjük.

Nyugdíj előtt álló munkavállaló – munkaviszony megszüntetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállaló idén töltötte be 60 éves életkorát és nő. Raktárosként két ember dolgozik a cégnél. A cégben leépítés van/lesz, mely alatt a cég vezetősége tervezi a nyugdíj előtt álló munkavállalóval megszüntetni munkaviszonyt, azzal az indokkal, hogy egy ember elég a raktárban. Mivel a másik munkavállaló férfi és egy férfi hatékonyabban tudja a munkát elvégezni, így ő maradna a cégnél. A nyugdíj előtt álló nőnek készülnek felmondani, vagy közös megegyezéssel a munkaviszonyát megszüntetni. Mire kell odafigyelni? Lehet-e ezzel az indokkal az ilyen munkavállalónak a munkaviszonyát megszüntetni? Nem számít-e ez megkülönböztetésnek? Köszönettel.

Így lehet felmondani nyugdíj előtt álló, védett korú munkavállalónak Kérdés

Így lehet felmondani nyugdíj előtt áll .... április 15-ei cikkükkel kapcsolatban az alábbi eset fordult elő. Lakásszövetkezetnek van egy takarító védett korú munkavállalója, aki most tér vissza egy éves betegállományból. Munkaköri feladata: tízemeletes lépcsőház takarítása (napi felmosás). A táppénzról úgy jönne vissza, hogy az orvostól hozott egy igazolást, amely szerint nehéz fizikai munkát nem végezhet. Ki vagy mi dönti el, hogy a lépcsőház takarítás nehéz fizikai munka-e. Lakásszövetkezetnél a takarításnál könnyebb feladat csak irodai munka lehet, de arra sem képesítése nincs a munkavállalónak, sem üres álláshely nincs. Mi a teendő ebben a helyzetben? Hogyan mondhat fel a lakásszövetkezet törvényesen? Ki kell-e fizetni a végkielégítést? Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft.-ügyvezető járuléka

Széles Imre

tb-szakértő

Őstermelés mellett társas vállalkozó

Széles Imre

tb-szakértő

Ajándékba kapott ingatlan eladása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close