7 találat a(z) vállalatcsoport cimkére

A transzferár-dokumentáció hiányosságai, ellentmondásai az adózó ellen fordulhatnak Cikk

Egyre több és egyre eredményesebb a transzferárak területének vizsgálata hazánkban és nemzetközi szinten is. A kapcsolt vállalatok ma már nem úszhatják meg az ellenőrzések próbáját kiálló transzferár-nyilvántartás elkészítését. „Ha nem készítik el, akkor ügyletenként 2 millió forint bírságot is kiszabhatnak rájuk, ha azonban elkészítik, de nem dolgozzák ki eléggé, éppen e hiányosságokkal, ellenmondásokkal adják a fegyvert a hatóság kezébe.” – figyelmeztetett Fotiadi Ágnes, a LeitnerLeitner Transzferár Üzletágának vezetője a LeitnerLeitner workshopján.

Vállalatcsoport rendezvénye Kérdés

Vállalatunknak kell megrendeznie egy többnapos találkozót a külföldi és magyar vállalatcsoport cégei dolgozóinak, vezetésének, tulajdonosainak és üzleti partnereinek. A rendezvényen a vezetés tájékoztatja az érintetteket a vállalat eredményeiről, jövőjéről, üzleti helyzetéről, lehetőségeiről. A hivatalos programon túl vannak szabadidős, gasztronómiai programok a két nap alatt, wellness, sportprogramok, melyek túlsúlyban vannak a hivatalos programokhoz képest. Miként kell kezelni adóügyileg az eseményt, hogyan kell adózni a cégcsoport külföldi dolgozóinak költségei után, tekinthető-e az reprezentációs költségnek?.

Tao tv. 4. § 23. g) értelmezése Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Az 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv.) 2019. 01. 01-jétől hatályos 4. § 23. (kapcsolt vállalkozás) g) pontjának értelmezésében kérnénk a segítségüket. Ugyan a g) a rendelkezései valóban csak a 4. § 11. pontra, a 4. § 53. pontra és a 8. § (1) bekezdés f) pontjára vonatkoznak, de nekünk a törvény megfogalmazásából úgy tűnik, hogy kvázi mindenki „különálló adózó”, aki nem tagja vállalatcsoportnak és még nem kapcsolt vállalkozás, így pedig az a)-c) pontbeli esetekben a többségi befolyás helyett 25%-ot kell alkalmazni (ráadásul a nyereségrészesedést is nézni kell), ami elég jelentős változás a kapcsolt vállalkozás definíciójában. Helyesen értelmeztük ezt az új rendelkezést (4. § 23. g) pont)? Segítségüket nagyon köszönjük! Üdvözlettel: Molnár Tibor

Részesedésszerzés utáni áfa levonása: így döntött az Európai Bíróság Cikk

Régóta fejtörést okoz mind a tőkebefektetőknél, mind pedig a vállalkozáscsoportok holdingtársaságainál a bejövő számlák áfatartalmának levonhatósága. Az általános levonási tilalmon enyhítve az Európai Unió Bírósága („EUB”) az úgynevezett aktív holdingtársaságoknak már adott egy kibúvót a levonási tilalom alól; a Bíróság nemrég napvilágot látott ítéletei pedig még tovább tágítják az áfalevonás lehetőségeit. Az EUB ítéletei azonban arra is rávilágítanak, hogy nem árt óvatosnak lenni – foglalja össze a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Alacsony hozzáadott értékű, csoporton belüli szolgáltatások nyilvántartása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaságcsoporton belül az egyik vállalat pénzügyi, humán-, IT-szolgáltatás nyújt – nem főtevékenységként – a csoport többi tagja részére (kapcsolt felek). Kérdésünk, hogy a szolgáltatást nyújtó félnél a 150 millió forintos értékhatár vizsgálatakor a minden vállalat részére nyújtott szolgáltatásból származó összárbevételt kell figyelembe venni, vagy azt vállalatonként külön-külön kell vizsgálni? Válaszát előre is köszönjük!

Zöld út a 21st Century Foxnak Cikk

Az Európai Bizottság feltétel nélkül jóváhagyta a 21st Century Fox médiaóriás számára a legnagyobb brit médiaszolgáltató, a Sky-csoport tervezett felvásárlását – közölte az uniós bizottság sajtószolgálata.

Az MVM által levont áfa ügyében döntött az uniós bíróság Cikk

Az MVM vállalatcsoport az anyavállalata által ingyen végzett menedzsment-tevékenység után nem vonhat le áfát – állapította meg az Európai Unió Bírósága szerdán közzétett ítéletében.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close