72 találat a(z) utazási költségtérítés cimkére

Hazautazás térítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Budapesten működő vállalkozás ukrán-magyar kettős állampolgárokat foglalkoztat, akik havonta egyszer hazautaznak Kárpátaljára. A hazautazásról a társaság nevére szóló számlát hoznak. Kérem, tájékoztassanak, hogy a munkáltató mekkora összeget köteles téríteni, mekkora a maximum összeg, illetve, ha nincs kötelező térítési összeg, akkor belső szabályzatban megállapíthat-e maximumot? Válaszát előre is köszönöm!

Bérlet térítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vidéki dolgozó jár dolgozni Budapestre, a távolsági bérletét a törvényi előírásoknak megfelelően havonta térítette a munkáltató a bérfizetéssel együtt. Egy év munkaviszony után a dolgozónak 1 havi bérletet ki akarnak hagyni, azzal az indokkal, hogy március 20-án vette meg a bérletet, ezért az már áprilisi bérletnek számít, így csak az áprilisi bérrel fizetik ki, májusi utalással. A munkáltató szerint ezzel nem hagy ki időszakot, csak csúsztatja, a dolgozónak viszont nyilvánvalóan így kimarad egy havi térítés és neki sokat számít. A kérdésem az lenne, hogy jogszerűen jár-e el a munkáltató ezzel? Illetve milyen szabályai vannak a kifizetésnek? A bérlet vásárlásának dátuma számít vagy az időszak? Ha két hónap között van, hogy dönthető el, melyik időszakra számolható el? Köszönettel.

BKK bérlet adózása, könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállaló részére munkába járáshoz (Budapesti lakhelyről Pest megyei munkavégzési helyszín) biztosított BKK bérlet után kell béren kívüli juttatás szerinti ehót és szja-t fizetni? Vagy az az Mt. 52. § (2) szerint (a munkáltató köteles a munkavállalónak azt a költségét megtéríteni, amely a munkaviszony teljesítésével indokoltan merült fel) elszámolható utazási költségként is? Köszönöm a segítséget!

Kiküldetés Kérdés

Egyéni vállalkozó egy kifizetővel köt megállapodást vizsgáztatásra. Azonban a személygépkocsi – ami magánszemély tulajdonában van – költségeit (utazási) külön megbízási szerződés alapján a kft. kiküldetési rendelvény alapján téríti meg neki. Megteheti ezt a kifizető? Válaszukat előre is köszönöm.

Egyéni vállalkozó utazási költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olyan kérdésem lenne, hogy van egy egyéni vállalkozóm, aki oktatási tevékenységet is végez. Az oktatási díjon felül a megbízótól utazási költségtérítést is kap, melyről a vállalkozó állít ki számlát. Ilyen esetben ez a költségtérítés az adóalapba beszámít vagy a bevallásban költségtérítésként elég szerepeltetni? A költségtérítés összege nem a NAV által meghatározott üzemanyagnorma alapján kerül megállapításra. Válaszát előre is köszönöm szépen!

Munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdéssel kapcsolatban kérem segítségét: mennyi munkába járási utazási költségtérítést fizethetek kilométerenként adó- és járulékmentesen azon munkavállalóimnak, akik a közösségi közlekedést is igénybe vehetnék, de ők a gépkocsival történő munkábajárást választották közigazgatási határon kívülről? Köszönettel várom válaszát.

Személygépkocsi Kérdés

Kedves Válaszadó! Kölcsönadhatom-e rokonomnak a személygépkocsimat, aki azzal megbízási szerződés keretében vidéki utakat tesz meg, és számol el utána NAV által meghatározott normák szerinti költségtérítést? Azt szeretném tudni, hogy egyikünk részéről sem jár ez hátrányos következményekkel?

Alkalmi foglalkoztatott utazási költsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olyan kérdésem lenne, hogy egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott munkavállaló, amennyiben bérletet vásárol a cég és munkahelye közötti útszakaszra távolsági buszon, annak az elszámolhatósága hogyan történik? Havi bérlet, cég nevére kiállítva, de csak 15 nap használja...megtéríthető a dolgozó részére a 86 százalék? Köszönettel.

Utazási költségtérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállaló Budapesten dolgozik és Budapesten is él, de a budapesti tartózkodási címe nincs bejegyezve. Ettől függetlenül a munkavállaló erről e-mailben informálta a munkáltatót, hogy ő Budapesten él. Az állandó lakcíme vidéki. Felmerült a munkavállaló részéről a kérdés, hogy jogosult-e az utazási költségtérítésre, ha minden hétvégén az állandó lakcímére utazik? Amennyiben jogosult, a munkáltató elutasíthatja-e igényét arra hivatkozva, hogy a munkavállaló írásban maga jelezte, hogy Budapesten tartózkodik?

Nyugdíjas munkavállaló utazási költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött nyugdíjas munkavállaló házaspár kaphat-e utazási költségtérítést (9 Ft/km-t), ha a törvényi feltétel fennáll. Kaphatnak-e mindketten költségtérítést, ha egy személyautóval utaznak. A cég hivatkozhat-e arra, hogy ők térítés nélkül utazhatnak. Várom válaszát, köszönettel: Stigrád Andrásné Haladó Bt.

Hazautazás költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkáltató munkaviszonyos dolgozójának hazautazásra szeretne költségtérítést fizetni. A munkavállaló állandó lakóhelye harmadik országban van, ezáltal a hazautazás költsége meghaladja az adómentesen havonta kifizethető összeget. Amennyiben a felek megállapodnak arról, hogy egy évben csak kétszer téríti a munkáltató a hazautazás költségeit, abban az esetben összevonható a havonta adómentesen kifizethető összeg?! Tehát egy egész évben fennálló munkaviszony esetén 6*35 200 forint kifizethető adómentesen júniusban?!

Hazautazás költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk Budapesten lakik, és innen jár Pest megyei helyszínre dolgozni. Budapesti lakcíme nem hivatalos, lakcímkártyáján csak vidéki lakóhely szerepel. A munkavállaló napi munkába járásához vásárolt vonatbérletet 100 százalékban megtérítjük. Az esetleges vidéki hazautazást meg kell téríteni? Előre is köszönettel

Gépkocsi-költségtérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Intézményünk egy központi költségvetési szerv. Egy általunk rendezett szakmai rendezvényre, megbeszélésre vidékről magánszemélyek érkeznek, nem az intézmény alkalmazottai. Utazási költségüket milyen formában, milyen dokumentumok alapján lehet számukra megtéríteni, ha helyközi járattal, illetve saját gépjárművükkel érkeznek? Az szja-törvény 3. számú melléklet II. Igazolás nélkül elszámolt költségek 6. pontja alkalmazható ilyen esetben, vagyis akkor, ha nem saját dolgozóról van szó? Bonyolítja a helyzetet, ha külföldről érkezik résztvevő. Ebben az esetben mi a szabályos eljárás? Előre is köszönjük válaszát! Üdvözlettel.

Ki kaphat több adómentes utazási költségtérítést? Üröm az örömben Cikk

Majdhogynem szenzációként söpört végig a hír, hogy jövőre jelentősen, csaknem hetven százalékkal emelkedik a munkába járáshoz adómentesen adható adómentes költségtérítés összege. Ki jár jól, és ki jár rosszul – legalábbis az adótörvény-módosítási javaslat beterjesztett megfogalmazása szerint?

Hazajárás költségtérítése Kérdés

Üdvözlöm, az alábbi kérdésben kérem segítségüket. Szerb állampolgár Magyarországon munkaviszonyban van. A munkáltató megtérítheti a heti egyszeri hazajárást, például saját gépkocsival? A 39/2010 kormányrendelet szerint csak magyar állampolgár és EGT-állambeli munkavállaló esetében lehet. A NAV tájékoztatója nem zárja ki, hogy a Mt. szerint megfogalmazott munkavállaló esetében is lehet költségtéríteni.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close