39 találat a(z) utalás cimkére

Bér és egyéb juttatás kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2020.01.01-től érvényben lévő bér kifizetéssel kapcsolatban szeretném kérdezni, ha adott egy cég, ahol a létszám több 5 főnél, ott a bér kötelezően utalással kell teljesíteni a munkavállalók felé? Valamint ha utazási költségtérítés is fizetnek, üzemanyag megtakarítást, és fuvarozó cég esetén napidíjakat, azokat is utalással kötelező teljesíteni vagy esetleg az maradhat a készpénzes fizetéssel? Köszönettel: Ernest&Algernon Kft.

Ingatlanbérbeadás utalással fizetés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély magánszemélyként ad bérbe ingatlant másik magánszemély számára. A bérbeadásról szerződés készült, mely tartalmazza, hogy a bérbevevő mely időpontokban és mennyi összeget köteles bérleti díj jogcímén fizetni a bérbeadó bankszámlájára. Kell-e a bérbeadónak más számviteli bizonylatok kiállítania a bérbeadásról, vagy a szerződés és az átutalást alátámasztó bankszámla-kivonatok elegendőek? Válaszát előre is köszönöm!

Előbb érkezik a családi pótlék Cikk

A szeptemberi iskolakezdés megkönnyítése érdekében 2019. augusztus hónapban a családi pótlék utalása előrehozott időpontban történik.

Ingatlanértékesítést cég fizeti ki Kérdés

T. Szakértő! Építőipari vállalkozás (kft.) vagyunk. Társasházat, illetve magánházat építünk, értékesítünk. Az elmúlt hónapokban az alábbi helyzettel szembesültünk: adásvételi szerződést kötöttünk egy magánszeméllyel lakás építésére. Szerződés szerinti díjbekérőt, majd előlegszámlákat állítunk ki a részére (5 százalékos áfatartalommal), de a pénzt nem a magánszemély utalja át nekünk, hanem annak valamilyen vállalkozása (vagy egyéni vállalkozóként utal vagy valamilyen cég, amiben érdekeltsége van). Helyesen számlázunk-e, ha az adásvételi szerződésben lévő magánszemélynek állítjuk ki az 5 százalékos áfás előlegszámlát, nem pedig annak a cégnek, aki utalt nekünk? Ha a cégnek kellene számláznunk, akkor azt milyen áfakulccsal kell tenni, és milyen jogcímen számlázzunk annak a cégnek? Ha ez csak tévedés volt a vevő részéről, akkor ezt hogyan lehet korrigálni? Köszönettel!

Pénztárbizonylat-kiállítási kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. által kiállított és befogadott számla (nem készpénzfizetési) a számla kiállítással egyidejűleg készpénzben kiegyenlítésre kerül és ennek ténye rávezetésre kerül a számla kiállításakor a számlára "Fizetve" felirattal. Ebben az esetben szükséges-e bevételi (kiállított számla esetében), illetve kiadási (befogadott számla esetében) pénztárbizonylat kiállítása? A szolgáltatást nyújtó partner készpénzfizetési számlát állít ki és utalással kéri a számla kiegyenlítését. A számlát befogadó kft. kiegyenlítheti-e a készpénzfizetési számlát utalással a szolgáltató kérésére? Köszönettel várom a válaszát!

Forintos számla devizában kiegyenlítve Kérdés

Tisztelt Szakértő! A parterünk a forintban kiállított számlánkat emberi hiba miatt az eurós bankszámlánkra utalta át, így nálam keletkezett egy árfolyamveszteség. Ő azzal érvel, hogy mivel mindkét bankszámlaszám fel volt tüntetve a számlán, így bármelyikre utalhat, és ő forintot utalt, az én problémám, hogy ezt milyen árfolyamon könyvelte a bankom. Tényleg el kell fogadnom a veszteséget vagy van valamilyen jogcímem, hogy ezt az összeget követeljem tőle?

Babakötvény: csak azok kapnak támogatást, akik péntek délig fizetik az önrészt Cikk

A Babakötvény egy páratlan – pénzügyi gondoskodási – lehetőséget kínál a szülőknek, emlékeztet közleményében a Pénzügyminisztérium. A hatezer forint éves állami támogatásnál és a jelenleg 5,4 százalékos kamatnál nehéz jobb alternatívát találni. Az idei támogatás akkor jár, ha az összeg 2018. december 31-éig a Babakötvényhez tartozó Start számlára beérkezik, ezért fontos, hogy legkésőbb péntek délig az érintettek elutalják az erre szánt összeget.

Bérfizetés: utalva vagy készpénzben? Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szeretném segítségüket kérni, hogy a dolgozó havi munkabérét adott esetben (például a munkavállaló kérésére, vagy más okból) lehetséges RÉSZBEN átutalva és RÉSZBEN készpénzben kifizetni? A munka törvénykönyve egyenrangú alternatívának tekinti a készpénzben és a banki átutalással történő bérfizetést. Nálunk eddig az egyes dolgozók teljes egészében VAGY átutalva VAGY készpénzben kapták bérüket. Viszont a felmerült kérés miatt szeretnénk megtudni van-e jogszabályi akadálya részben átutalva és részben készpénzben fizessünk? Előre is köszönöm szépen válaszukat! Anikó

Bankköltség könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tájékoztatásukat szeretném kérni, hogy a törvényi előírások lehetővé teszik-e a bankköltségek napi kivonaton szereplő összegének egy tételben történő könyvelést. Például bankkivonaton szerepel 40 db szállítói utalás, valamint egyenként ennyi bankköltség és mégegyszer ennyi tranzakciós illeték terhelése. 120 db könyvelési tétel helyett megengedett-e 40+1+1 tétel könyvelése? Szabályos-e így a könyvelés, összevonható-e egy összegbe például a bankköltség? Válaszukat előre is köszönöm.

Munkabérből letiltás postai utalása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem egyik munkavállalójával szemben bírósági letiltás érkezett gyermektartás jogcímen. Kérdésem a letiltás összegének felpereshez történő eljuttatásával kapcsolatos. A letiltás nem tartalmazott számlaszámot, és a felperes közvetlen megkeresésünkre is határozottan elzárkózott a számlájára történő utalástól, postai úton kéri a munkabérből levont összeget. Kérdésem: megteheti-e, hogy elzárkózik a tartásdíj átutalással történő rendezésétől (természetesen rendelkezik bankszámlával), és amennyiben jogosan kéri a postai utalással történő rendezést, akkor ügyfelemnek joga van-e levonni a postai feladás díját, érvényesíteni ezzel kapcsolatos többlet költségét. Azt, hogy a feladás készpénzt és időt igényel, nem is említem. Tapasztalataikat a hasonló ügyekben köszönettel fogadom. Mielőbbi válaszukat előre is köszönöm.

Korábban érkezik a nyugdíj Cikk

Ebben a hónapban korábban – május 11-én, pénteken – érkezik a nyugdíj azok számára, akik bankszámlára kérik ellátásukat.

Evaalanyiság elvesztése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk eva hatálya alá tartozik. Egyik számlájának az adóját – ami 2017. II. negyedévre vonatkozott – csak 2017.12.21-én utalta el. Kérdésem az lenne, hogy ezzel elvesztette az evaalanyiságát? Az adófolyószámlát ilyenkor felül fogja a NAV bírálni, ha feldolgozza a 43-as bevallást, ahol negyedévente részletezve van az adó? Vagy mivel 2017.12.20-án nem volt az adófolyószámla szerint adótartozása a vállalkozásnak, ezért továbbra is az eva hatálya alá tartozhat? Segítségét előre is köszönöm!

Belföldi tarifával lehet majd eurót utalni Cikk

Az Európai Bizottság szerdán azt javasolta, hogy mostantól az euróövezeten kívülről euróban teljesített tranzakciókért is ugyanannyi költséget számoljanak fel, mint a helyi hivatalos pénznemben végrehajtott belföldi kifizetésekért.

Banki utalás adóztatható? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az édesapám tulajdonában lévő bankszámlán én rendelkező voltam, azaz a pénzt tudtam kezelni, tulajdonomban azonban nem volt. Amikor meghalt, a rajta lévő pénzt kiutaltam magamnak, így a néhány héttel későbbi hagyatéki leltárban nincs benne. Van egy másik örökös is, akinek a kiutalt pénz felét továbbítom. Kérdésem, hogy felmerülhet bármilyen adózási kötelezettség a hagyatéki leltár felvétele előtti utalás miatt nálam vagy a másik örökösnél? Köszönettel: Szentesi Péter, Virtus Kft.

e-Mobi pályázat elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 1 500 000, forintot nyert elektromos gépkocsi vásárlása kapcsán. A kereskedő felé engedményezési szerződést írt elő a pályázat, mely alapján a támogatás összegét neki utalják. Kérdésem: Mikor számít kiegyenlítettnek a támogatási összeggel fedezett vételárrész? (Amikor az engedményezési kelt, vagy amikor a támogató utalt?)

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Családi adókedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Őstermelő megbízási jogviszonyban

Széles Imre

tb-szakértő

Katás bt. kültagjának jogviszonya

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close