10 találat a(z) termékexport cimkére

Termékexport de EU-ba történő szállítás Kérdés

Áfamentes termékexport: így igazolható, hogy az áru kilépett az EU területéről Cikk

Hogyan igazolható export termékértékesítés esetén, hogy az eladott áru elhagyta az Európai Unió területét? Olvasónk futárszolgálattal küldené termékét Marokkóba, de nem tudja miként lehet hitelt érdemlően bizonyítani a tényt, hogy az áru valóban kilépett az EU területéről. A kérdésre Gombás Otilia szakértő válaszolt.

Termékexport – áfamentesség igazolása Kérdés

Termékexport: a magyar áfatörvény is ellentétes az EU Bíróságának döntésével Cikk

Az Európai Unió Bírósága ítéletében megerősítette, hogy exportértékesítés esetén az adómentességnek nem feltétele a kiviteli vámeljárás lefolytatása – hívta fel a figyelmet a BDO Legal Jókay Ügyvédi Iroda.

Áfaváltozás 2019: új szabályok export-importnál Cikk

Tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a termékexporthoz és a termékimporthoz kapcsolódó fuvarozás és egyéb szolgáltatás általános forgalmi adózás (áfa) szerinti megítéléséről.

Termékexporthoz és -importhoz kapcsolódó szolgáltatás: NAV-tájékoztató az áfáról Cikk

A NAV tájékoztatót tett közzé a termékexporthoz és a termékimporthoz kapcsolódó fuvarozás és egyéb szolgáltatás megítéléséről az áfa szempontjából.

Termékexporthoz, -importhoz kapcsolódó fuvarozás Kérdés

Megbízók: speditőrök, szállítmányozók, akik belföldi adóalanyok. Megbízás: – Magyarországról viszünk árut EU-ban lévő kikötőig, onnan megy tovább harmadik országba (export), – harmadik országból érkező árut hozunk EU-ban lévő kikötőből Magyarországra. Mindkét esetben papíron az áru még nincs beléptetve EU-ba, Magyarországra, azaz még nincs vámkezelve. A megbízóink nem az áru tulajdonosai. [2018-ban az alábbiak szerint áfamentes számlákat állítottunk ki: – export fuvar: adómentes az Áfa tv. 102. § alapján, – import fuvar: adómentes az Áfa tv. 93. § (2) bekezdés alapján] 2019. 01. 01-jétől az exportra vonatkozó 102. § kiegészítésre került a 3. ponttal Kérdéseink: Export fuvar esetében csak olyan megbízónak számlázhatok áfamentesen, aki ténylegesen kilépteti az árut az EU-ból, azaz aki ténylegesen elszállítja? Ha az áru tulajdonosa megbíz egy szállítmányozót Magyarországon, az megbíz egy fuvarost, aki továbbadja egy alvállalkozó fuvarosnak, akkor a sor végén álló alvállalkozó fuvaros nem számlázhat áfamentesen a első fuvarosnak? Csak az első számú fuvaros a szállítmányozónak? Ki milyen áfával számláz? Az Áfa tv. "Adó alóli mentesség termék importja esetében" című fejezeténél nem láttunk ilyen jellegű módosítást. Tehát, ha a fent hivatkozott 93. § (2) bekezdése megvalósul, arról a megbízóm nyilatkozik, akkor továbbra is jogszerűen számlázunk áfamentesen?

Hasznos részletek a 2014-es áfa-módosításokról Cikk

Milyen időponthoz kötődik az áfa-fizetési kötelezettség? Milyen esetekben csökkenthető utólag az áfa-alap kötelező korrekció nélkül? Mi szükséges az adómentes termékexporthoz? Összefoglaltuk a 2014-es adócsomag általános forgalmi adóra vonatkozó legfontosabb módosításait.

Áfamentesség termékexportnál és pénzügyi ügynöki tevékenységnél Cikk

Pénzügyi ügynöki tevékenységet végzek, adózhatok-e ebben az esetben is áfamentesen, vagy csak közvetlenül a pénzintézetnek adhatok áfa nélküli számlát? Termékexport esetén az általános forgalmi adómentesség milyen vámhatósági dokumentum alapján jár, ha a kiléptető vámhivatal nem Magyarországon van? Igaz-e, hogy a közösségen belüli termékbeszerzésnek semleges a hatása az általános forgalmi adóra, tekintettel arra, hogy a belföldi beszerző ugyanabban a bevallásában tünteti fel fizetendő és levonandó áfaként annak összegét?

Áfamentes termékexport és adókockázat-csökkentés az EU-ban Cikk

Áfamentes termékexport esetén milyen papírokra van szükség, és nem magyarországi vámhivatal esetén miként csökkenthető a transzferárazással kapcsolatos adókockázat, milyen adóvonzatai vannak az uniós pályázatokon elnyerhető támogatásoknak? Mi alapján adózik a magyar bérmunkás az EU-ban? Olvasói kérdésekre Márkus Csaba, a Deloitte adószakértője válaszolt. Kérdezzen Ön is!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

5% lakásépítési áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Katás egyéni vállalkozó csed mellett

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Gyed számításának alapja

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close