131 találat a(z) teljesítés időpontja cimkére

Patthelyzet a számlakibocsátási határidő miatt: hogyan kell számolni a 8 napot? Cikk

Az áfatörvény július 1-jétől hatályos szabályai (163. §) szerint az adóalany a számla kibocsátásáról legkésőbb a teljesítésig, előleg fizetése esetén a fizetendő adó megállapításáig, de legfeljebb az attól számított észszerű időn belül köteles gondoskodni. A törvény szerint olyan esetben, amikor a számla áthárított adót tartalmaz, vagy annak áthárított adót kellene tartalmaznia, az észszerű határidő 8 napon belüli számlakibocsátási kötelezettséget jelent.

Teljesítés időpontja Kérdés

Számlázás Kérdés

Áfa – teljesítés időpontja Kérdés

Áfatörvény 58. § Kérdés

Számla dátuma, könyvelési periódus, áfa visszaigénylése Kérdés

Raklapvisszavétel magánszemélyektől. Kérdés

Áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérem a segítségét. Megbízóm vállalkozói szerződést kötött a tulajdonában lévő üzem energetikai korszerűsítésére. A megbízás egyenes adózás alá esik. A szerződés szerint a 2019. évben történik a munkaterület átadása és 2020-ban a munka befejezése. A vállalkozói díj számlázásának és fizetésének ütemezése szerződés szerint a kiviteli munkák %-os készenlétéhez között. A vállalkozó akkor jogosult kiállítani a számláját, ha a műszaki ellenőr által aláírt teljesítési igazolás rendelkezésre áll. A számla fizetési határideje a teljesítés igazolást követő 15. nap. A szerződő felek között vélemény különbség van a teljesítés időpontjában és ezzel az áfafizetési kötelezettség és a visszaigénylési lehetőség keletkezésének idejében. Véleményünk szerint a teljesítés időpontja a teljesítési igazolás kiállításának napja, mivel meghatározott készültségi fok elérésekor jogosult a vállalkozó benyújtani a részszámláját. A kivitelező szerint a teljesítés időpontja a fizetési határidő. A számláját a kivitelező úgy bocsátja ki, hogy a teljesítés időpontja és a számla kelte egyező a teljesítési igazolás dátumával, a fizetési határidő pedig ezen időpontoktól számított 15. nap. Kérem a segítségét, hogy helyesen járunk-e el akkor, amikor az áfabevallásainkban a számlák teljesítése szerinti időszakban számoljuk el a visszaigényelhető áfát, nem pedig a fizetési határidő szerint? Köszönettel. Borsosné Pál Ildikó

Adómentes EU-s értékesítés teljesítési ideje Kérdés

A 2020-tól érvényes, megváltozott EU-s és hazai áfaszabályok kapcsán szeretném megkérdezni, hogyan kell értelmezni a teljesítés időpontját? A jogszabályok szövegéből azt vehető ki, hogy a termék exportja azzal (és akkor) valósul meg, amikor a termék átlépi az országhatárt. Eszerint a teljesítés ideje a határátlépés időpontja lenne. Ugyanakkor a felek bármilyen paritásban megállapodhatnak az adásvétel során, így például EX WORKS paritás esetén az eladó már azzal teljesíti a szerződéses kötelezettségét, ha felrakja a szállítójárműre a terméket. Vagyis ilyenkor a két fél közti jogviszony tekintetében a teljesítés ideje a felrakodás ideje. A kérdés, hogy mi kerüljön a számlára teljesítési időként? A felek közti jogviszony szerinti (példánk szerint: felrakodáskori) időpont, vagy az áfa logikája szerint meghatározó határátlépés dátuma?

Számlakiállítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a számlázóprogram éves használati díjáról ( 2020. 02. 01-2021. 01. 31. ) először díjbekérőt állít ki a vevői részére, miután befizették a díjbekérőt, állítja ki a számlát. A díjbekérőt a vevő kifizeti 2020. 01. 30-án. A számlát 2020. 02. 03-án állítják ki. A kérdésem az, hogy hogyan kell a számlát kiállítani helyesen? Mi lesz a teljesítés időpontja és a fizetési határidő? Köszönettel: Filip Emese

Bevétel elszámolása évek között, ha nem készült számla a részteljesítésekről Cikk

Kft. bontási tevékenységet végzett, költségei a 2019. évben merültek fel. A munka 90 százaléka 2019-ben elkészült. Részszámla nem készült róla. Most, 2020-ban állítaná ki a számlát a teljes munkáról, 2020. januári teljesítési időponttal. Az évek közötti elszámolásnál milyen kimutatás fogadható el (egyszerűsített éves beszámoló készül)? – kérdezte olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Közösségi szolgáltatás bevallási ideje Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a közösségi szolgáltatás igénybevétele esetén 2020-tól mikor kell szerepeltetni az összesítő áfabevallásban a számlákat, ha az áfabevallás határidejéig nem kaptuk meg a számlát és nem is fizettük ki? Kell-e önrevíziózni, vagy elég, ha a teljesítést követő hó 15-re könyveljük és erre az időpontra valljuk be? Változtak-e a szabályok az eddigiekhez képest? Köszönöm. Üdvözlettel: tamtim

Áfaelhatárolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Informatikai tevékenységet folytató vállalkozás időszakos elszámolású szerződés alapján 30 napos fizetési határidovel számláz. A 2019. novemberben elvégzett munka teljesítésének igazolását a megrendelő 2019. december 4-én adja át. A szolgáltatásról szóló számla ezen a napon kiállításra kerül, a teljesítés és a fizetési határidő 2020. január 3-a. Ebben az esetben a 2020-as januári időszakra vonatkozik az áfafizetési kötelezettség? Ha igen, akkor hogyan kell az áfa összegét a könyvelésben szerepeltetni, elhatárolni 2020-ra? Köszönettel: Bánkuti Jenőné

Az áfabevallások M lapjainak benyújtása során tapasztalt leggyakoribb hibák Cikk

Az általánosforgalmiadó-bevallások ellenőrzésre történő kiválasztásának egyik jellemző oka az, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eltérést tapasztal a befogadott számlákról a bevallás részeként benyújtott ’65M-es lapok (Összesítő jelentés) és a számlakibocsátók online számlaadat-szolgáltatása között, olvasható a NAV oldalán.

Részvétel nemzetközi kiállításon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2020 májusában Münchenben vesz részt kiállítóként egy nemzetközi vásáron. A rendezvényt szervező cég megküldte a számláját (standbérlet, regisztrációs díj, úgynevezett hulladékkezelési díj és szolgáltatások előlege szerepelnek a bizonylaton) november 13-án. A számla dátuma november 11., a fizetési esedékesség 2020. január 31. Pontosabban ez egy olyan lehetőség, hogy költségek felszámolása nélkül egyenlíthetjük ki a számla összegét. A rendezvény 2020. május 4-8. között kerül megrendezésre. Azt szeretném megkérdezni, hogy ebben az esetben mi lesz a számla teljesítési dátuma, illetve az áfabevallásban melyik időszakban (havi áfabevallók vagyunk), és melyik sorban kell szerepeltetni a számlát. Szíves válaszát köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlaneladás adókötelessé tétele

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan bérbeadása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Exportszámlák árfolyama

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close