13 találat a(z) telekeladás cimkére

Telekeladás Kérdés

Kft. telekeladása Kérdés

Építési telek eladásának áfája Cikk

Érvényesíthető-e a telekre az ötszázalékos áfa, ha egy ötszázalékos áfa hatálya alá tartozó ingatlan építésekor előbb a telek kerül leszámlázásra, és később, a teljesítés során a felépítmény? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Társasház építése II. Kérdés

Tisztelt Lepsényi Mária! Köszönöm szépen a válaszát, sokat segített vele. Lenne egy további kérdésem ezzel kapcsolatban. A telek, amire épülne a társasház, magánszemély tulajdonában van. A magánszemélynek van egy kft.-je. Ha a kft. lenne a kivitelező, akkor ilyen esetben a telket először el kellene adni a cégnek? Nem világos számomra, hogy a végső vevő kivel fog szerződni, ki kinek számláz ebben az esetben, ki lesz az eladó? A telek tulajdonosa lesz a lakás eladója, vagy a kivitelező kft.? Ha a kft., akkor a magánszemély tulajdonában álló telekkel mi lesz? Köszönettel.

Telekértékesítés adózása magánszemélynél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni. Ügyfelem az idei évben egy telket értékesítene nyereséggel. A telek 100%-ban az ő tulajdona, azonban a tulajdoni részesedéseket különböző időben szerezte. 25%-ot 2000-ben, másik 25%-ot 2007-ben, a maradék 50%-ot pedig 2015-ben. Szeretném kérdezni, hogy ilyen esetben hogy számítandó az eladás utáni nyereség személyi jövedelemadója. Kérem, indoklását legyen kedves egy tetszőleges számpéldán bemutatni szíveskedjen. Köszönöm válaszát. Tisztelettel: Bakonyi Eszter

Telekértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a tájékoztatásukat kérni az alábbi helyzet adójogi megítélésében. Alanyi adómentességet választó egyéni vállalkozó (főtevékenysége: lakóingatlan és földterület forgalmazása) építési telket kíván értékesíteni 6 millió forint feletti vételár ellenében. A vevő normál áfastátuszú cég. Kérem szíves tájékoztatásukat az alábbi kérdésekben: – Ebben az esetben eljárhat az egyéni vállalkozó alanyi mentesként, vagy mindenképpen áfásan kell értékesítenie a telket? – Ezzel az értékesítéssel az adózó elveszíti-e az alanyi mentes státuszát? – Egyenes vagy fordított áfával kell számláznia a telket? Milyen jogszabályi rendelkezés alapján? Munkájukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Jancsó Katalin

Kiderül, hogy az eladott telek és vásárolt lakás után kell-e adót fizetni Cikk

Házaspár tavaly adott el telket, idén vásárolt lakást, egyikük sem érte el a 35 évet. Itt most nem az a kérdés, hogy hány éves a kapitány, hanem, hogy mennyi szja-t és illetéket kell fizetni. Dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó minden részletre kiterjedően válaszolt.

Magánszemély telekértékesítése: áfás vagy áfamentes? Cikk

Magánszemély vásárolt 2015-ben egy romos ingatlant, melyet még ebben az évben lebontott. Eladáskor az ingatlanra vagy telekre vonatkozó szabályok szerint kell-e adózni? – kérdezte olvasónk. Juhász Tibor, okleveles adószakértő válaszolt.

Telekértékesítés elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély a 15 évnél régebben tulajdonában lévő belterületi 750 négyzetméteres telekhez 2015-ben megvásárolja a szomszédos, 250 négyzetméteres belterületi telket 4 millió forintért. A kettőt összevonva egy helyrajzi szám alá az így létrejött 1000 négyzetméteres telket értékesíti 25 millió forintért. Hogyan kell kiszámítani a 2015-ben vásárolt telekrészlet után az szja-t? Előre is köszönöm válaszát.

Építésitelek-vásárlás fordított áfás-e? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megtudni, hogy egy lakóház építésére alkalmas telek (építési telek) ingatlanforgalmazó cég tulajdonában van. A cég bejelentkezett ingatlanok áfával történő értékesítésére. Ezt az ingatlant szeretné egy cég megvásárolni (áfakörös cég). Ebben az esetben alkalmazni kell-e a fordított áfa szerinti vásárlást? Ugyanis a NAV-nál több alkalommal eltérő választ kaptunk. Ügyvéd szerint fordított áfát kell alkalmazni, tehát a nettó összeget kell a vevőnek fizetni, a könyvelő szerint viszont normál áfás az adásvétel. A vásárló cég nem ingatlanforgalmazó cég, nem választotta az ingatlan áfakörös értékesítési módját. Továbbá érdekelne, hogy a megvásárolt telek után a cégnek (amennyiben négy éven belül felépíti az ingatlant) kell-e vagyonszerzési illetéket fizetni? Köszönöm!

1990-ben befektetett 2 millió forint értéke 2015-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Adózóna előfizetője vagyok, és rendszeresen kapon az e-maileket. A következő – sehová sem illeszthető (úgy vélem) – kérdésem lenne: egy társas vállalkozás – 2 fő tulajdonos, 50-50 százalékos hányaddal – vállalkozás ügyvezetője vagyok. 1990-ben indíttottuk a vállalkozást hitelből. 1991-re még nem futott fel a szolgáltatás (autószerviz), és a csúszó leértékelés miatt (lehet hogy nem pontosan fogalmazok) olyan mértékben megnőttek a törlesztőrészletek, hogy én a saját építési telkemet adtam el 2 millió forintért, és a kapott összeget beáldoztam a hiteltörlesztésbe. Természtesen társasági szerződést nem módosítottunk, és azt a pénzt soha nem vettem ki, mert ezután mindent közösen ruháztunk be. Most van olyan elképzelésünk, hogy szeretnénk értékesíteni a céget. A tiszteletteljes kérdésem: – a 2 millió forint akkor befektetett összeget, ha valorizálnánk napjainkra, mennyivel lehetne ellensúlyozni? Előre is megköszönöm, és várom megtisztelő válaszukat. Köszönettel: Kiss József, ügyvezető

Eladná a telkét vagy másikat venne? Így úszhatja meg az adót Cikk

Kell-e adót, illetéket fizetni beépítetlen telek eladásakor, illetve új telek vásárlásakor? – állt olvasónk kérdésében. Surányi Imréné szakértőnk válaszolt.

Beépítetlen telek eladásával kapcsolatos adózás és illeték Kérdés

Hat éve 1 millió 500 ezer forintért vásárolt építési telket 2014-ben értékesítem 4 millió forintért, helyette másik építési telket veszek 5 millió 200 ezer forintért. Kérdésem: kell-e adóznom az eladott telek után, ha annak az árából veszem a másik telket? A másik telek vásárlása után kell-e fizetnem illetéket, ha 4 éven belül beépítem? Nem tudom, él-e még ez a törvény. Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ekho heti 10 órás munkaviszony mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Készpénzfizetés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5