90 találat a(z) tagi jogviszony cimkére

Pénzellátás megállapítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném kérni az alábbi kérdésekben szakmai segítségét. Határozatban megállapított az 51 százalékos egészségkárosodás. Pénzellátás igényléséhez a kkt. tagnak, aki közvetlen közreműködő, meg kell-e szüntetni a tagi jogviszonyát? Valamint eg személyes kft. tagja (ugyanez a személy). Ügyvezetést munkaviszonyban látja el. Elég a munkaviszonyt megszüntetni, vagy a tagságot is meg kell? Válaszát köszönöm. Magdi

Ügyvezető jogállása és a társasági szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. társasági szerződése alapján az ügyvezető (tag) munkaviszonyban láthatja el az ügyvezetést. Személyes közreműködésről a társasági szerződés nem rendelkezik. Jól gondolom-e, hogy ebben az esetben ügyvezetés munkaviszonyban, személyes közreműködés tagi jogviszonyban jöhet létre? Van-e mód arra, hogy a személyes közreműködés is belekerülhessen a munkaviszonyba az ügyvezetéssel együtt?

08-as bevallás adószám előtti időszakra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy ügyvédi irodát az ügyvédi kamara bejegyzett 2014. 11. 25-én. Adószámot kapott 2014. 12. 10-én. Az iroda tagja tagi jogviszonya alapján főfoglalkozású társas vállalkozóként 2014. 11. 25-étől járulékfizetésre kötelezett. A NAV a 1408-as bevallását csak 2014. 12. 10-től fogadja el. Hogyan kell bevallani a járulékot a 2014. 11. 25 - 2014. 11. 30., és a 2014. 12. 01 - 2014. 12. 09-ig tartó időszakra? Válaszát köszönöm: Szabó Jánosné

Tagi jogviszony Kérdés

1.Társas vállalkozás tagja munkát nem végez, nem működik közre a társaság tevékenységében, nem ő az ügyvezető, csak tőkéstárs. A T1041-en bejelentett a társaság még 2012-ben. A 08-as bevallásokon azóta is szerepel (M-es lapja van nullásan.) Kérdésem az, hogy jól van ez így, vagy kijelentsem a biztosítottak köréből, mivel jövedelemkivét és járulékfizetés nem történik? 2. Társas vállalkozás tagja egyben ügyvezető is, amiért külön díjazásban nem részesül, tagi jövedelmet nem vesz fel, mellette alkalmazottként munkát végez napi 8 órában ugyanennél a társaságnál. Kettő darab T1041 lett leadva: (1452) tagi jogviszony munkaviszony mellett, és (1101) munkaviszonnyal. A 08-as havi bevalláson kettő M-es lapja van. Tagi jogviszonyában nullásan szerepel, a munkaviszonyában pedig a kifizetett jövedelemmel. Helyesen jártunk el?Ha nem, hogyan javítsuk?

Tagi jogviszony kezdete öröklésnél Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft. elhunyt tagja utáni időszakban fennálló biztosítási jogviszonyok meghatározásában szeretném a segítségüket kérni. Az ügyvezető tag 2013. 12. 09-én meghalt, két lánya örökölte a társaságot. Egyik lány korábban is tagja volt a cégnek, máshol biztosítási jogviszonya nincs. A társaságban nem végez tevékenységet. 2014. 02. 21-én a másik lány lett a társaság ügyvezetője, de tagként még nincs bejegyezve a cégbíróságon, máshol biztosítási jogviszonya nincs. Mivel még nem szerepel az iratokban tagként, megbízással havi 10 000 forint díj ellenében látja el az ügyvezetői teendőket. 2014. 08. 15-én jogerőre emelkedett a hagyatékátadó végzés, ettől az időponttól jelentettük be a tagi jogviszonyt, és fizetjük a minimális járulékokat az ügyvezető tag után. A 2013. 12. 09-2014. 02. 21-ig terjedő időszakra egyik örökösnek sincs bejelentett jogviszonya a társaságban. Kérdésem, hogy helyesen jártunk-e el a tagi jogviszony meghatározásakor. Előre is köszönöm a válaszukat.

Táppénz tartama és összege többes jogviszony esetén Kérdés

Megszakítás nélküli folyamatos jogviszonyban álló munkavállaló 1978. óta, 2011. 12. 23.-tól ügyvezető tagi jogviszonyban, és 2012. 01. 01-től ügyvezető, szintén tagi jogviszonyban. A két cégnél az ügyvezetői beosztást heti 36 órás munkaviszony mellett, járulék fizetés nélkül látja el. A munkaviszonya 2013. 07. 26-án megszűnt, és 2013. 07. 27-től másik cégnél, szintén heti 40 órás munkaviszonya áll fenn. Beteg lett 2014. 01. 03-án. Az OEP szerint nem jogosult az egy évig tartó táppénzre és a magasabb százalékos táppénz mértékre, mivel többes jogviszony esetén a megszűnt (2013. 07. 26-án) jogviszony keresetét a korábban kezdődő jogviszonyhoz kell beszámítani (2012. 01. 01. tagi jogviszony), de ebből a jogviszonyból nem kérték a táppénz megállapítását. Az OEP a két évnyi folyamatos jogviszonyt sem találta megállapíthatónak. Kérdés: jár-e az egyéves táppénzes időszak és a 60 százalékos táppénzmérték a folyamatos munkaviszony után, az említett többes jogviszony értelmezhető-e jelen esetben?

Bt. kültag vezető tisztségviselő járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt.-ben a beltag és a kültag is önálló képviselő, vezető tisztségviselő. A beltag után megfizeti a tagi jogviszony szerint a garantált bérminimumra eső járulékot. A kültag csak 4 órában dolgozik a bt.-ben, és máshol nincs munkaviszonya. Közreműködhet a bt.-ben alkalmazottként, és elég megfizetni utána a 4 órás munkaidőre eső minimálbér után a járulékot, vagy tagként figyelembe véve a minimálbér után kell járulékot számfejteni? A társasági szerződés nem rögzíti, hogy tagként vagy alkalmazottként működik közre a kültag. Köszönettel Weiszné Ulicska Anna

Szlovéniai tagi jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben lehetőség van rá, kérem segítsenek. Szlovén székhelyű korlátolt felelősségű társaságban lehet-e valaki tagi jogviszonyos? Amennyiben ott részt vesz a tevékenységben, azt elláthatja-e tagi jogviszony keretében, vagy ott nem létezik ez a fogalom? Ha igen, akkor hogyan kell adóznia, járulékot fizetnie? Számolhat-e el kiküldetést? Ha Önöknek erre vonatkozóan nincs információjuk, tudnak-e olyan fórumot, ahol magyar nyelven érdeklődhetek?

Nem ügyvezető tag jogviszonya Kérdés

Kedves Dr. Radics Zsuzsanna! A következőben kérem a tájékoztatását. Egy kétszemélyes kft. egyik 50 százalékos tulajdonosa – aki nem ügyvezető a társaságában – jelenleg egy másik cégben napi 4 órás munkaviszonyban áll alkalmazásban. – A kft.-ben milyen járulékfizetési kötelezettségek mellett, milyen jogviszonyban dolgozhat? – Az emelt járulékot csak tagi jogviszonyban kell-e megfizetnie? Tagi jogviszony esetén tudomásom szerint nincs korlátozva, hogy mennyi időt dolgozhat az üzletében, míg munkaviszony esetén jelenléti ív vezetésére lesz kötelezett. Segítségét köszönöm.

Kültag tagi jövedelmének járulék-kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy egy kültagként tevékenykedő ügyvezető, aki sehol másutt nem biztosított, tagi jogviszony keretében (tehát nem alkalmazottként) dönthet-e úgy, hogy csak a minimálbér egy részét (például havi 30 ezer forintot) vesz ki tagi kivétként és ez után fizeti meg a járulékokat? Kérdésem arra vonatkozna egészen pontosan, hogy őneki (mivel másutt nem biztosított) nem keletkezik-e a teljes minimálbér után járulékfizetési kötelezettsége - illetve a társaságnak - annak ellenére, hogy csak kisebb összeget kap. Kérdésem b.) része arra vonatkozik, hogy ha a fenti ügyvezető nem tagként, hanem részmunkaidős alkalmazottként tevékenykedik, nem-e áll be a fennmaradó összegre (időre) a minimálbérhez képest a teljes járulékfizetés? Ha részmunkaidőben alkalmazott, ki kell-e egészíteni a járulékfizetését teljes munkaidőre?

Az új Ptk. szerint a kültag ügyvezetői feladatokat nem láthat el? Kérdés

Egy bt. társasági szerződése úgy szól, hogy a kültag is teljeskörű képviseletre jogosult, és közreműködhet a bt. tevékenységében. A beltag és a kültag is öregségi nyugdíjas, ennek megfelően a levont adókon és járulékon felül csak a 6 810 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetjük meg. Kérdés: kell-e emiatt társasági szerződést módosítani, és a kültag csak egyéb jogviszonyban foglalkoztatható, és minden rá vonatkozó járulékot meg kell-e fizetni utána, vagy maradhat tagi jogviszonyban a kivett jövedelem szempontjából?

Ezektől függ a társas vállalkozások vezető tisztségviselőinek járuléka Cikk

Sokan még mindig bizonytalanok, hogy a társas vállalkozás vezető tisztségviselője járulékainak mértéke mitől függ, jóllehet a szabályok már tavaly januártól módosultak. Összefoglaltuk és példákkal illusztráljuk a legfontosabb tudnivalókat.

Tagi jogviszonyból munkaviszonyos Kérdés

Bt.beltag.rokkantsági ellátásban részesül, más munkaviszonya nincs. Milyen feltételekkel és szerződésmódosítással válhat tagi jogviszonyból munkaviszonyossá? Maximum hány órát dolgozhat? (talán 6 óra?)Köszönettel

Tagi jogviszony - szolgálati idő Kérdés

2013-ban a tagi jogviszony alapján biztosított magánszemély /minden tb teher megfizetve magánszemély és cég részéről is. Bevétel hiányában nincs jövedelem kifizetés, szolgálati időbe és nyugdíjalapba beszámít-e? Köszönöm válaszukat

Korhatár előtti ellátás mellett tagi jogviszony Kérdés

2012.11.30-i nappal munkaviszonyom megszűnik, és december 1-vel szeretném kérni a korhatár előtti ellátás megállapítását. Ugyanakkor egy betéti társaság beltagja vagyok. Szükséges- e a társas vállalkozói jogviszonyomat megszüntetni? A társaság az EVA hatály alá tartozik, nem állok munkaviszonyban a társaságban (máshol van főállású munkaviszonyom), kizárólag osztalék jövedelmet kapok. A választ nagyon köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szülői szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs