90 találat a(z) tagi jogviszony cimkére

Fizetés nélküli szabadság, tagi jogviszony Kérdés

Egy kft. egyik tagja heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkezik. A kft. tevékenységében személyesen nem működik közre. A járulékot a munkáltatója fizette utána, akitől 1 év fizetés nélküli szabadságot kér és kap hozzátartozó tartós ápolása céljából. Jól gondolom, hogy ebben az esetben nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékra bejelentkeznie és fizetnie? A biztosítása nem szünetel ugyan, viszont járulékalapot képező jövedelme nem keletkezik. A tagi jogviszonyával kapcsolatban van valamilyen bejelentési kötelezettség? Válaszát előre is köszönettel.

D kategóriás rokkant tagi jogviszonyos képviselő járulékfizetési kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Legyen szíves tájékoztatni, hogy egy társaság képviselője, aki tagi jogviszonyban van a kft.-ben D kategóriás rokkant nyugdíjas, milyen járulékfizetési kötelezettség terheli. Segítségét előre is nagyon köszönöm!

Egyszemélyes kft. tagjának jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. alapítója tagi jogviszonyban áll. Ez szerepel a cégjegyzékben. Az alapító okirat szerint ő a tulajdonos, viszont az ügyvezetést megbízási jogviszonyban egy másik személy látja el. Az alapító személynek van munkaviszonya, ahol teljes "főállásban" alkalmazott. A kérdésem az lenne, hogy az egyszemélyes kft.-ben, mint társas vállalkozó, milyen jogviszonyban, és mennyit dolgozhat? Tagi jogviszonyban lehet-e 8 órás, vagy van-e erre valami időkorlát? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Szűcsné Urbán Ágnes

Bt.-kültag Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy bt. kültagja tagi jogviszonyosként lett bejelentve. A járulékminimumot a garantált bérminimum után megfizette a cég. A kültag személyesen közreműködik, de jövedelmet nem vesz fel érte (tekintve hogy kezdő vállalkozásként még nincs nagyon miből kivenni). Kérdésem, hogy ez így szabályos-e, és szükséges-e valami írásos szerződést kötnie a céggel? Van-e bármi időkorlátja a munkavégzésének? Megjegyzés: nevez.ett személy semmilyen más vállalkozásnak nem tagja és alkalmazotti jogviszonya sincs. Köszönettel

Cafetéria társas vállalkozónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tagja az alkalmazottai számára cafetériarendszer keretén belül béren kívüli juttatásokat biztosít. Kérdés, hogy ő maga (a tag) jogosult-e cafetériajuttatásokra, ha tagi jogviszonyban dolgozik az egyszemélyes kft.-ben? Válaszát köszönöm.

Ügyvédi iroda tagja mindig társas vállalkozó? Kérdés

A "Munkaviszony, tagi jogviszony: bt.- ben, kft.-ben melyik a megfelelő?" cikkel kapcsolatban az alábbi kérdés merült fel: a NAV tájékoztatása alapján (többször is kérdeztük őket) az ügyvédi iroda tagja abban az esetben nem társas vállalkozó, ha munkaviszony keretében látja el az ügyvezetői feladatokat és működik közre személyesen. Ez némileg ellent mond a cikk "Például egy ügyvédi iroda tagja minden esetben társas vállalkozó." mondatának. Kérem segítsen tisztázni ezt az ellentmondást!

Tagi jogviszony járulék Kérdés

Kedves Szakértő! Bizonytalanság miatt kérdezem, hogy ha egy cég ügyvezetője, egyben a cég tagja is, aki tagi jogviszonyban látja el a teendőket, s 2016-tól 140 000 ft/hó bruttó jövedelem után számoljuk a járulékokat, mekkora járulék- és adóösszegeket kell havonta járulékonként, adónként megfizessen pontosan összegszerűen? A tevékenység (víz-gáz szerelés, nem igényel középfokú végzettséget!)

Munkaviszony, tagi jogviszony: bt.-ben, kft.-ben melyik a megfelelő? Cikk

A társas vállalkozás tulajdonos tagja számára gyakori dilemma, hogy cégében munkaviszonyban vagy tagsági jogviszonya alapján (azaz társas vállalkozóként) végezzen-e munkát, továbbá az utóbbi megoldásnál számoljanak-e el számára személyes közreműködésére tekintettel tagi jövedelmet, vagy akár „ingyen” is dolgozhat?

Többes jogviszonyos egyéni vállalkozó nyilatkozata Kérdés

Tagi jogviszonyos ügyvezető havonta bruttó 300 ezer forint összeg után fizeti adóit, járulékait, az ennek megfelelő jövedelmet felveszi. Októberben egyéni vállalkozói igazolványt váltott ki, főfoglalkozású egyéni vállalkozóként. A Tbj. 31. § (6) alapján az egyéni vállalkozó a társas vállalkozás részére a tárgyév január 31-éig tett nyilatkozat alapján évenként az adóév egészére választhatja, hogy a járulékfizetési alsó határ után történő járulékfizetési kötelezettségét társas vállalkozóként teljesíti. Az egyéni vállalkozásában egyelőre nincs bevétele. Én úgy értelmeztem, hogy mivel 01. 31-én az egyéni vállalkozása még nem állt fenn, így a vállalkozói igazolvány kiváltását követően kell nyilatkoznia a járulékfizetésről. A NAV tájékoztatása szerint a 01. 31. az 01. 31., azaz, ha 01. 31. után váltja ki az igazolványát, akkor az egyéni vállalkozói jogviszonyában meg kell fizetni a járulékfizetési alsó határ után a járulékot egész évben, mert a nyilatkozatra nyitva álló határidő már eltelt, függetlenül attól, hogy a társas vállalkozásában is megfizeti a járulékot. Ez itt már nem választható, majd csak a következő adóévtől. Melyik a helyes? Válaszát előre is köszönöm.

Társaság tagjának jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Egy kft. tagja, aki egyben vezető tisztségviselő is, személyesen részt vesz a társaság tevékenységi körének megvalósításában. Ezt heti 36 órában végzi munkaviszonyban. Ebben az esetben mentesül a tagi jogviszonyában (vezető tisztségviselői jogviszonyára tekintettel) a minimumjárulékok megfizetése alól? Mert ha mentesül, akkor sokkal kedvezőbbek a járulék- és adóalapok, ugyanakkor elbizonytalanít, hogy valóban jogos-e a fenti elgondolás, hisz nagyon sok könyvelő egy tagot automatikusan tagi jogviszonyban jelent be, és a magasabb alapok után számfejt. 2. Őstermelő megfizeti maga után a járulékokat. Emellett egyszemélyes tag és vezető tisztségviselő is a saját társaságában. Mentesül-e a járulékok, adók megfizetése alól a társaságában, mivel őstermelőként már megfizeti azokat? Válaszát előre is köszönöm!

Személyes közreműködés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társasági szerződés csak arról rendelkezik, hogy a vezető tisztségviselő (tag) a társaság ügyvezetését munkaviszonyban látja el. Arról azonban nem tesz említést, hogy a személyes közreműködést milyen formában látja el. Kötelező-e ezt tagi jogviszonyban ellátnia (társas vállalkozóként), vagy taggyűlési jegyzőkönyv alapján végezheti-e ezt is munkaviszonyban? Egyszemélyes kft.-ről van szó, és a tagnak nincs 36 órás munkaviszonya. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Léderer Györgyné

Keresetkimutatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem válik a feleségétől. Egy évre visszamenőleg kereseti kimutatást kell adnom neki. Négy céget könyvelek, a négy cégből kettőben 2 és 6 órás munkaviszonyban dolgozik, két cégben csak tagi jogviszonyban látja el a feladatát, ezekben bért nem vesz fel. Szeptemberben lesz a tárgyalás és egy évre visszamenőleg kereseti kimutatást kell készítenem. Kérdésem arra a két cégre vonatkozik, amelyekben tagi jogviszonyban látja el a feladatát. Ezek közül az egyik bt. evaadóalany. Bért nem vesz fel az ügyfelem. Kell-e jövedelemkimutatást készítenem, illetve, ha kell, akkor mi után kell ebben az esetben számítani a jövedelmet? (Kettős könyvvitelt vezet a bt.) Kaphatnék erre egy formanyomtatványt? Abban a cégben, ahol tagi jogviszony alapján látja el a feladatát (a nem evás cég), nem vesz ki az ügyfelem jövedelmet, nullás jövedelemkimutatást kell-e készítenem? Köszönöm a válaszát.

Öregségi nyugdíjas bt.-beltag járulékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő esetben kérném szakmai iránymutatását: Egy bt. beltagja öregségi korhatárt elérő (öregségi) nyugdíjas. A bt. ügyvezetését "tagi" jogviszonyban látja el, és egyéb személyes közreműködésre nem kötelezett (csak ügyvezetői feladatokat lát el). A részére (ügyvezetésre) meghatározott havi díjazás 270 000 forint. Kérdésem: milyen járulékfizetési kötelezettségek terhelik a bt.-t?

Ügyvezető tagi jogviszonyban Kérdés

Ügyvezetö a társasági szerződésben az ügyvezetői feladatokat tagi jogviszonyban látja el, a munkáltatói jogokat is ő gyakorolja. Az előző könyvelés alkalmazottként kezelte, a járulékfizetése is az alapján történt. Nem tudom, ez jó-e így, most vettem át a könyvelést.

Szociális szövetkezetben végzett munka adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék útmutatást kérni szociális szövetkezetben végzett munka díjazásának adó- és járulékvonzatáról. Milyen adó-, illetve járulékteher tartozik a tagi munkavégzés keretében szerzett jövedelemhez (élelmiszer, illetve pénzbeli kifizetés esetén)? És, ha a szövetkezet tagja megbízási vagy munkaszerződés alapján végez tevékenységet a szövetkezetben, másképp adózik-e, mintha csak sima, tagi munkavégzés során részesülne jövedelemben? Válaszát előre is köszönöm! P.Zs.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szülői szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs